CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 08. 2024

0 komentářů

Klíčový technický indikátor signalizuje, že akcie mohou být přeprodané

 

Indikátor relativní síly – Relative Strength Indicator (RSI) je ukazatel, který měří rychlost a velikost nedávných cenových změn cenného papíru nebo indexu a vyhodnocuje, zda investoři danou investici překoupili nebo přeprodali. Hodnota RSI 70 nebo vyšší znamená překoupenost. Hodnota 30 nebo nižší značí přeprodaný stav.

Loading



 

Hodnota RSI pro index S&P 500 vzrostla 10. července nad 81, což naznačuje překoupené podmínky. To se ale rychle změnilo; 5. srpna hodnota RSI pro index S&P 500 klesla na 30, což naznačuje přeprodaný stav. Podobně hodnota RSI pro index MSCI All Country World vzrostla 16. července nad 80, ale poté 5. srpna klesla na 27, což také naznačuje přeprodaný stav. Od té doby se hodnoty RSI pro oba indexy normalizovaly a v současné době se jejich hodnoty pohybují okolo 44-45.

Podnikavá očekávání zisků jsou podle našeho názoru slušná

Máme za sebou solidní výsledkovou sezónu, 91 % společností z indexu S&P 500 oznámilo výsledky za druhé čtvrtletí a 78 % z nich překonalo očekávání. I celkový výhled zisků je poměrně pozitivní. Očekává se, že index S&P 500 dosáhne v kalendářním roce 2024 meziročního růstu výnosů ve výši 10,8 %. Pravděpodobně budeme svědky mírnějšího třetího čtvrtletí, kdy se očekává meziroční růst zisků ve výši 5,4 %, ale ve čtvrtém čtvrtletí by se měl tento růst výrazně zvýšit. Růst zisků by měl být silný i v kalendářním roce 2025, a to ve výši 15,2 % meziročně. Očekává se také, že k růstu zisků přispěje více společností, což by mělo podpořit i ceny akcií.

Předpokládá se, že Fed bude ke snižování sazeb přistupovat rozvážně

Fed do zářijového zasedání neprovede mimořádné snížení sazeb – žádná mimořádná situace neexistuje, takže pro to není důvod. Dokonce si myslím, že pokud by snížil sazby před zářím, způsobilo by to na trhu velké rozrušení. I když si říkám, že bylo chybou, že se Fed v červenci vzdal snížení sazeb, nemyslím si, že by to způsobilo nenapravitelné škody.

Domnívám se, že snižování sazeb Fedu bude zpočátku umírněné. Neočekávám, že by Fed na zářijovém zasedání snížil sazby o více než 25 bazických bodů a také se domnívám, že snížení o více než 25 bazických bodů v září by způsobilo nervozitu na trhu, protože by to naznačovalo, že Fed se začal mnohem více zajímat o zdraví ekonomiky.

REKLAMA

Stačí se podívat na modus operandi Fedu, když začal zvyšovat sazby v roce 2022. Věděl, že je pozdě začít zvyšovat sazby, ale začal v březnu se zvýšením sazeb pouze o 25 bazických bodů. To sice brzy zrychlilo na 50 bazických bodů v květnu a 75 bazických bodů na červnovém zasedání, ale zdálo se, že si Fed chce „zachovat tvář“, když začal zpřísňovat. Myslím, že podobnou situaci zažijeme, až Fed letos v září konečně začne snižovat. Očekávám, že pravděpodobně začne jen s 25 bazickými body.

Výhled

Ačkoli se zdá, že se akcie stabilizovaly, domnívám se, že ve vzduchu je cítit nervozita, která pravděpodobně povede k vyšší volatilitě a možnostem k přehnaným reakcím na data a vývoj trhu. Domnívám se, že investorům by mohlo prospět, kdyby svou investiční cestu vnímali spíše jako maraton než jako sprint.

Autor: Kristiny Hooper, vedoucí stratéžky pro globální trhy, Invesco Ltd.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *