CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 08. 2024

15 komentářů

Odpovědnost za důchody se postupně přesune na občany

 

Vzhledem ke stavu veřejných financí se státu nelze divit, že část odpovědnosti za důchodové zabezpečení přesouvá na občany. Pozitivní na tom je, že bude každý člověk mít vlastní finanční budoucnost pod kontrolou. Důchodová reforma neznamená, že v budoucnu nebudeme mít žádný důchod, ale že se bude měnit poměr mezi důchody a průměrnou mzdou. V současnosti jsou důchodci nejbohatší ve vztahu k hrubé mzdě, ale reálná hodnota důchodů bude v budoucnu klesat.

Loading



 

„Všichni nějaký důchod mít budeme, dokonce bude nominálně vyšší než důchody současné. Momentálně jsou starobní důchodci v poměru k hrubé mzdě nejbohatší, co kdy byli, přibližně 55 procent k hrubé mzdě. K čisté mzdě je poměr samozřejmě jiný, okolo 60 procent. Důchody tedy nominálně porostou neustále, ale reálně budou klesat,“ uvedl Jiří Fajt, investiční specialista ze společnosti FinGO.

Problémy důchodového systému

Jedním z hlavních problémů je nepříznivý demografický vývoj. Počet ekonomicky aktivních obyvatel na jednoho důchodce se neustále snižuje. Zatímco před třiceti lety připadalo na jednoho důchodce pět ekonomicky produktivních obyvatel, dnes jsou to tři a půl a za třicet let to budou pouze dva. K tomu se přidává prodlužující se délka života v důchodu. Před padesáti lety trávili důchodci v penzi průměrně 15 let, dnes je to již 24 let, přičemž odborníci považují za ideální dobu zhruba 21,5 let.

Systém důchodového pojištění v České republice čelí značným výzvám, které vyžadují rychlé a efektivní řešení. Aktuální výdaje na důchody tvoří přibližně třetinu státního rozpočtu, což představuje necelých 600 miliard Kč ročně. Z této částky si stát musí půjčovat 75 miliard Kč, což odpovídá 1 % českého HDP. Pokud nedojde k zásadním změnám, očekává se, že do poloviny tohoto století by tento dluh mohl dosáhnout až 5 % HDP. To by pro stát v dnešních cenách znamenalo půjčit si každý rok přes 350 miliard Kč pouze na důchody.

Nutnost důchodové reformy

„Nedávno schválená důchodová reforma je krokem správným směrem, i když jde spíše o menší úpravy než o skutečnou reformu. Pro skutečnou udržitelnost důchodového systému je nezbytné přijmout radikálnější opatření. Jedním z těchto kroků je přesun větší odpovědnosti za šetření na důchod na občany. Tento krok by měl jít ruku v ruce se státní podporou, aby lidé měli o důvod navíc si na důchod investovat sami,“ uvádí Jiří Fajt.

REKLAMA

Důchodový systém v České republice vyžaduje rychlé a efektivní řešení. Přesun odpovědnosti za šetření na důchod na občany, doprovázený podporou ze strany státu, může být klíčovým krokem k udržitelnosti důchodového systému. Je důležité, aby každý z nás přijal zodpovědnost za svou finanční budoucnost a aktivně se zapojil do investování na důchod.

Jak se na důchod správně finančně připravit?

Finanční zabezpečení na důchod by mělo být prioritou pro každého. Zde je několik klíčových kroků, jak se na důchod připravit:

  1. Začněte plánovat co nejdříve: Čím dříve začnete investovat, tím lépe. I malá, pravidelně investovaná částka může díky složenému úročení narůst na významnou sumu.
  2. Myslete na správnou alokaci a diverzifikaci: Nespoléhejte se pouze na jeden typ investice. Rozložení prostředků do různých investičních nástrojů může snížit riziko a zvýšit šance na dosažení požadovaného výnosu.
  3. Udržujte si přehled o svých investicích a rebalancujte: Pravidelně sledujte své finanční portfolio a přizpůsobujte ho své osobní situaci.
  4. Snižte riziko a využijte sílu životního pojištění: Životní pojištění může poskytnout finanční jistotu v případě neočekávaných událostí a ochránit vaše investice určené na důchod.
  5. Sledujte inflaci a snažte se ji porazit: Investice by měly zajišťovat reálný výnos, tedy takový, který překoná inflaci.
  6. Využijte výhody státem podporovaných produktů: Doplňkové penzijní spoření a dlouhodobý investiční produkt nabízejí výhody v podobě státních příspěvků, daňových úlev a příspěvků zaměstnavatele.
  7. Vyhledejte odbornou radu: Konzultace s finančním poradcem může být velmi užitečná při sestavování efektivního investičního plánu.

Důchodový systém v České republice vyžaduje rychlé a efektivní řešení. Přesun odpovědnosti za šetření na důchod na občany, doprovázený podporou ze strany státu, může být klíčovým krokem k udržitelnosti důchodového systému. Je důležité, aby každý z nás přijal zodpovědnost za svou finanční budoucnost a aktivně se zapojil do investování na důchod.

Loading

Vstoupit do diskuze 15 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Lída

    14 srpna, 2024

    Jak můžete zvyšovat věk pro odchod do důchodu? Moje maminka šla do důchodu v 54 letech, pracovala od 15 let, tak měla odpracováno 39 let. Bude jí 86, je ležák s demencí a dalšími zdr. problémy. Myslíte, že věk dožití v tomto stavu je v pořádku? Mám jít do důchodu v 64 a 8 měs. Jejího věku se sotva dožiju, budu mít odpracováno skoro 50 let! Od 45 let jsem v ČID a operací mám již dost za sebou. Kdyby tak začali pracovat mladí a zdraví, co se válí a zevlují bez užitku po nádražích, parcích a na dávkách a přepadají pracující. S tím by chtělo něco udělat, naše generace tzv. Husákových dětí, takové živly určitě živit nepotřebuje.

    Odpovědět

  • Libor

    14 srpna, 2024

    Se vsim se da souhlasit. Neni vsak mozne nazyvat dan – duchodove pojisteni, ale proste dan….Pak mi to dava smysl. Je i nutne toto politicky rozhodnou a obhajit….zatim se politici zmohli na nic nerikajici tanecky….

    Odpovědět

  • zdeněk procházka

    14 srpna, 2024

    Pokud by vláda motivovala svoje občany ,aby mohli zakládat rodiny a hlavně,aby občané měli důstojné platy čímž by se zvedla i kupní síla nebyli by do budoucna žádné problémy..to,že tady máme byrokratickou zátěž ve formě zbytečných ůřadů a hlavně politickou .která zatěžuje svoje občany tím,že je musí ze svých daní povinně sponzorovat a namísto,aby vládli ku prospěchu svých občanů vytváří si pro sebe další koryta a trafiky..

    Odpovědět

  • FMach

    15 srpna, 2024

    Politici zapomněli na to, že pan Klaus a další komplicové, začlenili celý důchodový systém do státního rozpočtu. Tenkráte a i dnes to rozpočet vylepšuje, ale díky nezájmu politiků od roku 1989 se systém hroutí a vybírá se méně peněz. Za Klause bylo řečeno, že případný schodem pak vyrovná stát. Nyní jsou schodky a stát je nechce vyrovnávat. Takže roky důchodce okrádal a peníze rozhazoval a nešetřil a nyní kdy peníze chybí, tak zase jde stejnou cestou , okrádá důchodce. Přitom stačilo, aby se stát politici starali o budoucnost a rodiny a děti a bydlení a pod. To co se děje dnes je totálně asociální politika a politici budou trestat důchodce , vlastně všechny co se dočkají penze. Ano politici jsou ti největší zlodějové a lumpové a bez charakterní lidi u nás.

    Odpovědět

  • Pavel

    15 srpna, 2024

    Schodek 75miliard děleno 12měsíci děleno 5,2milionu pracující = 1200,-Kč tj cca 2,7% hrubé mzdy. Stačí zaměstnavatelům o tuto částku zvýšit odvody. Celkové náklady na zaměstnance v ČR činí přibližně 32,8 % z hrubé mzdy, V Evropě jsou běžně tyto náklady vyšší, takže naši zaměstnavatelé toto navýšení v pohodě unesou a nemusí se zvedat věk odchodu do důchodu. Taky průměr za deset let schodku dúchodového účtu je cca 45 miliard. Takže i výdaje zaměstnavatelů vychází 700-800Kč/měsíčně/zaměsnance.
    Poznámka: v textu je uvedeno „odborníci považují za ideální dobu zhruba 21,5 let“. Jen bych řekl, že to není názor odborníků, ale politiků.

    Odpovědět

  • Zdenek

    15 srpna, 2024

    Lidé neradi slyší, že by měli nést zodpovědnost. Není to žádná novinka, tato doporučení jsou tu již desítky let. Myslím, že je dobré mít kontrolu nad částí svých příjmů. Navíc je zde jeden parametr, který pomáhá a to je čas. Každý má více jak 40 let na to, aby se připravil a nebyl odkázán jen státní důchod. Já do toho šel a dnes jsem spokojený penzista bez finančních starostí 🙂

    Odpovědět

  • zdeněk

    17 srpna, 2024

    To jste si stihl za sametové? Kolik roků jste měl odpracovaných za komunistické platy? Mám 77+ tak Vám mohu říci, že z toho žádné spoření k důchodu nešlo .

    Odpovědět

  • Jaroslav

    16 srpna, 2024

    Dobrý den! Samé knížecí rady, pardon! Moudrost a zkušenosti generací říkají něco jiného. Zlato nebo nemovitosti. Peníze nemají díky inflaci žádnou hodnotu, byť by byly kryté zlatem. Banky i stát mají řadu nástrojů, jak je znehodnotit. Vulgárně řečeno ukrást. Viz. různé kampeličky, fondy, měna, přechod na euro, atd. Státu platíme nejen zdravotní a sociální, ale také stále víc daní. Na důchody není? A co dělá stát? Jen bobtná a rozhazuje. Bez jakékoli hmotné nebo trestní odpovědnosti, zpětné vazby. Nestěžuji si. 43 let v procesu, nikdy jsem nemarodil, smysluplná práce mě bavila (ing.ele). Na zadní kolečka jsem myslel stále. Dnes se tomu učeně říká odpovědnost, dřív to bylo normální. Mám slušný důchod a přilepšení k tomu. Nejsem boháč, ani to nebyl můj životní cíl. Zdraví, harmonické manželství a smysl života. To je základ. S ostatním si umíme poradit. I za vlády psychopatů a deviantů na drogách, bez kvalifikace pro daný resort. Ať se mamonem třeba udusí, je mi to jedno. Nic netrvá věčně.

    Odpovědět

  • Alfred Jäger

    16 srpna, 2024

    Na důchody se vydělá vždy. Problém spočívá v tom, že důchodové pojištění není oddělené od státního rozpočtu (hodně zjednodušeně řečeno). Odvody se rozplynou v ostatních výdajích státu. Mělo by se víc diskutovat o celkové změně k příjmům důchodového pojištění a nakládání s nimi.

    Odpovědět

  • Egoist

    16 srpna, 2024

    Škoda, že pán neuvedl vzorový případ. Kolik je dnes průměrný příjem, jak vysoké jsou ceny nájmů, energií, údržba nemovitosti,(o pořízení nemovitosti raděj ani nemluvit), náklady na dopravu , vzdělávání atd. atd. A teď tedy má rodina ještě najít prostředky do vysoce rizikového investování(protože jinak zisk tak na poplatky). Další prostředky na živ. pojistku. Důchodové připojištění atd.atd. Rady pro velmi malou skupinu lidí, co generují dostatečný příjem., rozhodně ne průměrného člověka.

    Odpovědět

  • Vladimír Lochman

    16 srpna, 2024

    Já tomu nerozumím, zatím co platy politiků stále rostou, policisté při nástupu dostávají finanční bonus v podobě čtyř průměrných důchodů… prostě stát na jedné straně rozhazuje nesmyslné sumy peněz pro několik vyvolených investičních skupin, miliardy jsou každý rok vyváděny ze státu bez zdanění tak za špatné dlouhodobé hospodaření státu jsou nakonec na vině důchodci? Dejte si už mokrý hadr na palici a nepište podobné nesmysly. Děkuji

    Odpovědět

  • Zdeněk

    17 srpna, 2024

    Plně spořte a stejně o to přijdete. Zeptejte se pamětníku co ještě pamatují měnu 1953. Jak doplo jejich spoření na důchod.

    Odpovědět

  • Jana

    17 srpna, 2024

    Tahle vláda určitě nemůže za to, že už není pomalu na důchody. Lidé by se měli také podívat do dob hodně minulých vlád. Za jaké vlády se prošustrovaly peníze. Starší generace to bude vidět nejlépe. Tak ať se zlobí na ty, co jsou tim viní.

    Odpovědět

  • Michael Vafek

    17 srpna, 2024

    Z čeho občan má šetřit. Musí vychovat dvě děcka, víte co střední a vysoká škola stojí. A pak zbydou peníze pouze na přežití. Žádné dovolené u moře, platit bydlení (předražené energie) a pak co zbyde na jídlo. A to jsme prý středí třída.

    Odpovědět

  • Johny

    18 srpna, 2024

    Kdyby tato ulhaná vláda něco chtěla udělat pro lidi tak to dávno udělala ale že hrabou jenom pro sebe a jsou ulhaní tak to dopadlo že se budeme muset tuto vládu zahrabat do hnojiště a navždy !!!

    Odpovědět