CZK/€ 25.115 -0,08%

CZK/$ 22.550 -0,18%

CZK/£ 29.803 -0,04%

CZK/CHF 26.707 -0,19%

Text: Redakce

11. 09. 2024

0 komentářů

Komentář: Stagnace je smrt, Evropa potřebuje tři Marshallovy plány            

 

Dlouho očekáváný report Budoucnost evropské konkurenceschopnosti, kterou koordinoval Mario Draghi, je na světě. Jaké jsou hlavní závěry? V 90. letech byla produktivita v západní Evropě zhruba na úrovní USA. Evropu trápí zpomalování růstu již od počátku tohoto století. Po většinu tohoto období bylo zpomalování růstu považováno za nepříjemnost, nikoli však za katastrofu. Zpomalování probíhalo, ačkoliv nám v některých aspektech foukal vítr do zad. Ale éra rychlého růstu světového obchodu je pryč.

Loading



 

Evropa ztratila svého nejdůležitějšího dodavatele energie, Rusko. Evropa z velké části promeškala digitální revoluci a rozdíl v růstu produktivity USA a EU vysvětluje z velké části technologický sektor. K tomu přidejme demografii. Růst nebude podpořen rostoucím počtem obyvatel. Naopak, pracovní síla bude klesat o 2 miliony ročně. Pokud by si EU udržela současné tempo růstu produktivity, tak díky demografii by HDP dlouhodobě stagnovalo. Stagnace je smrt.

Pro digitalizaci a dekarbonizaci ekonomiky a zvýšení naší obranné kapacity bude muset podíl investic v Evropě vzrůst přibližně o 5 procentních bodů HDP na úroveň, která byla naposledy zaznamenána v 60. a 70. letech. To je bezprecedentní: pro srovnání, dodatečné investice poskytnuté Marshallovým plánem v letech 1948 – 51 činily přibližně 1 – 2 % HDP ročně. Report jednoznačně říká, že pokud se Evropa nedokáže stát produktivnější, budeme si muset vybrat.

  • Nebudeme schopni stát se najednou lídrem v oblasti nových technologií, majákem odpovědnosti za klima a nezávislým hráčem na světové scéně.
  • Nebudeme schopni financovat náš sociální model.
  • Budeme muset omezit některé, ne-li všechny naše ambice.

Dále, základními hodnotami Evropy jsou prosperita, rovnost, svoboda, mír a demokracie v udržitelném prostředí. EU existuje proto, aby zajistila, že Evropané budou moci těchto základních práv vždy využívat. Pokud je Evropa nebude moci svým občanům nadále poskytovat – nebo bude muset vyměňovat jedno za druhé – ztratí svůj smysl existence. Jediným způsobem, jak se s touto výzvou vypořádat, je růst a zvyšování produktivity při zachování našich hodnot rovnosti a sociálního začlenění.

Inovace, kapitálový trh, vzdělávání, ceny energií, dekarbonizace a cleantech, bezpečnost, snížení závislostí… Co stojí v cestě: chybí prioritizace a schopnost exekuovat strategii, je potřeba sladit slova a činy (podpora inovací vs. rostoucí regulace), jednotný trh není jednotný (především kapitálový trh), nejsme schopni využít úspory z rozsahu (např. společné nákupy obranného vybavení) a nejsme schopni upřednostňovat evropské firmy, jako to dělají USA nebo Čína v rámci svých průmyslových politik, máme dlouhý rozhodovací proces… Povinná četba. Spousta dobrý analytických vstupů a návrhů, ke kterým se budu vracet.

REKLAMA

Tři doplňující témata

Podíl USA na celosvětové tržní kapitalizaci byl v loňském roce 60 %. Japonsko, které je na druhém místě, se podílí 6 %. Francie na pátém místě, na podobné úrovni jako celá Čína. V roce 1900 se evropské země podíleli na celosvětové kapitalizaci 67 %. Je potřeba si uvědomit, že síla kapitálového trhu USA působí jako sněhová koule = nabaluje na sebe další a další kapitál, nové firmy a inovace. EU by potřebovala jednotný kapitálový trh, který bude podpořen jednotnou insolvencí a účetními předpisy. Let‘s make Europe equities great again!

Za druhé, inovace nejsou jen o tom, aby rostlo HDP. Podívejte se na graf, který ukazuje počet odvrácených úmrtí na rakovinu v USA od počátku 90. let do roku 2016. Modrá čára je skutečný počet úmrtí na rakovinu; červená čára je počet případů rakoviny, které by byly, kdybychom zůstali na trajektorii před rokem 1990. 2,6 milionů životů. Proto jsou inovace a věda skvělé.

Za třetí, Německá zpravodajská služba spolu s FBI, CISA, NSA a dalšími mezinárodními partnery varovala před kybernetickou skupinou patřící k ruské vojenské rozvědce (GRU) Unit 29155 a uvedla, že provádí kybernetické útoky proti zemím NATO a EU. Už začátkem roku provedlo Rusko řadu kybernetických útoků mimo jiné na firmy z logistiky, obrany, letectví a IT. Jsou státy, které nechtějí, abychom prosperovali, a jsou ochotné s námi být ve válce. Proto obranyschopnost, (kyber) odolnost, ale i (mediální) gramotnost jsou důležitou součástí strategie.

Autor: David Navrati, analytik České spořitelny

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *