CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

13. 08. 2024

0 komentářů

Proč se zajímat o Dlouhodobý investiční produkt

 

Zvyšování odchodového věku do důchodu, zpomalení růstu penzí a další nepopulární kroky státu jasně signalizují, jakým směrem se pro zajištění důstojného stáří vydat. Nastupující generace dvacátníků se snižuje, a proto početně na udržení financování systému nebude stačit. Paleta řešení pro finanční zajištění na důchod je pestrá.

Loading



 

V současné době lze, mimo nejrůznější formy investování a spoření, využít již zažité státem podporované produkty. Těmi jsou doplňkové penzijní spoření, penzijní připojištění či životní/kapitálové pojištění. Začátkem roku však tyto možnosti rozšířil zcela unikátní produkt, tzv. Dlouhodobý investiční produkt, známý jako DIP.

DIP již ukazuje svůj potenciál

Horká novinka v podobě Dlouhodobého investičního produktu upoutala v posledních měsících pozornost řady lidí a není se čemu divit. Rozvazuje totiž ruce těm, kteří si chtějí finanční prostředky na stáří obstarat jinou, investiční cestou a naspořit si daleko více než s běžnými regulovanými produkty.

Volba investičních produktů je v tomto případě velmi svobodná a klienti tak mohou vybírat z mnoha produktů. Investovat mohou například do akcií, dluhopisů a investičních fondů.  Nově je navíc možné si od základu daně odečíst vklady až do limitu 48 000 Kč,“ vysvětluje přínosy Dlouhodobého investičního produktu Martin Novák, hlavní analytik společnosti Broker Consulting.

Základní předpokladem úspěchu DIP však zůstává informování veřejnosti o jeho výhodách. Velkým lákadlem může být také daňové zvýhodnění a příspěvky od zaměstnavatele, který může přispívat za velmi výhodných podmínek.

REKLAMA

DIP v datech

Aktuálně jsou k dispozici první data o sjednání DIP v prvním pololetí, a to od Asociace pro kapitálový trh. S čím ale, po půl roce fungování, DIP srovnat? Jako nejlepší řešení se nabízí srovnání takzvaných „náběhových fází“ zažitých penzijních systémů.

„Jak ukazují jednotlivé křivky, nový DIP je po prvních dvou kvartálech jasně v čele pomyslného pelotonu. Ba atakuje celkový součet produkce DPS a DS,“ komentuje zájem o DIP Jiří Šindelář, generální ředitel investiční společnosti MONECO.  

Je nutno také dodat, že některé velké finanční či bankovní skupiny začaly DIP sjednávat až v dubnu či květnu a jejich obchodní aktivita bude mít postupné zrychlení. „A právě z těchto důvodů jsem si jist, že aktuální novinka bude zažívat silné druhé pololetí,“ uzavírá Jiří Šindelář.

Finanční příprava na stáří je důležitým krokem, čím dříve začneme spořit, tím lépe. Pakliže využijeme daňové výhody, rozložíme prostředky do různých typů aktiv, budeme plánovat naše výdaje a sledovat vývoj spoření, můžeme se těšit na stáří plné radosti a spokojenosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024

Komentář: Stagnace je smrt, Evropa potřebuje tři Marshallovy plány            

Dlouho očekáváný report Budoucnost evropské konkurenceschopnosti, kterou koordinoval Mario Draghi, je na světě. Jaké jsou hlavní závěry? V 90. letech byla produktivita v západní Evropě zhruba na úrovní USA. Evropu trápí zpomalování růstu již od počátku tohoto století. Po většinu tohoto období bylo zpomalování růstu považováno za […]

Text: Redakce

11. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *