CZK/€ 25.250 -0,18%

CZK/$ 23.244 +0,14%

CZK/£ 30.252 +0,00%

CZK/CHF 26.920 +0,26%

17. 10. 2024

0 komentářů

Češi investují do fondů: fond NEMO hlásí 11 000 investorů 

 

Investice do fondů v České republice zažívají prudký nárůst. Podle dat Asociace pro kapitálový trh (AKAT) vzrostl jen za druhý kvartál objem majetku ve fondech kolektivního investování o 46 miliard korun. Celkové investice Čechů do těchto fondů dosáhly ke 30. červnu 2024 výše 1,064 bilionu korun, přičemž 89 % objemu drží fyzické osoby. Pozitivní trend hlásí i segment nemovitostních fondů, kde hodnota majetku vzrostla ve druhém kvartálu o 2,4 miliard korun. To potvrzuje i úspěch nemovitostního fondu NEMO, jehož zakladatelem je investiční skupina Českomoravská Nemovitostní. Fond, zaměřený na segment kancelářských nemovitostí v Praze, dosáhl za posledních 12 měsíců ke 30. září 2024 zhodnocení 6,38 %. 

Loading



 

Rostoucí zájem o investování do fondů, a zejména do těch nemovitostních, je patrný na výsledcích fondu NEMO. „Důvěru v NEMO a jeho výkonnost potvrzuje stále rostoucí počet investorů. Nedávno fond překročil hranici 11 000 investorů, což je pro nás významný milník,“ uvádí Josef Eim, místopředseda představenstva Českomoravské Nemovitostní. NEMO, zaměřený na investice do českých komerčních nemovitostí, chce i nadále patřit mezi atraktivní investiční příležitosti pro klienty, kteří hledají spolehlivý a výnosný způsob zhodnocení svých prostředků. „Popularita těchto spolehlivých investic do fondů v posledních letech narůstá, což dokládají i data Asociace pro kapitálový trh,“ dodává Eim.

„Ve druhém čtvrtletí letošního roku jsme byli svědky pokračujícího trendu silného růstu objemu majetku, který započal již v roce 2023. Očekáváme, že další snižování úrokových sazeb na všech klíčových trzích tento růst nadále podpoří. Nedávné prudké poklesy na trzích a velmi rychlý návrat zpět ukázal, že investoři důvěřují stabilitě současné ekonomiky a vyhlídkám jejího budoucího růstu,“ prohlásil předseda AKAT Jaromír Sladkovský. Trhy aktuálně naceňují snížení sazby ČNB o dalších zhruba 100 bazických bodů v průběhu následujících dvou let, což výhledově na střednědobém horizontu nabízí nemovitostem další pozitivní impulzy, které budou stimulovat sektor k ekonomické aktivitě.

Investiční fond NEMO se v českém prostředí etabloval jako významný hráč s rostoucí základnou investorů. Fond NEMO v červnu 2024 oslavil pětileté výročí své existence. Během této doby nashromáždil značná aktiva, mezi něž patří například kancelářská budova Apeiron, Corso Karlín či administrativní budova Aragonit, čímž hodnota spravovaných aktiv překonala hranici 2,6 miliard Kč. Fond se věnuje správě a zhodnocování spravovaných nemovitostí a do konce roku 2024 plánuje další významné rozšíření svého portfolia pražských kancelářských nemovitostí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Jaké zásadní změny přinesly vládní úpravy do penzijního spoření?

Konsolidační balíček účinný od letošního ledna sebou taktéž přinesl pozitivní změny v oblasti odpočtů z daňového základu pro fyzické osoby. Zásadní změna spočívá v rozšíření okruhu produktů spoření na stáří, které jsou způsobilé pro odpočet z daňového základu. Nově lze od základu daně odečíst i příspěvky hrazené poplatníkem v rámci tzv. dlouhodobého […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 10. 2024

Krypto trhy rostou navzdory smíšeným údajům o inflaci v USA 

Po zveřejnění údajů o indexu spotřebitelských cen minulý čtvrtek, které překonaly očekávání na všech frontách, došlo na trhu s kryptoměnami k výprodeji. Avšak páteční data o výrobních cenách, která byla nižší, než se očekávalo, přiměla trhy s kryptoměnami k oživení a zmírnění předchozích ztrát.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 10. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy pokračují v růstu i ve třetím čtvrtletí

Za letošní rok zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 8,65 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Navzdory neklidnému tržnímu prostředí lze doposud vidět pozitivní vývoj fondů.

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

15. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *