CZK/€ 25.270 +0,16%

CZK/$ 23.279 +0,10%

CZK/£ 30.321 -0,05%

CZK/CHF 26.938 +0,43%

21. 10. 2024

0 komentářů

Podnikatelé a malé firmy zatím nevyužívají půjčky na maximum, zájem o ně ale roste

 

Přesně před rokem společnost Home Credit uvedla na trh Flexibilní půjčku pro podnikatele. Od té doby si ji sjednalo téměř 1200 živnostníků, přičemž průměrná výše poskytnutých půjček se pohybuje kolem 135 tisíc korun. Obvyklým žadatelem o půjčku je živnostník podnikající deset let, ale mezi podnikateli, kteří ji získali, jsou i „nováčci“, kteří jsou OSVČ pouhé tři měsíce. Mezi nejčastějšími obory podnikání, které potřebovaly „finanční injekci“, byly obchod, služby a stavební průmysl.

Loading



 

 „V červnu letošního roku jsme navíc rozšířili nabídku o Flexibilní půjčku pro společnosti s ručením omezeným a nabízíme jejich majitelům zcela unikátní řešení. Jsme mezi bankovními i nebankovními finančními institucemi na českém trhu první a zatím jediní, kdo nabízí vyřízení půjčky pro právnické osoby zcela online, včetně podpisu smlouvy. Navíc firmám dokážeme pomoci již v počátcích jejich podnikání a s výrazně jednodušším procesem na vyřízení úvěru,“ uvádí Milan Cáder, ředitel divize Produkty a Marketing Home Credit ČR a SR.

Od spuštění počet poskytnutých půjček společnostem s ručením omezeným překročil stovku a jejich majitelé čerpali v průměru 210 tisíc korun. Přestože produkt je nabízený s limity od 30 tisíc až do půl milionu korun, největší část podnikatelů zatím volí výši půjček na střední hranici.

Jakub z Prahy, který podniká v oboru polygrafie, se dozvěděl o flexibilní půjčce od známého. Nejdříve zkoušel vlastní banku, ale ta ho odmítla, protože neměl požadovanou úvěrovou historii. První půjčku si vzal před devíti měsíci na pořízení vybavení do začátku své živnosti. „Pořád je co budovat a vylepšovat, takže v čerpání budu určitě pokračovat. Od ledna splácím, posílám peníze, když mám, pokud mi chybí, zase si je převedu. Flexibilita splácení a čerpání je něco, co mi naprosto vyhovuje, stejně jako ovládání přes apku,“ uvedl na dotaz operátorky Home Creditu, která zjišťuje zákaznickou spokojenost.

Řemeslník Petr z Blanska zase potřeboval pro klienta, kterému stavěl dům, rychle nakoupit sádrokartony a materiál na zateplení stavby. Byl velmi překvapený rychlostí vyřízení půjčky a od února ji čerpá vždy, když potřebuje zainvestovat materiál nebo nářadí. „Budu ji využívat dál, uvažuju i o navýšení úvěrového rámce. Ideální je, že můžu splácet podle potřeby a že si ji můžu administrovat pohodlně sám,“ podělil se o svoji zkušenost na lince Home Creditu.

REKLAMA

Právě firmy ve stavebním průmyslu, stejně jako v obchodu a službách, byly těmi, které si půjčovaly nejčastěji. Z podobných oborů byli i živnostníci. Zajímavé je, že to nebyli většinou začátečníci, ale ti, kteří podnikají několik let.

Počet zájemců o půjčky se v obou segmentech, tedy jak u živnostníků, tak menších s. r. o., postupně zvyšuje, a to nejen díky reklamě, ale i cílenému zobrazování nabídky v aplikaci Home Creditu jeho stávajícím klientům. Počet potenciálních zájemců narostl v posledních pár měsících zhruba o třetinu. Dominují samozřejmě OSVČ, právnických osob je zhruba 13 %, což je dáno tím, že služba je pro ně dostupná teprve pár měsíců. Přestože půjčka je bezúčelová, z interního průzkumu Home Creditu vyplývá, že podnikatelé s ní primárně řeší provozní náklady, kdy potřebují překlenout období do úhrady faktury, dále ji využívají na jednorázové výdaje za opravy vozidel a zařízení nebo na nákup vybavení do podnikání.

„Zhruba polovina podnikatelů, která si vzala půjčku, využila možnosti flexibilních splátek. To znamená, že mohou splácet každý měsíc jinou částku podle toho, jak na tom právě finančně jsou. A přibližně stejný počet podnikatelů čerpal půjčku v rámci stanoveného úvěrového rámce opakovaně, takže splacenou částku si znovu vypůjčil. Za další výhodu považují i to, že po roce splácení mohou vynechat jednu splátku ročně, což se v době nějaké akutní finanční krize hodí, “ doplňuje Milan Cáder.

Flexibilita ale nebyla tím nejčastějším důvodem, proč si klienti půjčku Home Creditu vybrali. V dotazníku ji uvedlo jen 19 procent respondentů. Pro mnohem větší část klientů (celých 35 procent) byla podstatnější rychlost schválení a dalších 30 procent ocenilo online proces sjednání, během něhož je půjčka obvykle schválena do 15 minut. Další 4 procenta klientů zaujala absence poplatků a zbylých 12 procent si v ní našlo své vlastní výhody.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

V žebříčku finančního zdraví domácností se Česku daří stoupat, protože se jinde situace zhoršuje

Zatímco vloni Česku v pilíři Finančního zdraví patřila 12. příčka, letos jsme se posunuli na 9. místo v EU. Podle zjištění Indexu prosperity a finančního zdraví to však nebylo způsobeno výrazným zlepšením napříč sledovanými indikátory, ale spíše zhoršením států, které byly ještě v loňském ročníku před ČR. […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

21. 08. 2024

Investování s pozitivním vlivem – adaptace na změnu klimatu a transformace v měnícím se světě

Rizika spojená se změnou klimatu mají dopad na naši společnost, narušují potravinovou bezpečnost, infrastrukturu, vodní systémy a pobřežní oblasti. Zvyšování hladiny moří, rozsáhlé požáry a narušení dodavatelského řetězce způsobené drsnějšími a častějšími nepříznivými povětrnostními jevy jsou jen některé příklady těchto rizik.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

19. 08. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *