CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 08. 2023

0 komentářů

Komentář: Ideální čas na investici možná nikdy nenastane

 

Asi každý zná pohádku o chlapci, který ze zlomyslnosti volal: „Vlci!“ Ale dospělí, kteří mu čas od času přišli na pomoc, žádnou hrozbu nenašli. A když vlci přišli, nikdo se neozval. Ve světě investic je vše mnohem složitější, ale nepřímé paralely s morálkou této pohádky lze zaznamenat. Nechci hrát roli onoho chlapce v souvislosti s recesí. Opakovaně jsem se vyjadřoval k tomu, jak by se investoři měli v současné situaci chovat, a radil jsem jim, aby zůstali na trhu a zajistili své pozice, dokud jsou náklady na pojištění nízké.

Loading



 

Skutečností je, že trh může zůstat „nepříznivý“ po velmi dlouhou dobu a vytvářet a kumulovat promarněné příležitosti pro všechny účastníky. Pokud by například investor zůstal mimo trh po dobu deseti nejhorších obchodních dnů v každém roce, potom by při obchodování od roku 1990 dosáhl průměrného ročního výnosu 40 %, nikoli 12 %. Pokud by však za stejné období každý rok vynechal deset nejlepších dnů, musel by místo výnosu zaznamenat průměrnou roční ztrátu ve výši přibližně 13 %. Náklady na chybu pro ty, kteří chtějí předpovídat pohyby na trhu, jsou velmi vysoké. Nesnižovat tržní alokaci portfolia a mít pojištění je však v roce 2023 vhodnou strategií i pro relativně konzervativní investory.

K těmto úvahám mě přivedly výsledky aktuální reportovací sezóny. Za čtrnáct dní od jejího začátku reportovalo výsledky 27 % společností ze seznamu S&P 500. Předpovědi uvedené na konci prvního čtvrtletí naznačovaly přibližně nulový růst tržeb při poklesu zisku na akcii o téměř 5 %. Ve skutečnosti však tržby rostou o 5 % a zisk na akcii o 3 % a více. Vedoucími sektory jsou nemovitosti, základní spotřební zboží, veřejné služby a finance, což je typické spíše pro začátek nového hospodářského cyklu než pro recesi, na kterou všichni čekají. Prognóza tržeb pro rok 2023 byla zvýšena o 1 %, zatímco prognóza zisku (kvůli růstu nákladů způsobenému inflací) byla oproti předchozímu roku snížena o 4 %. Nepřekvapilo by mě však, kdyby skutečné výsledky byly lepší, než se očekávalo, protože americká ekonomika vykazuje všechny známky oživení:

  • Inflace zpomalila ze 4 % na 3 % – úroveň z března 2021 – Index ISM ve zpracovatelském průmyslu v červnu pokračoval v osmiměsíčním poklesu na 46 bodů, zatímco hodnota v sektoru služeb dosáhla téměř 54 bodů a již šest měsíců se pohybuje nahoru.
  • Nezaměstnanost klesla na 3,6 % a růst mezd překonal konsensus na 4,4 % r/r.

Za této ekonomické situace je důležité zůstat na trhu a obavy z vysokých úrovní a překoupených násobků některých aktiv lze vždy kompenzovat pojištěním pozic. I jeden z nejjednodušších nástrojů, SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), poskytuje potřebnou diverzifikaci. Je snadné se zajistit prostřednictvím prodejních opcí nebo inverzních ETF a výnosy od začátku roku vypadají velmi nadějně a blíží se 20 %. Dlouhodobé investování do indexu S&P500 má v současných podmínkách potenciál udržet investory spokojené.

Nejdůležitější je nečekat na ideální okamžik: nemusí přijít.

Autor: Timur Turlov, generální ředitel společnosti Freedom Holding Corp. a zakladatel společnosti Freedom Finance Europe

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *