CZK/€ 25.070 -0,18%

CZK/$ 22.537 -0,06%

CZK/£ 29.764 -0,13%

CZK/CHF 26.704 -0,01%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024

0 komentářů

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

 

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme viděli schodek ve výši 288,5 miliardy a za dob covidu a energetické krize nebyly výjimečné ani „sekery“ ve výši okolo 500 miliard.

Loading



 

Upřímně řečeno, něco podobného se dalo očekávat, protože nás brzy čekají krajské a senátní volby a v příštím roce ty nejdůležitější, tedy volby do Poslanecké sněmovny. Fialova vláda si je moc dobře vědoma toho, že nesmí opakovat chyby Nečasova kabinetu. Tehdy přiškrtil Miroslav Kalousek státní pokladnu natolik, že i kdyby vláda nepadla kvůli kauze Nagyová, ve volbách by pravděpodobně stejně neuspěla, a to i přesto, že je rozpočtová odpovědnost určitě chvályhodná vlastnost.

Ministr financí Zbyněk Stanjura musel hledat kompromis právě mezi rozpočtovou odpovědností, kterou po ní chce pravicový volič, a uvolněnější fiskální politikou. Potřebuje mít totiž zároveň prostředky na to, aby vláda mohla uspokojit požadavky občanů i státních zaměstnanců a nenaštvala si před volbami širší veřejnost. Tato schizofrenní pozice vedla právě k navrženému schodku i přesto, že v příštím roce počítá ministerstvo s tříprocentním růstem ekonomiky. Vláda počítá s růstem příjmů o 7,5 % na 2,086 bilionu korun a výdaje by měly stoupnout o 5,7 % na 2,316 bilionu korun.

Nejvyššího navýšení se dočká zdravotnictví

Podoba rozpočtu se může ještě měnit. Důležité hlasování na vládě a následně v Poslanecké sněmovně nás ještě čeká. Někteří ministři už se také ozvali, že budou po ministerstvu financí požadovat revizi a peníze navíc. Ozvali se také odboráři, protože se jim nelíbí, s jakým růstem platů ve státní sféře ministerstvo financí počítá. Velmi rychle se tak sešla tripartita, kde zástupci odborů komunikovali své požadavky a okamžitě strašili stávkovou pohotovostí. Ministerstvo financí tyto výhružky vyslyšelo a z původních 4 % se na platy najde 8 % navíc.

Co se týká jednotlivých kapitol, nejvyššího meziročního navýšení se dočká ministerstvo zdravotnictví, které má dostat o 52,9 % více než loni. Vítězem rozpočtu je dále Digitální a informační agentura, ministerstvo dopravy, Národní bezpečnostní úřad a také ministerstvo kultury. Proti těmto kapitolám se nedá nic namítat – všichni se asi shodneme, že digitalizace, rozvoj silniční sítě, případně rychlovlakové dopravy, o které ministr dopravy Martin Kupka neustále hovoří, potřeba jsou. Zvýšení výdajů na Národní bezpečnostní úřad v této nejisté době, co se bezpečnosti týče, také není od věci.

REKLAMA

Konec září ukáže

První hlasování na vládě o státním rozpočtu nás čeká snad okolo 25. září a první čtení ve Sněmovně je naplánováno na 23. října. Jaká bude finální podoba, tedy ještě uvidíme. Poprvé jsme ale letos viděli, že jeho několikaměsíční projednávání nebylo veřejné, jak jsme byli roky zvyklí, nýbrž utajované. Vláda tak chtěla předejít veřejným tahanicím, které jednání o rozpočtu vždy provázely, a nechtěla dávat opozici náboje na jeho cupování a zviditelňování se ve veřejném prostoru. Vůči opozici se tento krok ministerstvu financí, potažmo vládě, poměrně podařil. Hůře si ale pohlídalo střelbu z vlastních řad.

Po jeho zveřejnění se totiž okamžitě s kritikou ozvali někteří koaliční partneři, takže se toto utajování zčásti minulo účinkem, protože v rámci koalice nepanovala nad návrhem stoprocentní shoda. Největší problém měli piráti, kteří si představovali vyšší výdaje na program výstavby bydlení. Ministr financí nicméně i přesto doufá, že dohoda nad nejdůležitějším zákonem přece jen bude a že navržený schodek ve výši 230 miliard korun se již zvyšovat nebude. Uvidíme ještě v září.

Autor: Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Komentář: Stagnace je smrt, Evropa potřebuje tři Marshallovy plány            

Dlouho očekáváný report Budoucnost evropské konkurenceschopnosti, kterou koordinoval Mario Draghi, je na světě. Jaké jsou hlavní závěry? V 90. letech byla produktivita v západní Evropě zhruba na úrovní USA. Evropu trápí zpomalování růstu již od počátku tohoto století. Po většinu tohoto období bylo zpomalování růstu považováno za […]

Text: Redakce

11. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *