CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 08. 2024

0 komentářů

(Ne)etičnost dluhopisů: Jak se vyhnout podvodům?

 

Jedním ze způsobů investování v dlouhém časovém horizontu v dnešní době i nadále zůstává investice do dluhopisů. Pokud se rozhodnete pro investici do dluhopisů, zbývá jediné, vybrat si firmu, od které si koupíte dluhopisy.

Loading



 

„Nekupujte dluhopisy od firmy, od které byste nekoupili jejich produkt. Produkty, které nejsou zajímavé pro spotřebitele, obvykle nefungují dobře ani na dluhopisy,“ říká Jan Skovajsa, majitel a CEO firmy myTimi a platformy Bondbot.

Ověřte si roční obrat firmy

Podle Jana Skovajsy patří mezi jeden z prvních klíčových faktorů při výběru vhodného projektu jasně definovaný účel, na co se peníze vybírají, a upozorňuje: „Obvykle vybíráme na skutečné investiční a růstové projekty. Pokud se vybírá na provoz, tak nemá smysl řešit dluhopisy, ale to, zda nezavřít firmu.“

Dále je důležité ověřit si roční obrat firmy, který by měl začínat alespoň na 20 milionech korun. Firma by neměla být jen SPV nebo skořápka, ale měla by opravdu produkovat činnost a mít stálé zaměstnance. Doporučuje vyhnout se začínajícím firmám a startupům, které nemají moc velkou šanci na úspěch.

Podvodům se vyhnete, když …

Každý investiční a růstový projekt by měl být ve své podstatě transparentní. „Všechny by měly být zajištěné majetkem a mít dostupné forecasty, předchozí výkazy, možnost potkat se s majitelem firmy. Pokud má naopak jednatel firmy historii podvodů, např. zakládá firmy a když se jim nedaří, tak je přepíše na “bílé koně”, tak už je projekt zavádějící,“ říká Jan Skovajsa.

REKLAMA

Je vhodné nahlédnout i do marketingové strategie firmy. „Když už někdo topí peníze do PR a marketingu, tak rozhodně nemá v úmyslu firmu nechat umřít kvůli dluhu,“ dodává Jan Skovajsa.

Neexistuje výnos bez rizika

Staré dobré rčení, že méně je někdy více, platí i v případě investic do podlimitních dluhopisů. V investování platí, že vyšší výnos sebou nese vyšší riziko a neexistuje výnos bez rizika, ale za to existuje riziko bez výnosu. Jinými slovy je s investováním do dluhopisů přiměřené riziko spojené s výnosem.

„Pokud mi někdo nabízí 11% výnos, tak se jedná o vyšší výnos, než je průměr akciového trhu, a řekl bych, že je s tím spojené i vyšší riziko. Kdokoliv, kdo říká, že dluhopisy mají nižší riziko, tak jen nechápe, jak fungují,“ říká Jan Skovajsa.

Ovšem pokud budoucí investoři budou mít na paměti klíčová rizika, kterým je potřeba se při výběru vhodného investičního projektu vyhnout, tak už jen zbývá běžné riziko, tedy že projekt nemusí vyjít.

„To bych klidně řekl, že může být kolem 10 %. Takže je lepší i své investice rozdělit do 10 projektů, čím si můžete zajistit šanci na výnos kolem 9,6 – 10,8 % p. a. Počítám, že prostě 1 – 2 nezvládnou zaplatit, což se samozřejmě řeší různými způsoby,“ dodává Jan Skovajsa.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *