CZK/€ 25.080 -0,02%

CZK/$ 22.459 -0,11%

CZK/£ 29.896 +0,07%

CZK/CHF 26.439 -0,30%

24. 09. 2012

1 komentář

Fond pojištění vkladů za dva měsíce klientům zkrachovalé družstevní záložny UNIBON vyplatil přes 95 procent vkladů

 


 

Výplata klientů UNIBONu byla připravována od 2. července tohoto roku, kdy Česká národní banka vydala oznámení informující o neschopnosti záložny dostát svým závazkům. Samotná výplata pak začala probíhat dne 23. července prostřednictvím vybraných poboček GE Money Bank. Vklady vedené ve slovenské pobočce družstevní záložny jsou vypláceny na Slovensku prostřednictvím Všeobecné úverové banky. Fond pojištění vkladů tímto způsobem oprávněným osobám vyplácí až 100 % jejich vkladů, maximálně však do limitu 2 551 500 Kč na jednoho vkladatele (ekvivalent částky 100 000 EUR dle kursu 25,515 Kč/EUR, vyhlášeného ČNB ke dni 2. července 2012).

Od 23. července tak bylo Fondem vypořádáno 2 563 klientů, kteří získali 1 724 572 115,24 Kč. „Průměrná vyplacená výše náhrady vkladů družstevní záložny UNIBON – spořitelní a úvěrní družstvo dosáhla částky 672,9 tis. Kč. Maximální možnou výši odpovídající ekvivalentu 100 000 EUR jsme vypláceli ve 14 případech. Zřejmě i díky tomu, že se o problémech záložny UNIBON vědělo už delší dobu, bylo klientů, kteří měli v tomto ústavu uloženo více, než kolik je ze zákona kryto pojištěním takto malé množství,“ říká výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová.

Nyní stále zbývá klientům UNIBONu vyplatit 82 005 116,77 Kč. Částky u zbývajících žadatelů jsou ovšem řádově menší. V některých případech jde o tak malé částky, že si je klienti nevyzvednou nikdy. Pouze ve 24 případech jde o náhrady přesahující výši 1 mil. Kč. Své nároky u Fondu pojištění vkladů mohou klienti zkrachovalé záložny uplatnit po dobu tří let ode dne zahájení výplaty. V případě klientů UNIBONu tedy až do 23. července 2015.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář


Související články

Vladimír Hořejší: Jednodušší je postavit banku na zelené louce

Družstevní záložna CREDITAS získala jako první kampelička bankovní licenci a do nového roku již vstoupí jako banka. Čím musela projít a co ještě může zhatit její plány? „Jsme dobře připraveni,“ říká Vladimír Hořejší, předseda představenstva Záložny CREDITAS, spořitelní družstvo.

Text: Petr Zámečník

03. 11. 2016

Kampeličky – neuhlídatelný morální hazard?

Družstevní záložny nabízejí v porovnání s bankami vyšší úroky z vkladů a vklady jsou ze zákona pojištěny. Vkladatele zajímá vysoké úročení vkladů. Ať se to bankovnímu dohledu líbí nebo ne, většina záložen se chová mnohem riskantněji než banky. Jen čas ukáže, jak se problém této horké brambory podaří vyřešit a jaký dopad na Fond pojištění vkladů to bude nakonec mít.  

Text: Radovan Novotný

03. 06. 2013


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • delfin

    27 září, 2012

    S jedním kámošem jsem se nedávno po pár pivech dostal k tématu Unibon a co jsem se dozvěděl, je vcelku síla. Nějaký jeho příbuzný snad pracoval nebo pracuje v Unibonu v Ostravě. Člověk ani nevěří, že máme rok 2012. A sice likvidátorem tam je jakýsi Knap, který se evidentně spřáhl s lidmi kolem Unibonu a Geofinu už při likvidaci VDZ. Tam prý si přišel na pěkné peníze. Nacvičený postup použili i u Unibonu, kde prý aktuálně existuje pouze jeden věřitel a to Fond pojištění vkladů, který při likvidaci nemůže nic dělat. Takže teoreticky prý mohou začít prodávat pohledávky a to vcelku za lhostejnou cenu, protože nad nimi není žádná kontrola. Aby se dostali do dnešní situace, likvidátor údajně vyplatil a to dokonce z účtů Unibonu vklady nad pojištěný limit. Evidentní náhodou prý, že likvidátor ani neobtěžoval dlužníky se splácením úvěrů, neboť takto by si snižoval „budoucí výnos“. Čili může říct, že dlužníci stejně neplatí a musí to prodat. A fakt prý mu do toho nemůže nikdo mluvit. Takže vážení družstevníci, z členského vkladu nedostanete vůbec nic. To se klidně vsaďte. A ve finále je to státu úplně jedno, vždyť to do Fondu, který dostane od likvidátora kulové, to zaplatíme my všichni a to na bankovních poplatcích. Takže další ukázka bordelu po česku.

    Odpovědět