CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 08. 2024

0 komentářů

Komentář k nedávné panice na trzích: Jsme svědky počátku krize?

 

Uplynulé dny přinesly jedny z největších burzovních výprodejů za poslední roky, prakticky od začátku covid 19 k něčemu podobnému nedošlo. Poklesy odstartovala „asijská seance“, kde ztrácely akcie v rámci Japonska až o 12 % za den. Volatilita amerických akcií pak odpoledne dosáhnula takřka nevídaných hodnot a skočila za den až o 130 %. Jaké jsou příčiny současného burzovního poklesu? Co se může dít nyní dál a jsme svědky počátku mimořádné recese v ekonomice?

Loading



 

Pojďme si nejdříve projít ekonomická fakta, která by mohla situaci na trzích dostatečně vysvětlit. Za největší spouštěč nervozity na trzích považuji stav na japonském jenu a v americké ekonomice. Nutno si uvědomit, že japonské jeny byly v podstatě zadarmo, protože v japonské ekonomice panovaly dlouho „nulové“ sazby. Když jsou náklady na peníze nula, prostě si jako investor půjčujete a investujete to kamkoliv, kde může být dosažen rozumný výnos. Nicméně BoJ minulý týden zvýšila neočekávaně úrokové sazby na 0,25 %, což byla nejvyšší úroveň od roku 2008. Tím poslala dolar vůči jenu dost tvrdě dolů. Plně tak došlo k uzavírání „carry pozic“, kde právě japonská měna fungovala jako ta hlavní k účelu financovaní.

Normalizace lety uvolněné tamní měnové politiky podobné šoky nevyhnutelně přinést musela. Ve stejný čas reportovala americká ekonomika minulý týden pouze 114 tisíc (čekalo se 175 tisíc) nových pracovních míst a růst nezaměstnanosti na 4,3 % z 4,1 %. To byla nejvyšší úroveň nezaměstnanosti od října 2021. V neposlední řadě atentáty na vůdce Hamásu, Hizballáhu stupňují tlak na Írán, aby reagoval odvetou proti Izraeli. Ve vzduchu visí hrozba tzv. velké války na Blízkém východě, kde se schyluje k úderu Íránu na izraelské cíle, ty USA a Izrael jistě nenechají bez odpovědi. Za dané situace může jako bezpečný přístav fungovat zlato, stříbro nebo americké vládní dluhopisy.

Investoři se musejí mít tedy na pozoru, rychlý pokles úrokových sazeb od Fedu nelze čekat, snad jen kdyby hrozila nová finanční nestabilita a mimořádné ohrožení celého systému. Rovněž fiskální politika víc dát nemůže, vládní deficity vyspělých zemí jsou již tak na mimořádných úrovních. Příští týdny a měsíce tak mohou být na finančních trzích ve znamení trvající volatility, ale systémová krize podobná roku 2008 nebo 2020 by nás minout mohla. Očekávám, že po menší odvetě se i napětí okolo možného konfliktu Izraele a Íránu může zklidňovat, diplomatické úsilí je v této věci mimořádně intenzivní a nikdo si delší reálnou válku nepřeje.

Autor: Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *