CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

05. 08. 2024

0 komentářů

Finanční trhy pod tlakem globálních událostí

 

V posledních dnech jsme zaznamenali mnoho událostí, které přímo ovlivňují světové dění, včetně eskalace už tak napjaté geopolitické situace nebo vývoje akciových trhů. Dění v Americe, a to na těch nejvyšších místech, je jednoznačně velkým hybatelem. Proto asi nikomu neunikl nepovedený atentát na Donalda Trumpa, kdy jen se štěstím přišel o kousek ucha, ale ani to, že americký prezident Joe Biden odstoupil z prezidentských voleb a podpořil svou viceprezidentku Kamalu Harris.

Loading



 

Tím se samotný Trump, který velmi často útočil na Bidena s tím, že je starý a nekompetentní, dostal do role, kdy tuto štafetu postaršího kandidáta přebral sám. Uvidíme, zda to bude mít nějaký vliv, pro světovou ekonomiku by ale byla Kamala Harris určitě přijatelnější volbou.

Donald Trump by v případě výhry už tak velmi nejistou situaci pravděpodobně ještě ztížil. Ještě před změnou kandidáta v táboře demokratů vyvstávala otázka, zda by neměla být všeobecně stanovena maximální hranice věku, kdy se kandidát může o prezidentský post ucházet. Samotný tlak ze strany lidu i podporovatelů demokratů ale ukázal, že nezpůsobilý kandidát se rozpozná přirozeně a nemůže vyhrát, tedy že nic jako věkový limit není potřeba.

Napětí mezi Tureckem a Izraelem

Válka na Ukrajině již trvá skoro dva a půl roku a světové trhy se s ní už naučily žít. Ne tak dlouho je tu s námi ale konflikt v Pásmu Gazy, který by se dokonce mohl přelít do celého regionu. Vedou k tomu poslední události, kdy hnutí Hizballáh navedlo raketu na fotbalové hřiště v Izraeli, kde přišlo o život přes deset dětí. Izrael hned reagoval, že si nic nenechá líbit a znovu odpoví, tentokrát v Libanonu, tedy v místě, odkud hnutí Hizballáh útočilo a kde má svou baštu. Forma odpovědi a její rozsah není znám, i tak se už ale ozval turecký prezident Recep Erdogan s tím, že by Turecko mohlo vstoupit do konfliktu na obranu všech Palestinců, tak jako to udělalo v Náhorním Karabachu nebo Libyi.

Stupňuje tak napětí mezi Tureckem a Izraelem, kdy již dříve odvolal velvyslance Izraele a pozastavil veškerý obchod s ním. Izrael si nicméně uvědomuje vážnost situace a jeho vysocí představitelé již oznámili, že v jejich zájmu je pouze udeřit na Hizballáh a ne rozpoutat válku na celém Blízkém východě. Budoucí vývoj tak bude pro světové trhy velmi důležitý.

REKLAMA

Turbulentní období pro finanční trhy

V minulém týdnu jsme také mohli vidět velký výprodej na akciových trzích. Hodně znehodnotily americké akcie technologických společností, na jejichž dominanci jsme si v posledních letech zvykli. Na trzích je tak vidět poměrné značná nervozita a rozhodující budou následující dny i týdny. Pokud by se pokles potvrdil, mohlo by se stát, že se investoři začnou zbavovat předražených akcií, což jsou povětšinou právě technologické tituly. Naopak by se jejich prostředky mohly uchýlit do klasické ekonomiky a hodnotových akcií.

Na trhy vnášejí nejistotu i již zmíněné prezidentské volby a vše, co se okolo nich děje. Důležitý také bude další vývoj americké inflace a postoje Fedu, tedy zda bude dále držet poměrně restriktivní měnovou politiku, nebo dojde k jejímu uvolnění prostřednictvím poklesu úrokových sazeb. Události posledních dní jasně ukazují, že nás nečeká nic lehkého a turbulentní období by mohlo pokračovat. Držme si klobouky.

Autor: Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *