CZK/€ 25.215 -0,10%

CZK/$ 23.345 -0,43%

CZK/£ 30.301 -0,20%

CZK/CHF 26.974 -0,17%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

25. 10. 2024

0 komentářů

ESG jako jedna z hrozeb pro efektivní alokaci kapitálu?

 

V posledních letech získává na významu stále víc tzv. ESG (Environmental, Social, and Governance) kritérium, tedy posun směrem k zeleným investicím. Dochází k nárůstu zelených dluhopisů, udržitelných půjček a dalších finančních nástrojů, které podporují projekty šetrné k životnímu prostředí. I centrální banky, jako je ECB, se více orientují tímto směrem. To s sebou přináší nejen přínosy, ale i možná rizika pro distribuci kapitálu.

Loading



 

V rovině poptávky je evidentní, že ta se v tuto chvíli orientuje stále více na udržitelné výrobky a značky. V tomto směru hraje roli i příchod „novější“ generace do produktivního věku. Podle průzkumu společnosti McKinsey 66 % všech respondentů a 75 % respondentů z řad mileniálů uvádí, že při nákupu zohledňují udržitelnost.

Tento posun v chování spotřebitelů podniky nutí a bude nutit, aby si osvojily udržitelnější postupy a nabízely výrobky, které jsou šetrné k životnímu prostředí. To by mohl být zcela přirozený směr ekonomického vývoje.

Problém leží v rámci procesu regulačního tlaku na ESG u firem, kdy rychle přibývá i negativních jevů, jako je nárůst byrokracie pro firmy či doslova tlak na alokaci kapitálu kamkoliv, kde se daří dostatečně prezentovat spojení s udržitelností. Z vyjádření předních podnikatelů je patrné, že řada ESG iniciativ je dobrá a podniky jí dělaly i dřív, jiná je pouze svazující.

Společnosti nebo investiční fondy tak často mohou tvrdit, že jsou zelené nebo udržitelné, aniž by skutečně přijaly podstatná opatření. Používají ESG jako marketingový nástroj, aby přitáhly tolik potřebné investice. Podle studie PwC z roku 2022 více než 60 % investorů vyjádřilo obavy, že greenwashing je významným problémem v ESG investicích.

REKLAMA

Greenwashing, tedy přehánění ekologických nebo udržitelných praktik bez skutečných důkazů, podkopává důvěru investorů v tyto iniciativy. Současný ekonomický pád EU, který je všudypřítomný, ať už pohledu úspěšnosti firem nebo růstu HDP jednotlivých vyspělých států, tak může být tažen i horší alokací kapitálu. Ta může být důsledkem ESG fenoménu, který připomíná „honbu“ za zelenáním za každou cenu, které chytře využívají firmy pro své přežití bez ohledu na to, zda správně inovují své podnikání, zvyšují dostatečně kvalitu svých produktů, a tedy skutečně organicky rostou.

Nemluvě o tom, že i podle renomované studie od Harvard Business Review platí, že náklady na sledování ESG kritérií mohou dosahovat až milionu dolarů ročně, což zatěžuje zejména menší firmy (SME). Ty by měly být hnacím motorem ekonomiky.

Autor: Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Mýty o akciovém trhu: Centrální banky, zlato, volby…

Minulý týden jsem měla to potěšení přednášet na akci v Colorado Springs. Při zpáteční cestě na letiště jsem si uvědomila, že můj řidič má působivou znalost místních městských legend. Podělil se se mnou o jednu zajímavou informaci: Konspirační teoretici věří, že těla mimozemšťanů nalezená při havárii UFO v Roswellu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 10. 2024

Výrazně se rozšiřuje nabídka zajímavých korporátních dluhopisů

Společnosti v České republice vydaly v prvním půlroce 2024 korporátní korunové dluhopisy o celkovém objemu 34,9 miliard korun. Objem emitovaných dluhopisů za první půlrok tak téměř dosáhl úrovně emisí za celý rok 2023. Vychází to z analýzy Bond Index poradenské společnosti Deloitte, která sleduje vývoj na trhu s korporátními dluhopisy v českých […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 10. 2024

Krypto trhy pokračují v růstu díky významnému milníku spotových ETF fondů 

Krypto trhy nadále rostou, přičemž od minulého pondělí přidaly více než 140 miliard dolarů. Bitcoin konkrétně dosáhl dalšího „vyššího vrcholu“ a překonal hranici 69 000 dolarů, což jsou hodnoty, které nebyly zaznamenány od konce července. Minulý týden byl jedním z největších týdnů pro čisté přílivy do spotových bitcoinových […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *