CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 08. 2024

0 komentářů

Evropa se pro investory stává atraktivním místem

 

Evropské investiční prostředí je v poslední době slibné. Přestože se velká pozornost věnuje příběhům souvisejícím s umělou inteligencí a za poslední rok výrazně vzrostla cena akcií společnosti Nvidia, největší evropské akcie v tichosti zaznamenaly působivé zisky. Od začátku roku vykazuje index STOXX Europe 50 nyní téměř 13,5% zisky. Vyplývá to z aktuální analýzy Freedom 24.

Loading



 

Tento růst akcií evropských megakapitálových společností se neomezuje na žádný sektor a odráží rostoucí rozmanitost evropského akciového trhu. Společnosti jako ASML, LVMH a SAP dosáhly výrazných zisků poté, co zveřejnily zprávy o hospodářských výsledcích, které byly lepší, než se očekávalo.

Společnost Novo Nordisk rovněž vykázala vysoké zisky, a to zejména díky úspěchu svého léku na cukrovku Ozempic a léku na hubnutí Wegovy. Novo Nordisk se stala největší společností v Evropě a patnáctou největší na světě, cena jejích akcií se za poslední dva roky zdvojnásobila. Tím se evropský akciový trh pozitivně odlišuje od amerického, pokud jde o koncentraci, kde se většina růstu indexu soustředila na technologie.

Lepší výkonnost evropských megakapitalizovaných společností ve srovnání s širším akciovým trhem v USA je trendem od konce roku 2022. To je poněkud přehlíženo vzhledem k dominanci amerických technologických megakapitalizovaných společností. Silné zisky evropských společností v kombinaci s atraktivnější oceňovací základnou ve srovnání s jejich americkými protějšky však přispěly k jejich relativnímu překonání.

Snížení úrokových sazeb v Evropě posiluje pozitivní náladu. Evropská centrální banka (ECB) zahájila cyklus snižování sazeb dříve než Federální rezervní systém (Fed), což by dle očekávání mělo podpořit akciový trh.

REKLAMA

Kromě toho zažívají renesanci přední evropské akcie v oblasti čisté energie. Společnosti, jako je Vestas, přední světový výrobce větrných turbín, a Alfen, výrobce elektrických nabíjecích stanic a skladovacích systémů, jsou připraveny na růst, protože obavy z rusko-ukrajinské války, problémů s dodavatelským řetězcem a rostoucích úrokových sazeb ustupují.

Pochopení dynamiky evropského trhu

Investování v Evropě není jednolité. Kontinent se dělí na různé regiony, z nichž se každý vyznačuje vlastní vyspělostí trhu a investičním potenciálem. Například západní Evropa se vyznačuje dobře rozvinutými, stabilními trhy s nižším rizikem a stabilními výnosy. Naproti tomu východní Evropa nabízí vyšší růstový potenciál, i když se zvýšenou volatilitou a rizikem.

Západní Evropa: Zaměřte se na stabilní, vyspělé trhy s preferencí investic s nízkým rizikem.

Východní Evropa: Hledejte příležitosti k rychlému růstu, sledujte geopolitickou a ekonomickou stabilitu.

Investiční příležitosti v Evropě

REKLAMA

Rozvíjející se trhy

Rozvíjející se trhy v Evropě jsou majákem pro investory, kteří hledají růst. Země jako Polsko, Maďarsko a Česká republika vykazují výrazný hospodářský pokrok, který je podpořen politickou stabilitou a příznivou investiční politikou.

Růstový potenciál: Využijte vysoké míry růstu v těchto regionech.

Diverzifikace: Využijte tyto trhy k diverzifikaci svého investičního portfolia mimo tradiční trhy.

Technologie a inovace

Evropa stojí v čele technologických inovací a udržitelného rozvoje, což nabízí jedinečné investiční příležitosti v těchto odvětvích. Snaha o rozvoj odvětví zelené energie, finančních technologií a biotechnologií nabízí investorům nové příležitosti.

Udržitelné investice: Využijte vedoucího postavení Evropy v oblasti udržitelnosti a obnovitelných zdrojů energie.

Technologické startupy: Investujte do rychle rostoucích evropských technologických startupů se zaměřením na finanční, zdravotnické a environmentální technologie.

Přestože makroekonomické ukazatele mohou zklamat kvůli stále vysokým úrokovým sazbám, mezi evropskými akciovými investory panuje opatrný optimismus. Atraktivní ocenění ve srovnání s americkým trhem, potenciální makroekonomické zlepšení, nižší náklady na energie a vyhlídka na cyklus snižování sazeb naznačují, že evropské akcie by mohly pokračovat v dobré výkonnosti z počátku roku.

Investoři se tedy skutečně vrátili na evropské trhy, i když s opatrným přístupem. Různorodá a silná výkonnost evropských společností s velkou tržní kapitalizací spolu s příznivými ekonomickými podmínkami a potenciálními politickými změnami vytvářejí solidní základ pro slibné investiční prostředí v Evropě.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *