CZK/€ 25.145 -0,20%

CZK/$ 23.282 -0,61%

CZK/£ 29.701 -0,21%

CZK/CHF 25.879 -0,20%

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

19. 06. 2024

1 komentář

Americký akciový index S&P 500 pravděpodobně klesne minimálně o 30 procent

 

Hlavní americký akciový index S&P 500 se od poloviny května pohybuje na nových historických maximech kolem 5300 bodů, aktuální hodnota indexu přitom činí 5278 bodů. Tato úroveň amerického akciového indexu přitom odpovídá valuačnímu ukazateli P/E na úrovni 25x. Jinak řečeno, investoři nyní musí za americké akcie v průměru platit 25 ročních čistých zisků. Ukazatel P/E a také další klíčové valuační indikátory amerického akciového trhu přitom nyní indikují velmi výrazné nadhodnocení amerických akcií.

Loading



 

Přestože nejsou akciové valuace prakticky vůbec korelovány s akciovou výkonností v krátkém časovém horizontu příštích šesti až dvanácti měsíců, tato korelace je v delším časovém horizontu, například deseti let, na základě ekonometrických analýz velmi silná.

Jinak řečeno, čím vyšší jsou aktuální startující valuace, tím nižší je očekávaná akciová výkonnost na horizontu následujících deseti let. Tato závislost přitom samozřejmě také platí obráceně. Čím nižší jsou aktuální startující valuace, tím vyšší je očekávaná akciová výkonnost na horizontu následujících deseti let.

S ohledem na velmi silně nadhodnocené valuace amerických akcií by se proto všichni investoři měli také rozhodně ptát na to, jaký je momentální potenciál zhodnocení amerického akciového trhu na investičním horizontu následujících deseti let do roku 2034. K tomuto analytickému cvičení nám poslouží reverzní model diskontovaného cash flow (reverse-engineered DCF), a to v jeho nejjednodušší formě, tedy dividendového diskontního modelu (dividend discount model – DDM) na bázi Gordonova vzorce (Gordon growth model – GGM). Matematický vzorec tohoto modelu je následující:

REKLAMA

Kde:
P – Současná tržní cena analyzovaného aktiva, v našem případě amerického akciového indexu S&P 500 se současnou úrovní 5278 bodů

EPS – Čistý zisk na akcii (earnings per share) v rámci indexu za posledních 12 měsíců, momentálně 228 dolarů

g – Očekávané tempo růstu čistých zisků v dlouhém časovém horizontu, průměr od roku 1871 činí 4,4 procenta

ROE – Rentabilita vlastního kapitálu (return on equity) v rámci indexu za posledních 12 měsíců, momentálně 17,9 procenta

10YR – Bezriziková úroková sazba v podobě výnosu do doby splatnosti amerického vládního dluhopisu s desetiletou splatností, momentálně 4,5 procenta

REKLAMA

ERP – Riziková prémie akciového trhu (equity risk premium); obvykle se používá hodnota v rozmezí 4 až 6 procent, v mém modelu jsem použil konzervativně 5 procent

 

Aktuální úroveň amerického akciového indexu S&P 500, resp. jeho současné valuace neboli ocenění, momentálně implikují očekávané tempo růstu čistých zisků amerických společností v dlouhém časovém horizontu (g) na vysoce nadprůměrné úrovni 6,6 procenta, zatímco průměr od roku 1871 činí pouze 4,4 procenta.

Momentálně tedy valuace amerických akcií v průměru zaceňují, že v dlouhém časovém horizontu, prakticky až donekonečna ve striktní dikci mého modelu, porostou jejich čisté zisky o polovinu rychleji než v celé dosavadní historii amerického akciového trhu. A to je podle mého názoru skutečně příliš optimistická propozice, která zároveň také indikuje velice výraznou současnou nadhodnocenost amerických akcií.

Pokud bychom pak v mém modelu počítali s tím, že budoucí průměrné roční tempo růstu čistých zisků amerických společností bude přibližně odpovídat historickým zvyklostem, tedy na úrovni 4,4 procenta, potom model vypočítá fundamentálně rovnovážnou úroveň indexu S&P 500 na úrovni přibližně 3500 bodů. Pokud se tedy americké akciové valuace v následujících letech skutečně normalizují, neboli se navrátí k průměrným historickým rovnovážným úrovním, index S&P 500 by mohl poklesnout o více než 30 procent!

Navíc bychom si měli také uvědomit, že například současná úroveň rentability vlastního kapitálu (ROE) v rámci indexu S&P 500 na úrovni 17,9 procenta je z historického srovnání také velice silně nadprůměrná hodnota, v posledních letech velice silně tažená největšími technologickými společnostmi. Pokud by například v následujícím období došlo k jejímu poklesu. Například na 15 procent, cílová úroveň indexu S&P 500 by poklesla ještě více, a to konkrétně na 3300 bodů s potenciálem poklesu od aktuálního okamžiku až o 40 procent.

Autor: Michala Stupavský, Consequ

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář


Související články

Index českého investora CII750: Podílové fondy udržely zisky navzdory rozkolísaným trhům

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 12,2 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Oproti prvnímu kvartálu 2024 vstoupily finanční trhy v posledních třech měsících prvního pololetí do značně turbulentního prostředí.

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

04. 07. 2024

Co skrývá portfolio průměrného drobného investora?

Sektorem, do kterého drobní investoři nejčastěji investují, jsou společnosti poskytujících finanční služby. Druhým nejčastěji vlastněným sektorem jsou technologické společnosti (40 %) a na třetím tituly z oblasti energetiky (35 %). Údaje vyplývají ze studie Retail Investor Beat (RIB) od společnosti eToro, které se zúčastnilo 10 000 drobných […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 07. 2024

Smíšená ekonomická data vyvolávají znepokojivé otázky v USA i ve světě

Na cestě ke snížení úrokových sazeb a opětovnému zrychlení ekonomiky v celosvětovém měřítku dojde k překvapením, a to jak pozitivním, tak negativním. A zprávy z minulého týdne přinesly trochu obojího. Pozitivní je, že průmyslová výroba v USA vzrostla více, než se očekávalo, a britské akcie vykázaly sílu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Riki

    21 června, 2024

    „Nikdy nesázejte proti Americe“. W.Buffet

    Odpovědět