CZK/€ 25.030 +0,42%

CZK/$ 23.386 +0,37%

CZK/£ 29.573 +0,37%

CZK/CHF 25.976 +100,00%

Text: Redakce

28. 06. 2024

0 komentářů

Investiční postřehy: Francouzské volby, královna Nvidia a ústup z BYD

 

V posledním týdnu jsme zaznamenali tři hlavní hybatele akciových trhů. Technologické akcie poskočily o 5,5 % výš a Spojené státy si díky tomu polepšily a brzy mohou překonat i Japonsko, které je letos zatím nejúspěšnějším regionem. Za posílení amerických technologických akcií může hlavně společnost Nvidia, která se vyšplhala na nejvyšší příčku světových akciových trhů (více podrobností v další části článku).

Loading



 

Francouzské volby vykazují evropské akcie za postranní čáru

Překvapením byly předčasné volby, které vypsal francouzský prezident Macron a které prohloubily spread mezi výnosy 10letých francouzských a německých obligací na 78 bazických bodů. To je nejvyšší hodnota od roku 2012, kdy se teprve schylovalo ke krizi eura. Také trh s opcemi v EUR vidí situaci bledě a jsou na něm jasně patrné obavy z propadu cen po prvním kole francouzských voleb 29. a 30. června. Klíčový francouzský benchmark, akciový index CAC 40, navíc letos podává ze všech indexů nejhorší výkon, což názorně ilustruje pesimistický postoj investorů k francouzským akciím. Šok z francouzských voleb, kde pravděpodobně zvítězí Le Penová, srazil ceny evropských akcií a v podstatě je vykázal za postranní čáru, zatímco ve Spojených státech letí ceny akcií vzhůru.

Posledním významným faktorem je riziko, že Spojené státy zařadí Japonsko, jehož měna dál oslabuje, na seznam měnových manipulátorů. Japonské akcie už se kvůli tomu za poslední týden propadly o 2,5 %, protože trh očekává, že BOJ bude muset upravit základní sazbu a že ji bude muset zvýšit víc, než se dosud čekalo.

V oblasti očekávaných dlouhodobých akciových výnosů se toho příliš nezměnilo. Nejzajímavější výnosová očekávaní se stále pojí s evropskými akciemi a rozvojové trhy se dál drží při zemi. Pokud jde o jednotlivé sektory, nejatraktivnější jsou energetika, zdravotnictví, finanční instituce a informační technologie.

Nvidia vyšplhala na první příčku světového akciového trhu, co dál?

Když se podíváme na jednotlivé akciové tituly, byl tento týden největším trhákem vzestup Nvidie, která se nakrátko stala nejhodnotnější obchodní společností světa. Ještě před zahájením včerejší obchodní seance se ovšem na první příčku vrátil Microsoft. Za posledních 20 let stouply akcie Nvidie o 61 051 %, po reinvestici dividend, což odpovídá ročnímu výnosu 37,8 %, zatímco americké akcie obecně se mohou pochlubit jen 10,2 %. Vzestup Nvidie a dalších megakorporací způsobil jejich historicky nejvyšší koncentraci v indexu S&P 500 a z toho vyplývá, že jejich návratnost bude do budoucna nižší, protože horní část indexu nemůže stoupat navěky.

REKLAMA

Volatilita je zcela minimální a trh posiluje, ale je třeba mít na paměti, že každý vzestup jednou končí. Což může tentokrát vést k mnohem většímu chaosu, než si většina investorů myslí. V nedávném díle podcastu Odd Lots společnosti Bloomberg nazvaném The Big Trade Underneath the Strangely Calm Surface of the S&P 500 prozrazují odborníci na opce, že na Wall Street probíhá takzvané „disperzní“ obchodování, kdy obchodníci (za pomoci futures) shortují index VIX a zároveň nakupují call opce na jisté konkrétní akciové tituly. Pokud zůstane korelace mezi americkými akciemi nízká a také index VIX se bude držet při zemi, vydělá jim tento způsob obchodování spoustu peněz. Zároveň se v tomto podcastu zmiňuje, že k tomu dochází v takovém objemu, že pokud nějaký šok posune index VIX během krátkého časového období výš, může to s trhy pořádně zamávat. I když tedy růst cen amerických technologických akcií vypadá na první pohled krásně, pod povrchem už se možná rodí první problémy.

Co vypovídá omezení pozic Berkshire Hathaway ve společnosti BYD o situaci v Číně?

Minulý týden jsme se věnovali tomu, že EU v rámci zostřující se obchodní války mluví o zavádění cel na čínské elektromobily. Německo a obchodní komora EU v Číně se proti těmto opatřením snažily bojovat, ale nezpochybnitelnou pravdou zůstává, že automobilový průmysl je pro Evropu záležitostí národní bezpečnosti a existuje celá řada důkazů, že Čína svůj automobilový průmysl dotuje. Tento týden už začala o plánech na zavedení cel na čínské elektromobily mluvit i Kanada.

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway tento týden oznámila, že upraví svou pozici v BYD, největším čínském výrobci elektromobilů, z 7,02 % na 6,9 %. To znamená, že přehodnocuje význam svých čínských aktiv. V nadcházejících letech budou již zmiňované geopolitické problémy nadále vnášet chaos do světových dodavatelských řetězců i obchodních vztahů. Nejvíc tím budou trpět země, jejichž ekonomika je nejvíc závislá na exportu, jako Čína, Německo či Jižní Korea. Snížení podílu Berkshire Hathaway v BYD byl nejspíš pouze první krok a firma se nakonec zbaví všech svých čínských aktiv a zaměří se raději na Japonsko a do budoucna snad i na Indii.

Autor: Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Komentář: Riziko a zisk od státních dluhopisů po meme akcie

Není žádným tajemstvím, že šachy a obchodování na burze mají mnoho společného. Mě ale velmi překvapilo, když jsem si přečetl výrok jednoho z vynikajících současných šachistů, Magnuse Carlsena, který nesmírně přesně popisuje princip fungování burzy: „Pokud nechcete riskovat, tak přijímáte extrémně riskantní strategii.“

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *