CZK/€ 25.030 +0,42%

CZK/$ 23.386 +0,37%

CZK/£ 29.573 +0,37%

CZK/CHF 25.976 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

25. 06. 2024

0 komentářů

Diverzifikace portfolií za účelem ochrany před dopady globálního oteplování

 

Globální oteplování představuje rostoucí hrozbu nejen pro životní prostředí, ale také pro finanční trhy a investiční strategie. Investoři mohou podniknout několik kroků, aby zajistili, že jejich investice budou nejen finančně výnosné, ale také udržitelné a odolné vůči negativním dopadům globálního oteplování.

Loading



 

Investování do ochrany klimatu

Jedním z přístupů je alokace prostředků do společností a technologií, které mohou prosperovat ve světě, jenž přechází od fosilních paliv. Investice do obnovitelných zdrojů energie, jako je solární a větrná energie, a do ekologických iniciativ, jako jsou projekty kompenzace emisí oxidu uhličitého a elektromobily, mohou nabídnout potenciální příležitosti k růstu v souladu s úsilím o boj proti změně klimatu.

ESG investování

Environmentální a sociální kritéria a kritéria správy a řízení podniků (ESG) jsou pro investory stále důležitější. Hodnocením společností na základě jejich environmentálních postupů, sociálních dopadů a struktur řízení mohou investoři identifikovat podniky, které jsou lépe připraveny na výzvy spojené se změnou klimatu a měnícími se společenskými očekáváními. Začlenění faktorů ESG do investičních rozhodnutí má potenciál zlepšit dlouhodobou výkonnost a zároveň podpořit udržitelné a odpovědné obchodní postupy.

Zelené akcie

Investování do společností, které se zavázaly k ekologické udržitelnosti, může být strategickým způsobem, jak vytvořit udržitelné portfolio. Tyto firmy upřednostňují udržitelnost ve svých provozech, nabídce produktů a dodavatelských řetězcích, čímž si vytvářejí pozici pro dlouhodobý úspěch v rychle se měnícím globálním prostředí. Zelené akcie nejenže nabízejí potenciál konkurenceschopných finančních výnosů, ale jsou také v souladu s hodnotami investorů a podporují pozitivní výsledky v oblasti životního prostředí.

Před investičním rozhodnutím je skutečně vhodné zvážit udržitelnost akcií. Udržitelné investování zahrnuje hodnocení společností na základě jejich dopadu na životní prostředí, sociální odpovědnosti a postupů správy a řízení společností. Výběrem akcií společností, které vykazují závazek k udržitelnosti, mohou investoři podpořit podniky, které aktivně bojují proti změně klimatu a podporují udržitelný rozvoj.

REKLAMA

Investování do udržitelných akcií je nejen v souladu s etickými a environmentálními hledisky, ale nabízí také potenciál dlouhodobých finančních výnosů. Začleněním kritérií udržitelnosti do investičních strategií mohou investoři přispět k pozitivním sociálním a environmentálním výsledkům a zároveň sledovat své finanční cíle.

Je však důležité si uvědomit, že investování je vždy spojeno s rizikem a před přijetím investičního rozhodnutí je nutné provést důkladnou prověrku (due diligence). Obeznámení s vývojem tržních trendů a legislativními změnami souvisejícími s udržitelným rozvojem může navíc investorům pomoci činit informovaná rozhodnutí v rychle se měnícím prostředí.

Autor: Finanční analytici investiční platformy a aplikace provozované společností Freedom24

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Investiční postřehy: Francouzské volby, královna Nvidia a ústup z BYD

V posledním týdnu jsme zaznamenali tři hlavní hybatele akciových trhů. Technologické akcie poskočily o 5,5 % výš a Spojené státy si díky tomu polepšily a brzy mohou překonat i Japonsko, které je letos zatím nejúspěšnějším regionem. Za posílení amerických technologických akcií může hlavně společnost Nvidia, která se vyšplhala na […]

Text: Redakce

28. 06. 2024

Komentář: Riziko a zisk od státních dluhopisů po meme akcie

Není žádným tajemstvím, že šachy a obchodování na burze mají mnoho společného. Mě ale velmi překvapilo, když jsem si přečetl výrok jednoho z vynikajících současných šachistů, Magnuse Carlsena, který nesmírně přesně popisuje princip fungování burzy: „Pokud nechcete riskovat, tak přijímáte extrémně riskantní strategii.“

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *