CZK/€ 25.030 +0,04%

CZK/$ 22.542 +0,03%

CZK/£ 29.693 +0,07%

CZK/CHF 26.730 +0,36%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

28. 07. 2023

0 komentářů

Investiční instrumenty generující cashflow. Jak je vybírat?

 

Instrumenty generující cashflow jsou nástroje, které umožňují investorům pravidelně získávat pasivní příjem z jejich investic. Tyto nástroje slouží k tomu, aby investor mohl vydělávat peníze z investovaných prostředků. Mezi nejběžnější investiční instrumenty generující cash flow patří dividendové akcie a korporátní dluhopisy.

Loading



 

Na ty se zaměříme a ukážeme si důležité parametry, abyste byli schopni vybrat ty nejkvalitnější. Právě kvalitní výběr instrumentů je základním předpokladem pro portfolio, ze kterého je možné čerpat nekonečnou rentu.

Co jsou dividendové akcie

Dividendové akcie jsou akcie společností, které pravidelně vyplácejí část svých zisků akcionářům ve formě dividend. Investoři tento typ akcií využívají pro investování na krátkodobý horizont, nebo právě pro pravidelný příjem, který z jejich držení plyne. Společnosti s dividendovými akciemi jsou často zavedené a stabilní, v tom excelují země EU.

Jak vybrat dividendovou akcii a jaké parametry sledovat

Výběr kvalitních dividendových akcií je důležitý, protože se často bavíme o kapitálu v řádech milionů a zde je nutné dívat se jak na zhodnocení, tak hlavně na možná rizika. Při výběru dividendových akcií je důležité sledovat několik stěžejních parametrů a faktorů.

Jaké parametry sledovat

  • Dividendový výnos – je poměr mezi roční dividendou na akcii a její aktuální cenou. Příliš vysoký výnos je varovný signál, že společnost nemusí být schopna udržet laťku tak vysoko po celou dobu její existence.
  • Dividendová stabilita – sleduje stabilitu výplaty dividend u společnosti. Pokud dividendy v historii pravidelně rostou, jedná se o známku silné finanční pozice a důvěryhodnosti.
  • Poměr výplaty dividend – ukazuje, jak velkou část zisku společnost vyplácí. Není pravidlo, že čím větší procentuální výplata, tím lepší investice. Naopak je důležité, aby se větší část zisků reinvestovala zpět do dalšího růstu firmy.
  • Ziskovost a stabilita společnosti – lze zjistit pomocí důkladné analýzy. Je nezbytná, jelikož investor si musí být jistý, že společnost je schopna udržet dividendové platby i v budoucnosti.

Korporátní dluhopisy

Korporátní dluhopisy jsou prvkem kapitálového trhu a slouží k financování soukromých společností. Investoři, kteří do nich zainvestují, se stávají věřiteli korporace, obdrží pravidelné úroky a po dohodnuté lhůtě je jim vrácena investovaná částka zpět. Zejména u dluhopisů s vysokým ratingem je výhodou předvídatelnost výnosů. Nicméně je zde řada rizik, jako například kreditní či úrokové.

REKLAMA

Jak vybrat kvalitní korporátní dluhopis

Zhruba 90% korporátních dluhopisů jsou pouze skořápkové firmy, které při emisi nových dluhopisů vyberou peníze od investorů a investorům, kteří investovali v emisi minulé, z nich vyplácí úroky. Tímto stylem společnost postupuje do té doby, než se přítok kapitálu od nových investorů zastaví a společnost není schopna dostát svým závazkům.

Jaké parametry sledovat

  • Délka doby splatnosti – je na zvážení každého investora, zda preferuje krátkodobé nebo dlouhodobé investice. Krátkodobé dluhopisy nabízejí nižší výnosy, ale jsou méně náchylné na změny tržních podmínek. Dlouhodobé dluhopisy mohou nabídnout vyšší výnosy, ale hrozí zde dopady při změně úrokových sazeb.
  • Úroková sazba – se mění a je nutné znát tu aktuální. Důležité je porovnat kupon (výnos dluhopisu) s aktuálními tržními sazbami, abyste získali představu o tom, zda je nabízený výnos atraktivní či nikoliv.
  • Likvidita – u dluhopisu je na řad, nebo je obchodovatelný na sekundárním trhu. U prvního zmíněného je při prodeji nutné najít jiného investora fyzicky a v případě druhém je možné jej volně obchodovat s velmi vysokou likviditou.
  • Stabilita společnosti – lze zjistit pomocí monitorování finančního zdraví a stability emitenta. Důkladná analýza finančních výsledků a budoucích vyhlídek poskytne informace hlavně o rizicích spojených s investicí.

Cashflow je až druhý krok

Pro cashflow je nutné, aby investor disponoval vysokým kapitálem v řádu milionů korun a více, čemuž většinou předchází tvorba kapitálu. Ten se, alespoň na finančních trzích tvoří nejčastěji složeným úročením aplikovaným na růstové portfolio. Není vhodné míchat růstové a dividendové akcie, protože dividendové brzdí výkonnost portfolia a k potřebnému kapitálu se investor dostane významně později. Postup nejčastěji vypadá následovně, nejdříve je potřeba vytvořit kapitál a až poté jej reinvestovat tak, aby pravidelně tvořil pasivní příjem.

Závěr

Při výběru instrumentů generujících cashflow je nutná důkladná analýza veškerých parametrů s přihlédnutím na aktuální ekonomické podmínky. Vytvořit dostatečně velký kapitál trvá i desítky let a byla by škoda jej propálit skrz nekvalitně zanalyzované investiční instrumenty. Pokud je investor zkušený a pečlivý, portfolio generující cashflow se stane jeho pasivním příjmem a často v takové výši, že si poté může užít finanční nezávislost. Zde ale práce nekončí, i nadále je nutné portfolio sledovat a realokovat, jelikož nic není neměnné a ve světě investic to platí dvojnásob.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Povzbudilo rychlé oživení Wall Street chuť investorů riskovat?

Neskončené třetí čtvrtletí roku 2024 je pro Wall Street jako na horské dráze. Prudký propad akcií zanechal v investorech obavy z delšího poklesu a mnozí se připravovali na obtížné období, které je čeká. Během pouhého měsíce se však trh působivě zotavil, index S&P 500 téměř uhradil všechny […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 09. 2024

Nejlepší čas investovat už byl, ale nejhorší je, neinvestovat vůbec

Investice, jako vše v životě, s sebou nesou příležitosti i rizika, a výsledky naší snahy nemusí skončit v zelených číslech. Na kapitálových trzích se střídají býčí a medvědí trhy v cyklické obměně růstu a poklesu, i když historicky víme, že ze statistického hlediska převažuje právě růst.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

05. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *