CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

30. 08. 2024

0 komentářů

Do světa kryptoměn přichází regulace

 

Ačkoli většina legislativních požadavků a směrnic, týkajících se obchodování kryptoměn v EU, nabude platnosti až v novém roce, části regulací se firmy musejí přizpůsobit už nyní. Nejedná se jen o směrnici MiCA (Markets in Crypto-assets), která po poskytovatelích finančních služeb v oblasti kryptoměn požaduje identifikaci spotřebitelů. Současně se také uplatňuje i DORA (Digital Operational Resilience Act), která se u společností domáhá vyššího kybernetického zabezpečení.

Loading



 

„Skutečnost, že státní struktury v EU poprvé začínají regulovat kryptoměny, je důkazem toho, že je uznávají jako validní měnu a důležité téma, kterému je nezbytné věnovat zvýšenou pozornost,“ komentuje Tomáš Cuník, vedoucí právního oddělení společnosti Confirmo.

Přizpůsobit se nové legislativě

Jednou z nejvýznamnějších legislativních úprav, která v letošním roce svět kryptoměn mění, je MiCA (Markets in Crypto-assets). Ta po poskytovatelích finančních služeb v oblasti kryptoměn požaduje například zaznamenávání informací o uživatelích a jejich ztotožnění. Od této regulace si slibuje vyšší bezpečnost těch, kteří kryptoměny nakupují či prodávají. Zatímco většina ustanovení regulace začne platit až koncem roku 2024, některé její části, například regulace stablecoinů, nabývají platnosti už nyní.

Další regulací je nařízení DORA, které klade důraz na IT bezpečnost a digitální odolnost, vyžadující implementaci nových procesů pro řízení rizik a ochrany klientů. Směrnice DAC8 pak zavede povinnost hlásit veškeré kryptotransakce finančním úřadům, což přispěje k větší transparentnosti a srovnatelnosti kryptoměn s tradičními fiat měnami.

„Očekáváme, že se tato legislativa bude v blízké době dynamicky vyvíjet, a proto jsme v Confirmu připraveni přizpůsobit se všem novým požadavkům. Znamená to pro nás, jako pro kryptoměnovou platební bránu, zejména přísnější regulaci stablecoinů, posílení jejich stability a transparentnosti. Budeme muset zajistit, že naše služby budou v souladu s novými standardy pro kybernetickou bezpečnost, správu rizik a hlášení incidentů,“ dodává Cuník.

REKLAMA

Bezpečnější a spolehlivější obchodování

Regulaci MiCA schválil Evropský parlament s cílem posílit ochranu finančních prostředků i osobních údajů spotřebitelů, minimalizovat riziko podvodů a přispět k celkové stabilitě trhu. Právě větší transparentnost a bezpečnost jsou podle Confirma hlavní benefity, které směrnice přináší. MiCA zavádí řadu povinností pro podnikatele v oblasti kryptoměn, srovnatelných s požadavky kladenými na tradiční finanční instituce, jako jsou banky a investiční fondy. Společnosti, které v této oblasti podnikají, musejí nově získat licenci od státních orgánů, která vyžaduje dodržování vysokých standardů IT bezpečnosti.

„Z našeho pohledu představuje regulace pro poskytovatele finančních služeb v oblasti kryptoměn obrovský potenciál. Ačkoli mnoho firem v ní může spatřovat byrokratickou zátěž, v Confirmu v ní vidíme příležitost, jak zkvalitnit svoje služby a upevnit pozici na trhu. Věříme, že MiCA přinese do světa kryptoměn stabilitu a předvídatelnost, což přispěje k dlouhodobému rozvoji finančních služeb v této oblasti. Vnímáme ji také jako novou příležitost ke komunikaci s institucemi,“ dodává Cuník. Confirmo se na získání licence MiCA připravuje od minulého roku a její podmínky hodlá naplnit v následujících měsících.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024

Komentář: Stagnace je smrt, Evropa potřebuje tři Marshallovy plány            

Dlouho očekáváný report Budoucnost evropské konkurenceschopnosti, kterou koordinoval Mario Draghi, je na světě. Jaké jsou hlavní závěry? V 90. letech byla produktivita v západní Evropě zhruba na úrovní USA. Evropu trápí zpomalování růstu již od počátku tohoto století. Po většinu tohoto období bylo zpomalování růstu považováno za […]

Text: Redakce

11. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *