CZK/€ 25.230 -0,08%

CZK/$ 23.255 +0,05%

CZK/£ 30.337 +0,28%

CZK/CHF 26.822 -0,37%

18. 10. 2024

0 komentářů

ECB bude dál snižovat sazby, co na to ČNB?

 

Evropská centrální banka podle očekávání snížila sazby o 25bps. Klíčová depozitní sazba centrální banky se tak dostala na 3,25 %, což je nejnižší úroveň od září 2023. Současně šéfka ECB ve svých komentářích nenechala nikoho na pochybách nad tím, že pokles úrokových sazeb bude pokračovat. Od posledního zasedání ECB přišly nové znepokojující zprávy z reálné ekonomiky ukazující na výraznější zpomalení ekonomického růstu – německé indexy nákupních manažerů v průmyslu i německý index Ifo v říjnu dál poklesly.

Loading



 

Navíc se zdá, že poptávka po průmyslovém zboží je slabší globálně, což může být brzda pro oživení nejprůmyslovějších ekonomik eurozóny v čele s Německem. Vedle slabších ekonomických statistik také ECB pozoruje mírnější inflační tlaky – v září inflace klesla na 1,7 % a poprvé za poslední tři roky se dostala pod cíl centrální banky. I proto bylo rozhodnutí o snížení sazeb jednomyslné. “Ekonomická aktivita je o něco nižší, než jsme předpokládali,” řekla Lagardeová a dodala, že to v očích centrálních bankéřů “posiluje důvěru, že se inflace vrací k cíli”. Na holubičí signál z ECB zareagovalo euro rozšířením svých ztrát vůči americkému dolaru.

My jsme vzhledem k slabším číslům z eurozóny a komunikaci Christine Lagardeová změnili v tomto týdnu výhled na měnovou politiku ECB – očekáváme pokles sazeb o 25bps na každém dalším zasedání až na úroveň 2,0 % v Q2 2025 (původně jsme předpokládali konec na 2,5 %). Zpět k rovnovážné neutrální sazbě 2,5 % by se pak úrokové sazby měly vrátit v roce 2026.

Tento nový výhled pro ECB může mít nakonec dopad i na změnu nálady uvnitř bankovní rady ČNB. Aktuálně předpokládáme, že se ČNB zastaví se sazbami v únoru na 3,5 % (náš odhad neutrální sazby). Hlubší pokles sazeb “pod neutrál” v eurozóně však nakonec může vést i české centrální bankéře k úvahám nad agresivnějším snížením sazeb (do blízkosti 3,0 %). Proti výraznějšímu poklesu sazeb však v Česku nakonec může hovořit setrvačnější inflace služeb a růst celkové inflace na přelomu roku 2024 a 2025. I proto s hodnocením změn v české měnové politice počkáme na nejnovější listopadovou prognózu ČNB.

Autor: Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Prospějí nižší sazby celému akciovému trhu?

Při pohledu na globální akciový trh vidíme, že se ve třetím čtvrtletí pár věcí změnilo. Došlo k menší rotaci prostředků z cyklických do defenzivních sektorů, protože někteří investoři vyhodnotili červencový propad technologických akcií a dočasné zvýšení volatility v srpnu jako předzvěst toho, že se situace ještě zhorší. Širší americký akciový […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *