CZK/€ 25.270 +0,16%

CZK/$ 23.279 +0,10%

CZK/£ 30.321 -0,05%

CZK/CHF 26.938 +0,43%

21. 10. 2024

0 komentářů

Kam se ztratil německý růst?

 

Německé ministerstvo hospodářství snížilo v uplynulém týdnu opět odhad růstu největší evropské ekonomiky. Nově předpokládá letos pokles o 0,2 %. Pokud bude mít pravdu, půjde o druhý meziroční pokles HDP v řadě poprvé za posledních dvacet let. Nad mizernou situací Německa si nedávno posteskla i Isabel Schnabel z ECB, když ocenila, jak byla eurozóna v posledních letech odolná vůči vnějším šokům za předpokladu, že si odmyslíme Německo.

Loading



 

Bez Německa je eurozóna aktuálně přibližně 7 % nad ekonomickým výkonem před pandemií, což je sice méně než USA (zhruba +11 %), ale je to v zásadě podobně jako průměr vyspělých zemí OECD a výrazně více než například Japonsko, kde podobně jako v Německu ekonomický výkon stagnuje v blízkosti před-covidových úrovní.

Na vině je kombinace cyklických a strukturálních faktorů. A zatímco ty cyklické s poklesem úrokových sazeb, a i na Němce nepřirozeně vysoké míry úspor pravděpodobně odezní, s těmi strukturálními se bude Německo prát delší dobu. I proto přes očekávané zrychlení ekonomiky v roce 2025 nakonec normální (trendové) tempo růstu zůstane pravděpodobně v Německu určitou dobu nízké – Mezinárodní měnový fond ho odhaduje mezi 0,5-1,0 %.

Strukturální problémy Německa jsou důsledkem negativního demografického trendu (se kterým se toho moc udělat nedá) a slabého růstu produktivity (na kterém Němci časem mohou zapracovat). Slabý růst produktivity v poslední dekádě je důsledkem vyšší závislosti Německa na průmyslu a zejména pak na jeho energeticky náročné části, která se dostala pod tlak se startem energetické krize po vpádu Ruska na Ukrajinu.

Podobně jako v Česku se sice energeticky náročná výroba (kovozpracující, chemický průmysl) od té doby stabilizovala, ovšem na velmi nízkých úrovních a značná část produkce se již asi nikdy neobnoví.

REKLAMA

Vedle toho se však zdá (jak uvádí například v posledním čísle The Economist), že Německo ztrácí v některých kdysi “výsostných vodách” globální tržní podíl, a to zejména na úkor Číny. Ta dokázala “srovnat krok” v odvětvích jako automotive a pokročilé strojírenství a nejenže nepotřebuje v takové míře německé dovozy, ale čínská produkce vytlačuje tu německou i z ostatních trhů. Důvodů je celá řada, od “zaspání” Německa v určitých oblastech vývoje (softwarová výbava vozů), přes přísnější regulaci, až po výraznější státní podporu na straně Číny (garance omezených minerálních zdrojů).

Situace z pohledu Německa není určitě “ztracená”, vyžádá si však na straně byznysu nové investice a strukturální změny spojené s propouštěním zaměstnanců a uzavíráním některých výrobních kapacit. A na straně EU větší podporu byznysu při jeho transformaci a nových motorů konkurenceschopnosti (například pomoc při zabezpečení kritických surovin). A to vše bude chvíli trvat. Do té doby Německo asi neporoste o moc rychleji než 1 %.

Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Globální veřejný dluh na šikmé ploše

Veřejné zadlužení napříč globální ekonomikou znovu narůstá, varuje ve své nejnovější zprávě Mezinárodní měnový fond (MMF). Zatímco v letech 2021-2022 došlo k mírnému poklesu, v tomto roce by měl celkový dluh přesáhnout 100 bilionů dolarů (93 % světového HDP). Do konce této dekády MMF odhaduje další zvýšení […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

17. 10. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy pokračují v růstu i ve třetím čtvrtletí

Za letošní rok zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 8,65 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Navzdory neklidnému tržnímu prostředí lze doposud vidět pozitivní vývoj fondů.

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

15. 10. 2024

Čínské akcie zůstávají atraktivní i přes nedávnou korekci cen

V posledních týdnech se do popředí mediálního zájmu dostal vývoj na čínském akciovém trhu, který je naprosto bezprecedentní. Od svých minim si hlavní index Hang Seng Index připsal asi už 30% zhodnocení. Akcie táhly nahoru zejména spekulace o fiskální podpoře tamní ekonomiky, která si prochází dlouhodobější deflací.

Text: Redakce

14. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *