CZK/€ 25.080 -0,02%

CZK/$ 22.459 -0,11%

CZK/£ 29.896 +0,07%

CZK/CHF 26.439 -0,30%

26. 09. 2012

0 komentářů

Subjekty:

Ženy nejsou v investorském prostředí žádné tabu

 


 

Ze statistik Generali PPF Invest také vyplývá, že ženy investují menší objemy peněz než muži. „Souvisí to jednak s větší konzervativností žen při investování, ale také s tím, že ženy obecně vydělávají méně než muži. Celková výše majetku je u žen přibližně o 40 % nižší než u mužů,“ komentuje výsledky průzkumu členka představenstva Generali PPF Invest Alexandra Hájková. Průměrná jednorázová investice českých mužů činí 14 717 Kč, žen pak pouze 9 865 Kč, tedy cca o třetinu méně. Pravidelné měsíční investování je u žen i mužů stejně oblíbené, muži ovšem opět investují vyšší částky – v průměru 1,5 krát více než ženy (muži v průměru 856 Kč měsíčně, ženy 543 Kč měsíčně).

Podle Alexandry Hájkové je aktuální podíl žen a mužů na celkovém počtu klientů společnosti téměř 50:50. Zároveň ale platí, že ženy a muži mají k investicím naprosto odlišný přístup. Ženy investují mnohem opatrněji, upřednostňují konzervativní produkty či produkty určené pro dlouhodobé spoření a obvykle investují menší částky. Muži naopak dávají přednost rizikovějším investičním strategiím s vyšším výnosovým potenciálem. „Ženy se svým konzervativnějším přístupem tak mají teoreticky větší šanci přečkat volatilnější období na kapitálových trzích, protože nejsou vystaveny tak silnému psychickému tlaku, který souvisí s investováním větších objemů do rizikovějších aktiv,“ říká Alexandra Hájková.

Finanční gramotnost Čechů roste, a tak už dávno nepanuje přesvědčení, že k investování je potřeba mít k dispozici velké finanční objemy a detailně znát kapitálové trhy. Za vhodnou alternativu spořících produktů se považují zejména programy pravidelného investování a produkty životního cyklu. Umožňují totiž vytvářet v případě potřeby rychle dostupnou finanční rezervu a nabízejí možnost vyšších výnosů.

Velmi podobnou skladbu klientské základny jako v ČR zaznamenává Generali PPF Invest také na Slovensku a v Polsku. Statistiky společnosti ale zároveň potvrzují, že Slovenky jsou v investování odvážnější než Češky. „Pravidelně investují téměř dvakrát vyšší částky než jejich ženské protějšky v ČR, tedy zhruba takové částky jako čeští muži,“ dodává Hájková.

Generali PPF Invest nabízí služby v oblasti kolektivního investování do podílových fondů. Správa portfolií fondů Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice (dle údajů AKAT ČR k 31. 12. 2012).

REKLAMA

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Korelace mezi akciemi a dluhopisy je negativní. Důležité ale je, v jakém kontextu

Povzbudivé znamení pro majitele dluhopisů: tříměsíční korelace mezi akciemi a dluhopisy se opět dostala do záporných hodnot. Připouštíme, že toto tu bylo nedávno, už v červenci 2023 byl mezi oběma třídami aktiv inverzní vztah. Nicméně to, jak investoři o této korelaci přemýšlejí, by se mělo řídit kontextem, a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *