CZK/€ 25.030 +0,42%

CZK/$ 23.386 +0,37%

CZK/£ 29.573 +0,37%

CZK/CHF 25.976 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 06. 2024

0 komentářů

Komentář: Riziko a zisk od státních dluhopisů po meme akcie

 

Není žádným tajemstvím, že šachy a obchodování na burze mají mnoho společného. Mě ale velmi překvapilo, když jsem si přečetl výrok jednoho z vynikajících současných šachistů, Magnuse Carlsena, který nesmírně přesně popisuje princip fungování burzy: „Pokud nechcete riskovat, tak přijímáte extrémně riskantní strategii.“

Loading



 

Na burze neexistují bezrizikové nástroje, avšak s jistou mírou konvence se tato charakteristika uplatňuje i u amerických státních dluhopisů. Nyní desetileté státní dluhopisy poskytují výnos téměř 4,5 % ročně, a to je vzhledem k ultra nízkým sazbám v posledních 15 letech dobrá úroveň. Pokud však investor usiluje o vyšší výnos, musí přijmout rizika spojená s investováním do jiných aktiv.

Americký agregátní dluhopisový index (US Aggregate Bond Index) za téměř osm a půl roku vykazuje výnos něco málo přes 5 %. Pokud investujete do dluhových cenných papírů rozvojových zemí, můžete získat více než 7 % ročně. Americký akciový trh v minulosti vykazoval růst více než 10 % ročně včetně dividend. To znamená, že čím větší riziko je investor ochoten podstoupit, tím vyšší je výnos jím vybraných nástrojů. Na konci tohoto řetězce jsou nejnepředvídatelnější aktiva, jejichž hodnota není fundamentálně odůvodněná. Slibují potenciální výnosy v desítkách a někdy i stovkách procent. Mezi těmito nástroji vynikají tzv. meme stocks.

Ty se mezi aktuality vrátily letos v květnu, kdy se na účtu X (Twitter) Keitha Gilla, jednoho z hrdinů boomu memů v roce 2021, objevil příspěvek na toto téma. O pár dní později humbuk utichl, ale po ukončení obchodování 2. června Gill uvedl, že vlastní 5 milionů akcií a 120 000 opčních kontraktů, jejichž platnost vyprší 21. června. Pokud cena jeho akcií překročí 100 dolarů, stane se Gill během několika příštích týdnů miliardářem. V opačném případě však s vysokou pravděpodobností přijde o 60-100 % své investice, která přesáhla 70 milionů dolarů.

V tomto příkladu se poměr rizika a výnosu vymyká veškeré racionalitě, ale taková je realita akciového trhu. Pro agresivní investory a spekulanty nabízí podnik Keitha Gilla příležitost podílet se na tomto bláznivém trendu. V této části se obvykle zabýváme střednědobými a dlouhodobými strategiemi, které jsou vhodné pro většinu investorů. Transakce s akciemi memů nelze doporučit všem obchodníkům, především kvůli výše diskutované vysoké volatilitě. Pokud se však některý ze čtenářů rozhodne těchto pohybů účastnit, důrazně doporučujeme kontrolovat riziko, tj. objem obchodní pozice. Její racionální velikost by měla být asi 0,1 % portfolia, protože pravděpodobnost úspěchu je nízká a potenciální výnos velmi vysoký.

REKLAMA

Při investování do velmi rizikových aktiv by si investor měl být vědom toho, že může přijít o všechny investované prostředky. Tato zásada je univerzální a je možné tímto způsobem kontrolovat riziko jak u akcií, tak u dluhopisů, aniž by se zapomínalo na diverzifikaci, která umožňuje výrazně zvýšit šance na získání výnosu zabudovaného do strategie. Těmito zásadami se řídí i profesionální investoři rizikového kapitálu při investování do začínajících podniků. Mnoho malých investic do různých podniků jim umožňuje pokrýt ztráty z jiných projektů a získat příjem díky úspěchu jednoho z nich.

Autor: Timur Turlov, CEO Freedom Holding Corp. a zakladatel Freedom24

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Investiční postřehy: Francouzské volby, královna Nvidia a ústup z BYD

V posledním týdnu jsme zaznamenali tři hlavní hybatele akciových trhů. Technologické akcie poskočily o 5,5 % výš a Spojené státy si díky tomu polepšily a brzy mohou překonat i Japonsko, které je letos zatím nejúspěšnějším regionem. Za posílení amerických technologických akcií může hlavně společnost Nvidia, která se vyšplhala na […]

Text: Redakce

28. 06. 2024

Diverzifikace portfolií za účelem ochrany před dopady globálního oteplování

Globální oteplování představuje rostoucí hrozbu nejen pro životní prostředí, ale také pro finanční trhy a investiční strategie. Investoři mohou podniknout několik kroků, aby zajistili, že jejich investice budou nejen finančně výnosné, ale také udržitelné a odolné vůči negativním dopadům globálního oteplování.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

25. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *