CZK/€ 25.295 +0,22%

CZK/$ 23.212 +0,28%

CZK/£ 30.251 -0,08%

CZK/CHF 26.920 +0,26%

16. 10. 2024

0 komentářů

DIA představila nový web evropské digitální peněženky

 

Digitální a informační agentura, která má na starosti implementaci evropské digitální peněženky (EUDIW) v ČR, spustila nový informační web o připravované celounijní evropské digitální peněžence. Tu budou občané EU moct začít využívat ke konci roku 2026 ve formě mobilní či webové aplikace. Na webu DIA zájemci najdou jak obecné informace o peněžence, tak připravované aktivity DIA spojené s její implementací v ČR, jako jsou Large Scale Pilots či nové typy služeb vytvářejících důvěru.

Loading



 

Na nových stránkách Digitální a informační agentury (eudiw.dia.gov.cz) jsou již nyní uvedeny informace o evropské peněžence digitální identity a dalších změnách, které přináší revize nařízení eIDAS. Další kroky, které nás teď čekají a o kterých web informuje, můžeme shrnout do dvou základních oblastí, a to zavedení evropské digitální peněženky a změny v oblasti služeb vytvářejících důvěru.

V České republice, stejně jako ve zbytku EU, předběžně vychází vydání evropské digitální peněženky na závěr roku 2026. Digitální a informační agentura, která má implementaci v ČR na starosti, již několik měsíců pracuje na tom, aby bylo spuštění a chod této novinky co nejhladší a pro občany co nejpřínosnější. EUDIW bude fungovat online i offline a lidé si do něj budou moct nahrát doklady a potvrzení ze státních i soukromoprávních zdrojů.

Web poskytne občanům, laikům i odborníkům informace o projektu evropské digitální peněženky, která nám již od roku 2026 začne usnadňovat prokazování totožnosti a dalších údajů napříč celou Evropskou unií. Implementace EUDIWu pro Českou republiku je úkolem DIA a na tomto webu chceme veřejnost informovat o všech jeho výhodách a novinkách s ním spojených,” uvedl o webu ředitel Digitální a informační agentury Martin Mesršmíd.

Na web eudiw.dia.gov.cz budou v následujících měsících přibývat novinky a aktuality ohledně projektu EUDIW, bude se rozšiřovat slovníček pojmů a doplňovat jednotlivé sekce o nejnovější informace.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Umíte správně přečíst výplatní pásku? Možná tam jsou pro vás důležité informace

Výplatní páska je dokument, který mnoho zaměstnanců ani neotvírá či nezkoumá. Ve skutečnosti obsahuje zajímavé a cenné informace. Jejím pečlivým přečtením zjistíte například, jaká je výše vašeho základního platu, ze které se budou vypočítávat budoucí sociální dávky. Kolik dní dovolené jste již vyčerpali a kolik vám zbývá. […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 08. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *