CZK/€ 25.260 -0,14%

CZK/$ 23.146 +0,10%

CZK/£ 30.192 -0,08%

CZK/CHF 26.829 -0,56%

Text: Redakce

14. 10. 2024

0 komentářů

Čínské akcie zůstávají atraktivní i přes nedávnou korekci cen

 

V posledních týdnech se do popředí mediálního zájmu dostal vývoj na čínském akciovém trhu, který je naprosto bezprecedentní. Od svých minim si hlavní index Hang Seng Index připsal asi už 30% zhodnocení. Akcie táhly nahoru zejména spekulace o fiskální podpoře tamní ekonomiky, která si prochází dlouhodobější deflací.

Loading



 

Ta byla zažehnuta pravděpodobně pandemickými uzávěrami ekonomiky (tzv. lockdowny), které se mnohokrát opakovaly, nebo krizí na nemovitostním trhu. Následně přišla korekce cen. Jaký je další výhled pro tamní akciový trh a co můžeme dál čekat od vládních představitelů?

Akciový trh v Číně ztratil dynamiku poté, co investory zklamalo očekávané oznámení o podpoře ekonomiky. Po svátku Zlatého týdne akcie nejprve vyskočily o více než 10 %, ale následně oslabily po tiskové konferenci ekonomických poradců. Šanghajský kompozitní index uzavřel o 4,6 % výše, zatímco Hang Seng v Hongkongu klesl o 9,4 %. Investoři čekali na konkrétnější vládní plány na podporu růstu, ale oznámení přineslo jen málo detailů.

Předseda hospodářského plánování Zheng Shanjie novinářům řekl, že Čína je „plně přesvědčena“ o dosažení hospodářských cílů pro rok 2024 a že z rozpočtu na příští rok vyčlení 200 miliard jüanů (28,36 miliardy USD), které použije na investiční projekty a podporu místních samospráv. Cílem je stále ekonomický růst 5 % v letošním roce.

Tento vývoj není úplně překvapením. Akcie byly vyšponovány zejména mohutným uvolňováním měnových podmínek, které si můžeme krátce projít. Mezi klíčové kroky patřilo snížení sazby 7denní reverzní repo operace o 20 bazických bodů na 1,5 %. Dále byly sníženy povinné minimální rezervy (RRR) o 0,5 procentního bodu, čímž se uvolnilo 1 bilion jüanů (142 miliard dolarů) likvidity, a je možné, že dojde k dalšímu snížení později v tomto roce.

REKLAMA

Snížena byla také roční MLF sazba o 30 bazických bodů, což by mělo podpořit úvěrování a investice. Očekávané snížení hypotečních sazeb u stávajících úvěrů by mělo pomoci domácnostem a podpořit spotřebu. V neposlední řadě došlo ke snížení minimálního požadavku na zálohu při nákupu druhé nemovitosti z 25 % na 15 %. To má přímo oživit trh s nemovitostmi. PBOC navíc poskytla 500 miliard jüanů, jako podporu likvidity pro čínský akciový trh.

Z výše uvedeného plyne, že na úrovni měnové politiky je zde stále prostor tlačit trh výše. Pokud se přidá vláda, podobně jako tomu bylo v roce 2008 za finanční krize, a „posype“ ekonomiku znatelně i fiskálně, tak se můžeme dočkat i trvalejšího růstu tamního akciové trhu. Ostatně čínská vláda plánuje masivní emisi dluhopisů. V rámci nového balíčku fiskálních stimulačních opatření plánuje Čína ještě letos vydat speciální státní dluhopisy v hodnotě přibližně 2 bilionů jüanů (284 miliard USD).

Autor: Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Index českého investora CII750: Podílové fondy pokračují v růstu i ve třetím čtvrtletí

Za letošní rok zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 8,65 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Navzdory neklidnému tržnímu prostředí lze doposud vidět pozitivní vývoj fondů.

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

15. 10. 2024

Jak si uplatnit dar poskytnutý v souvislosti s povodněmi? Nejasnosti u darů občanům

V nedávné době zasáhly Českou republiku ničivé povodně, což vyvolalo velkou vlnu solidarity. Mnoho jednotlivců i firem se rozhodlo pomoci prostřednictvím darů na obnovu poškozených oblastí. Darování nejen přispívá k obnově po přírodní katastrofě, ale také poskytuje možnost snížit si daňový základ. Jaké jsou podmínky pro uplatnění […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *