CZK/€ 25.030 +0,04%

CZK/$ 22.542 +0,03%

CZK/£ 29.693 +0,07%

CZK/CHF 26.730 +0,36%

Text: Redakce

25. 07. 2024

0 komentářů

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

 

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Loading



 

Postavili jsme si krásný hrad z písku

Kombinace nadměrných fiskálních výdajů v USA od dob pandemie a obrovských investic do umělé inteligence, obrany, polovodičů a výroby léků proti obezitě přinesla Spojeným státům překvapivě houževnatý hospodářský růst. Ten zůstává navzdory agresivnímu zvýšení základní sazby vysoký a drží se zhruba trendové linie odpovídající historicky uvolněným finančním podmínkám, která odráží nízká úvěrová rozpětí. Trhy práce v Evropě i ve Spojených státech ochlazují, ale jsou dál stejně napjaté jako před pandemií. Také ceny aktiv se vyšplhaly na absolutní maxima, což s sebou nese pocit bohatství a pohodlí.

Evropská ekonomika se zotavila z energetického a inflačního šoku způsobeného válkou na Ukrajině a konečně vstupuje do růstové fáze. Čína zavádí další podpůrná opatření, která mají podpořit hospodářský růst a vyřešit problémy realitního sektoru. Inflace v Evropě i USA se drží na vyšší úrovni, než se původně čekalo. Postupně ale klesá na hladinu, která lidem alespoň částečně vykompenzuje ztrátu reálného příjmu během vzedmuté inflace. Hospodářský růst je tak založený na růstu příjmů. Jinými slovy vstupujeme do třetího čtvrtletí po zlaté střední cestě.

Paradox dvourychlostní ekonomiky

Ekonomika je už od počátku roku 2020 plná překvapení a tím největším byla skutečnost, že loni nedošlo k recesi. Letos je velkým překvapením, že perzistentní inflace neklesá tak rychle, jak se čekalo. Proto se zdá, že centrální banky stávající inflační dynamice tak docela nerozumí. A nejspíš právě proto, že se Fed ohledně vývoje inflace opět mýlil, je teď opatrnější. Pokud globální ekonomika výrazně nepřibrzdí, očekáváme snížení sazeb až koncem roku.

Z dostupných ukazatelů vyplývá, že některým částem ekonomiky, například realitnímu sektoru či automobilové výrobě, dělají vysoké úrokové sazby problémy, zatímco jiná odvětví, kam patří obrana, polovodiče, AI či výroba léků proti obezitě, prosperují. Investiční výdaje v těchto hospodářských sektorech rostou rychleji než v desetiletí před pandemií. Právě tato „dvourychlostní ekonomika“ pak komplikuje monetární politiku, protože pomoc slabším odvětvím může prodloužit zvýšenou inflaci, a zvýšit tak celkové náklady.

REKLAMA

Hrady z písku jsou ohrožené sebemenšími vlnami

Stavět hrady z písku je sice zábava, ale podobné konstrukce jsou ze své podstaty křehké a totéž platí i pro globální ekonomiku. Hospodářský růst zůstane stabilní, ale postupem času může naši křehkou ekonomiku nabourat hned několik faktorů.

Fiskální výdaje Spojených států jsou dlouhodobě neudržitelné a současné výnosy ze státních dluhopisů zvyšují vládní výdaje související s dluhovou službou. Potom zbývá méně na infrastrukturu a sociální zabezpečení. Americká vláda se musí nějak vyrovnat s případným ochlazením ekonomiky, jinak riskuje dlouhodobě zvýšenou inflaci.

Válka na Ukrajině jasně ukázala, že geopolitika může vnášet do ekonomiky nečekané šoky, a tento zdroj rizika přetrvá ještě celé roky. Inflaci budou tlačit výš i další trendy, jako friend-shoring (přesun výroby do spřátelených zemí) a rozvoj válečné ekonomiky v Evropě i jinde. Také raketově rostoucí výdaje na zdravotnictví, mimo jiné kvůli zvýšené pozornosti věnované lékům proti obezitě, ale i častější nepředvídatelné změny počasí a neveselé demografické trendy spojené se stárnutím světové populace naznačují, že bychom si měli výhod současné křehké ekonomiky užívat, dokud to jde.

Alokace investic

Z výše uvedené makroekonomické analýzy vyplývají krátkodobě pozitivní vyhlídky, než přijde klíčové čtvrté čtvrtletí, kdy nás čekají americké prezidentské volby. I v minulosti však byla pro období s inflací nad cílovou 2% hladinou a bez finančních turbulencí typická vysoká návratnost různých aktiv, zejména akcií, komodit a korporátních dluhopisů.

Autor: Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Povzbudilo rychlé oživení Wall Street chuť investorů riskovat?

Neskončené třetí čtvrtletí roku 2024 je pro Wall Street jako na horské dráze. Prudký propad akcií zanechal v investorech obavy z delšího poklesu a mnozí se připravovali na obtížné období, které je čeká. Během pouhého měsíce se však trh působivě zotavil, index S&P 500 téměř uhradil všechny […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 09. 2024

Nejlepší čas investovat už byl, ale nejhorší je, neinvestovat vůbec

Investice, jako vše v životě, s sebou nesou příležitosti i rizika, a výsledky naší snahy nemusí skončit v zelených číslech. Na kapitálových trzích se střídají býčí a medvědí trhy v cyklické obměně růstu a poklesu, i když historicky víme, že ze statistického hlediska převažuje právě růst.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

05. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *