CZK/€ 25.315 -0,12%

CZK/$ 23.052 -0,13%

CZK/£ 30.214 +0,05%

CZK/CHF 26.893 -0,40%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 10. 2024

0 komentářů

Krypto trhy se zotavují po zprávách o čínských stimulech a posledním Trumpově meetingu

 

Kryptoměnové trhy zaznamenaly prudký propad na začátku minulého týdne, kdy celková tržní kapitalizace klesla až o 10 %, což bylo způsobeno rostoucím napětím na Blízkém východě, které negativně ovlivnilo riziková aktiva. Bitcoin konkrétně klesl pod hranici 60 000 dolarů, čímž prakticky smazal zisky z předchozích dvou týdnů.

Loading



 

Trhy se však o víkendu částečně zotavily, když bitcoin opět dosáhl hodnoty 64 000 dolarů, a to díky lepším než očekávaným údajům o pracovních místech mimo zemědělství zveřejněných v pátek. Dalším faktorem bylo vystoupení Elona Muska na posledním meetingu Donalda Trumpa v Butleru v Pensylvánii. Muskova přítomnost dodala Trumpově kampani novou energii a podle predikční platformy Polymarket to nyní Trumpovi dává mírný náskok v prezidentských volbách, které se budou konat v listopadu.

Tento týden se pozornost zaměří na nové údaje o inflaci v USA, které mohou v závislosti na výsledcích poskytnout krátkodobou úlevu kryptoměnovým trhům.

Údaje o inflaci v USA

Tento týden ve čtvrtek a pátek budou zveřejněny poslední údaje o inflaci v USA, konkrétně index spotřebitelských cen (CPI) a index cen výrobců (PPI).

Pokud se údaje o inflaci budou pohybovat na úrovni očekávání nebo nižší, může to zvýšit pravděpodobnost dalších výraznějších snížení sazby federálních fondů na blížících se listopadových a prosincových zasedáních Federálního výboru pro volný trh (FOMC).

REKLAMA

Bitcoin Amsterdam

Po červencové konferenci Bitcoin 2024 se tento týden 9. a 10. října uskuteční akce Bitcoin Amsterdam, kde se očekávají podstatná odhalení a oznámení.

Mezi významné řečníky patří například Jack Mallers (zakladatel a CEO Strike), Elizabeth Stark (zakladatelka a CEO Lightning Labs) a Adam Back (spoluzakladatel a CEO Blockstream).

Bitwise podává žádost o XRP ETF

Společnost Bitwise Asset Management minulý týden oznámila, že podala formulář S-1 pro registraci u americké Komise pro cenné papíry (SEC) za účelem vytvoření ETF na XRP.

Tato žádost přichází poté, co Bitwise v tomto roce spustila ETF pro spotové bitcoiny a ethereum.

Kromě schválení formuláře S-1 bude muset SEC schválit také formulář 19b-4, aby bylo možné ETF na XRP spustit.

REKLAMA

S aktuální tržní kapitalizací okolo 30 miliard USD je XRP jedním z největších a nejstarších kryptoměn na světě.

Grayscale spouští krypto investiční fond zaměřený na Aave

Společnost Grayscale minulý týden oznámila spuštění Grayscale Aave Trust, nového jednosložkového krypto investičního fondu, který investorům umožní získat expozici vůči tokenu AAVE.

AAVE je řídící token decentralizovaného protokolu pro půjčování a poskytování úvěrů Aave, který se v současnosti řadí na 38. místo podle tržní kapitalizace.

Nový Grayscale Aave Trust je v tuto chvíli k dispozici pouze prostřednictvím soukromého umístění pro akreditované investory.

Podle webu společnosti Grayscale má nový trust v současné době pod správou aktiva (AUM) v hodnotě přibližně 155 000 dolarů.

Dokument HBO chce odhalit skutečnou identitu tvůrce Bitcoinu Satoshiho Nakamota

Chystaný dokument HBO s názvem Money Electric: The Bitcoin Mystery si klade za cíl odhalit skutečnou identitu Satoshiho Nakamota, pseudonymního tvůrce bitcoinu.

Sázkaři na platformě Polymarket spekulují, že dokument ukáže Lena Sassamana jako člověka, který by mohl být Nakamotem.

Sassaman, který v červenci 2011 spáchal sebevraždu po boji s depresemi, je jedním z hlavních kandidátů na Nakamotovu identitu, a to díky své dlouhé akademické kariéře v oblasti kryptografie, která často odrážela jeho silný závazek k ochraně soukromí a decentralizaci.

Dne 23. dubna 2011, dva měsíce před svou smrtí, odeslal Nakamoto poslední email bitcoinové komunitě, což dále podporuje domněnku, že právě Sassaman mohl být tvůrcem této sítě.

Autor: Simon Peters, analytik společnosti eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

V návratnosti investic by nyní měly hrát prim evropské a americké akcie

Čtvrtému čtvrtletí budou vévodit debaty o tempu snižování sazeb a nadcházejících amerických volbách, které se konají 5. listopadu. Po posledních dvou cyklech z let 2000 a 2007 jsou investoři přesvědčení, že i tento cyklus snižování sazeb s sebou přinese začátek recese. Pokud však hledáme vodítka do budoucna, nesmíme se ohlížet […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 10. 2024

Jak vypadá pažská buza v očích mezinárodního investora?

V posledních letech se stále více českých investorů zaměřuje na zahraniční akciové trhy, jako jsou ty v USA nebo západní Evropě, přičemž často přehlížejí možnosti, které nabízí domácí Burza cenných papírů Praha (BCPP). Zatímco globální společnosti jako Apple, Tesla nebo Amazon přitahují pozornost svou dynamikou a růstem, […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *