CZK/€ 25.030 +0,04%

CZK/$ 22.542 +0,03%

CZK/£ 29.693 +0,07%

CZK/CHF 26.730 +0,36%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

10. 07. 2024

0 komentářů

Proč se cena bitcoinu i přes pozitivní udáosti drží na nižších hodnotách?

 

Bitcoin (BTC) je dobře známý svou volatilitou a prudkými cenovými pohyby, které přitahují mnoho investorů a spekulantů. Nedávná výkonnost bitcoinu však některé investory do kryptoměn zmátla. Navzdory spuštění Bitcoin Spot ETF a nedávné události půlení se bitcoin snaží získat dynamiku. Tento článek zkoumá, proč jsou tyto boční pohyby v kryptografickém prostředí po událostech půlení přirozené a jak mohou historické trendy pomoci předvídat, co by se s BTC mohlo dít dál.

Loading



 

Dopad halvingu na cenu bitcoinu

Halving je událost, ke které dochází přibližně každé čtyři roky, kdy se odměna za těžbu nového bloku sníží na polovinu. Cílem tohoto procesu je snížit inflaci bitcoinu a zvýšit jeho vzácnost, což teoreticky vede ke zvýšení ceny. Historické údaje však ukazují, že cena bitcoinu na události typu halving nereaguje vždy okamžitě.

V minulosti jsme byli svědky toho, že po půlení může následovat období konsolidace nebo pohybu do strany, než začne výrazný býčí trh. Například po půlení v roce 2012 trvalo několik měsíců, než cena zaznamenala výrazný růst. Podobně po půlení v roce 2016 cena bitcoinu několik měsíců stagnovala, než začala růst.

Maxim Manturov, vedoucí investičního výzkumu ve společnosti Freedom24, říká, že: „Vzhledem k nedávnému růstu hodnoty bitcoinu a očekávání překonání jeho rekordní hodnoty vyžaduje rozhodnutí investovat do bitcoinu důkladné pochopení dynamiky trhu a souvisejících rizik. Bitcoin vykazuje v průběhu času výrazný růst, a to i pro ty, kteří nakoupili na vrcholu cen. Je však velmi důležité si uvědomit, že minulá výkonnost nezaručuje budoucí výnosy. Trh s kryptoměnami je známý svou volatilitou a ceny mohou rychle kolísat.“

Bitcoin ETF a historické trendy

Očekávání spojená s Bitcoin Spot ETF byla vysoká, protože se věřilo, že schválení těchto fondů přinese na trh nové peníze a zvýší likviditu. Realita je však taková, že spuštění ETF nemusí mít nutně okamžitý dopad na cenu. Je to proto, že trh často takové zprávy oceňuje s předstihem. Investoři možná očekávali okamžitý prudký nárůst, ale trh zaujal opatrnější přístup.

REKLAMA

Navíc instituce a velcí investoři mohou ETF využívat jako dlouhodobý investiční nástroj, což znamená, že jejich dopad na cenu může být spíše postupný než okamžitý. Tento postupný dopad by mohl vysvětlovat, proč jsme navzdory zavedení ETF nezaznamenali výrazný nárůst ceny.

Při pohledu na historické trendy má bitcoin tendenci růst v cyklech. Po události, kdy dojde k poklesu na polovinu, obvykle následuje období růstu, které může trvat i několik let. Po každém býčím trhu však následuje korekce, která může být značná. Například po býčím trhu v roce 2017, kdy cena dosáhla téměř 20 000 USD, došlo k prudkému poklesu a několikaleté konsolidaci.

Závěr

Nedávná výkonnost bitcoinu může být pro některé investory matoucí, zejména v kontextu býčího trhu kryptoměn. Historické trendy však naznačují, že boční pohyby následující po událostech půlení jsou běžné a mohou předcházet výraznému růstu. Investoři by měli být trpěliví, pečlivě sledovat vývoj na trhu a být připraveni na možné výkyvy.

Zaměřením se na diverzifikaci, dlouhodobé investice s nízkým rizikem a bezpečné investiční postupy můžete vytvořit solidní portfolio, které bude v souladu s vašimi finančními cíli. Pamatujte, že investování je maraton, nikoli sprint, a informovaná rozhodnutí vám pomohou dosáhnout úspěchu v delším časovém horizontu.

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Povzbudilo rychlé oživení Wall Street chuť investorů riskovat?

Neskončené třetí čtvrtletí roku 2024 je pro Wall Street jako na horské dráze. Prudký propad akcií zanechal v investorech obavy z delšího poklesu a mnozí se připravovali na obtížné období, které je čeká. Během pouhého měsíce se však trh působivě zotavil, index S&P 500 téměř uhradil všechny […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 09. 2024

Nejlepší čas investovat už byl, ale nejhorší je, neinvestovat vůbec

Investice, jako vše v životě, s sebou nesou příležitosti i rizika, a výsledky naší snahy nemusí skončit v zelených číslech. Na kapitálových trzích se střídají býčí a medvědí trhy v cyklické obměně růstu a poklesu, i když historicky víme, že ze statistického hlediska převažuje právě růst.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

05. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *