CZK/€ 25.030 +0,04%

CZK/$ 22.542 +0,03%

CZK/£ 29.693 +0,07%

CZK/CHF 26.730 +0,36%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

19. 07. 2024

0 komentářů

Průzkum: Drobní investoři se obracejí od ESG

 

Podle průzkumu mezi českými drobnými investory více než polovina (51 %) investorů nepřemýšlí o faktorech ESG, zatímco 37 % ano. Čtvrtina českých investorů o ESG uvažuje jen tehdy, když se těmto investicím daří. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Retail Investor Beat (RIB) obchodní a investiční platformy eToro.

Loading



 

Investování do ESG v posledních letech ztrácí na důvěryhodnosti v souvislosti s obviněními z greenwashingu a nesprávného označování ESG fondů. Podle nejnovějšího průzkumu RIB se to podepsalo na myšlení mnoha drobných investorů. Druhou a třetí nejčastější odpovědí bylo, že ESG je matoucí (pro 25 % světových investorů a 27 % českých) a že se příliš rozšířil greenwashing (24 %, respektive 25 %).

Průzkum také ukázal, že výkonnost aktiv s označením ESG byla problematická, přičemž největší fond ESG na světě v posledním roce zaostával za indexem S&P 500. Tato nízká výkonnost neušla pozornosti ani u drobných investorů – nejčastějším důvodem pro ignorování ESG bylo to, že se investoři více soustředili na výnosy.

V celkové studii eToro, které se zúčastnilo 10 000 drobných investorů  12 zemích, pouze 22 % z uvedlo, že před každou investicí do aktiv vždy zvažují ESG. Více než dvojnásobek (46 %) uvedl opak, přičemž značná část (14 %) z tohoto tábora se k ESG obrátila zády poté, co mu dříve dávala přednost. Dalších 22 % odpovědělo, že o ESG přemýšlí pouze tehdy, když se jejich investicím daří.

Chuť investovat do ESG se od roku 2021, kdy byly tyto ukazatele ještě v kurzu, propadla. Příliv finančních prostředků napříč odvětvím udržitelných fondů klesl z více než 100 miliard dolarů za čtvrtletí na nulovou hodnotu, zatímco počet nově spuštěných fondů se z tehdejších více než 300 za čtvrtletí snížil na méně než 100 v současnosti,“ uvedl Sam North, analytik společnosti eToro.

REKLAMA

„Klíčovým faktorem zde byla nedostatečná výkonnost, přičemž fond Parnassus Core Equity s aktivy ve výši 29 miliard dolarů, největší ve světových ESG fondech, zaostal za indexem S&P 500 o 5 % za poslední rok a o 2 % za poslední tři roky. Související propad investic do elektromobilů a obnovitelných zdrojů energie byl ještě horší, přičemž představitel EV Tesla a přední fond ETF na obnovitelné zdroje iShares Global Clean Energy (ICLN) klesly oproti svým maximům z roku 2021 o více než polovinu,“ doplnil Sam North.

Podle těchto údajů starší drobní investoři nejméně zohledňují ESG, přičemž 18 % nejstarší skupiny ve studii (ve věku 55+) jej vždy zohledňuje v investičních rozhodnutích. V České republice jde dokonce pouze o 5 % českých investorů z nejstarší věkové skupiny. Naopak 52 % světových investorů o nich neuvažuje vůbec, to samé platí pro 53 % investorů z České republiky.

Mezi světovými investory ve věku 18-34 let bere faktory ESG v úvahu vždy 23 % (ještě menší zastoupení v České republice, pouze 13 %) a 40 % nikoliv (27 % investorů z této věkové skupiny odpovědělo stejně v České republice), přičemž více než polovina této druhé skupiny (21 %) se k nim postavila zády, respektive 11 % drobných investorů v České republice.

Investoři, kteří se ESG zabývají, byli ve studii dotázáni, které písmeno považují za nejdůležitější – E, S nebo G. Environmentální faktory se umístily na prvním místě s 32 % respondentů, kteří dali přednost písmenu „E“. Následovaly sociální faktory (23 %) a poté faktory správy a řízení (19 %), zatímco 25 % uvedlo, že všechny jsou stejně důležité. Rovněž se projevily značné generační rozdíly: pro osoby ve věku 18-34 let byl nejdůležitějším hlediskem faktor „S“ (33 %), zatímco pro všechny ostatní věkové skupiny to byl faktor „E“.

Zatímco instituce si mohou myslet, že otázky správy a řízení jsou pro jejich akcionáře na prvním místě na seznamu priorit, pro většinu drobných investorů, kteří si ESG uvědomují, mají environmentální aspekty přednost před čímkoli jiným. Výjimkou jsou investoři z generace Z a zástupci mladší generace mileniálů, pro které jsou nejdůležitější sociální otázky – což možná není překvapivé vzhledem k tomu, že v současné době jsou v centru pozornosti společnosti a jejich postoj k sociálním a geopolitickým otázkám,“ uzavřel Sam North.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Povzbudilo rychlé oživení Wall Street chuť investorů riskovat?

Neskončené třetí čtvrtletí roku 2024 je pro Wall Street jako na horské dráze. Prudký propad akcií zanechal v investorech obavy z delšího poklesu a mnozí se připravovali na obtížné období, které je čeká. Během pouhého měsíce se však trh působivě zotavil, index S&P 500 téměř uhradil všechny […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 09. 2024

Nejlepší čas investovat už byl, ale nejhorší je, neinvestovat vůbec

Investice, jako vše v životě, s sebou nesou příležitosti i rizika, a výsledky naší snahy nemusí skončit v zelených číslech. Na kapitálových trzích se střídají býčí a medvědí trhy v cyklické obměně růstu a poklesu, i když historicky víme, že ze statistického hlediska převažuje právě růst.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

05. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *