CZK/€ 25.215 -0,10%

CZK/$ 23.345 -0,43%

CZK/£ 30.301 -0,20%

CZK/CHF 26.974 -0,17%

24. 10. 2024

0 komentářů

Odpočítávání do amerických voleb začalo a středoevropské trhy si lížou první rány

 

Středoevropská finanční aktiva v čele s vládními dluhopisy a měnami (stabilní CZK je zde čestnou výjimkou) se aktuálně dostala pod prodejní tlak. Nad ztrátami, které za poslední týden patří k nejvyšším na světě, se mohou vznášet blížící se americké volby, které pro tento region generují několik negativních vedlejších efektů. Ty souvisejí s tím, že trhy vidí jako stále pravděpodobnější povolební scénář, kdy republikáni ovládnou nejen Bílý dům, ale i celý Kongres, takže budou schopni neomezeně realizovat své předvolební sliby.

Loading



 

K nim v prvé řadě bude patřit prodloužení (či zakonzervování) daňových škrtů z roku 2018, které mají exspirovat v roce 2025. Výsledkem bude nárůst deficitu a tudíž i dluhu a nabídky amerických vládních dluhopisů. Trh se na tuto eventualitu připravuje již dnes a tak úrokové sazby v USA rostou, což vyvolává odliv krátkodobého kapitálu z výše úročených měn dolaru pevně úročených aktiv. A to je přesně ten důvod, proč již dnes trpí forint resp. zlotý.

Za druhé, pokud se Donald Trump utáboří v roce 2025, tak celému světu hrozí cla uvalená plošně na americké dovozy (hovoří se o 10 % či 20 %). Vývozy středoevropských ekonomik do USA jsou sice relativně nízké, takže přímý dopad cel by měl být v podstatě zanedbatelný, avšak pro tyto malé otevřené ekonomiky by šlo o další Jobovu zvěst v situaci, kdy regionální (automobilový) průmysl čelí nemalé strukturální výzvě. K tomu dodejme, že Trump navíc hodlá uvalit 60 % cla na čínské dovozy. To může mít za následek, že levná produkce z říše středu se může o to agresivněji tlačit na jiné trhy (v EU) a vytlačovat z nich (třeba středoevropskou konkurenci).

A konečně velká politická změna v Bílém domě, resp. i ve složení Kongresu v sobě obsahuje i prvek geopolitické nejistoty svázaný především se střední Evropou. Půjde totiž o to, jak se republikány vedená Amerika postaví rusko-ukrajinskému válečnému konfliktu. To samozřejmě může zvyšovat rizikové prémie u regionálních finančních aktiv.

Zbývají necelé dva týdny do voleb, takže ještě může být na středoevropských trzích veselo. Celkově dnešní situace hodně připomíná rok 2016, kdy ve volbách překvapivě zvítězil D. Trump a regionální aktiva se rovněž na čas ocitla pod tlakem. Výprodej se však nakonec ukázal jako relativně krátkodobá záležitost. Podobně tomu může být i letos s tím, že celá (prodejní) epizoda může být tentokrát kratší než před čtyřmi lety.

Autor: Jan Čermák, analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Mýty o akciovém trhu: Centrální banky, zlato, volby…

Minulý týden jsem měla to potěšení přednášet na akci v Colorado Springs. Při zpáteční cestě na letiště jsem si uvědomila, že můj řidič má působivou znalost místních městských legend. Podělil se se mnou o jednu zajímavou informaci: Konspirační teoretici věří, že těla mimozemšťanů nalezená při havárii UFO v Roswellu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 10. 2024

Výrazně se rozšiřuje nabídka zajímavých korporátních dluhopisů

Společnosti v České republice vydaly v prvním půlroce 2024 korporátní korunové dluhopisy o celkovém objemu 34,9 miliard korun. Objem emitovaných dluhopisů za první půlrok tak téměř dosáhl úrovně emisí za celý rok 2023. Vychází to z analýzy Bond Index poradenské společnosti Deloitte, která sleduje vývoj na trhu s korporátními dluhopisy v českých […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 10. 2024

Krypto trhy pokračují v růstu díky významnému milníku spotových ETF fondů 

Krypto trhy nadále rostou, přičemž od minulého pondělí přidaly více než 140 miliard dolarů. Bitcoin konkrétně dosáhl dalšího „vyššího vrcholu“ a překonal hranici 69 000 dolarů, což jsou hodnoty, které nebyly zaznamenány od konce července. Minulý týden byl jedním z největších týdnů pro čisté přílivy do spotových bitcoinových […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *