CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 06. 2023

1 komentář

Komentář: Inflace z chamtivosti?

 

Ekonomika USA vytvořila v květnu rekordních 339 tisíc nových pracovních míst. Odhady ekonomů se pohybovaly okolo 200 tisíc a počítaly s tím, že tvrdošíjně přetrvávající zvýšená inflace a vysoké úrokové míry si vyberou svou daň a americké hospodářství zpomalí. Reakce FEDu na tuto nečekanou informaci byla charakteristická. Ústy Jeroma Powella ihned prohlásil, že nepřerušuje zvyšování amerických úrokových sazeb, pouze uvažuje o jakési blíže nespecifikované přestávce v jejich zvyšování.

Loading



 

Kapitálové trhy toto stanovisko vpodstatě ignorovaly a Dow Jones index se již šplhá nad 34 tisíc bodů, k hodnotám naposledy viděným v období konce Trumpova prezidentství a začátku prezidentství Bidenova. Levicoví politikové začali hovořit o „inflaci z chamtivosti“, tzv. Greedflation. V centru jejich pozornosti se ocitly vysoké zisky korporací produkujících spotřebitelské zboží denní potřeby.

Nezaměstnanost v USA však stoupla, ze 3,4%  v dubnu na květnových 3,7%. Znamená to, že více osob v produktivním věku jeví snahu zapojit se do ekonomického života a uplatnit se na trhu práce. To může časově souviset s ukončením všech federálních protikoronavirových podpor v březnu a placením federální daně z příjmu v dubnu. Přidejme k tomu inflaci a je jasné, že najednou je na straně poptávky více prázdných peněženek. A americká ekonomika je tažena spotřebitelsou poptávkou.

Inflace zůstává vysoká, ale inflace na straně dodavatelů primárních surovin pro výrobce spotřebitelského zboží se rychle blíží k nule, v některých komoditách se již ve srovnání s květnem loňského roku ceny surovin pro výrobce prakticky nezvýšily.

Výrobci samozřejmě v reakci na vysokou inflaci vstupních surovin radikálně zvýšili v roce 2022 a i letos své prodejní ceny. Někteří z nich to zřejmě se zvýšením přehnali. Adam Smith by však byl potěšen: železný ekonomický zákon nabídky a poptávky funguje. Zdá se, že jeho kyvadlo již zřejmě dosáhlo meziročního inflačního maxima a začíná se pomalu vracet zpátky. Ne, nemáme inflaci z chamtivosti, ale extrémně volatilní ekonomický cyklus.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024

Komentář: Stagnace je smrt, Evropa potřebuje tři Marshallovy plány            

Dlouho očekáváný report Budoucnost evropské konkurenceschopnosti, kterou koordinoval Mario Draghi, je na světě. Jaké jsou hlavní závěry? V 90. letech byla produktivita v západní Evropě zhruba na úrovní USA. Evropu trápí zpomalování růstu již od počátku tohoto století. Po většinu tohoto období bylo zpomalování růstu považováno za […]

Text: Redakce

11. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Richard Fuld

    15 června, 2023

    Kromě toho cyklu máme i tu inflaci z chamtivosti…

    Odpovědět