CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 08. 2023

0 komentářů

Rozhovor o investici do vlastního vzdělání v USA s potenciálním vysokým výnosem

 

Pochází z Prahy a aktuálně je studentem oboru mechanického inženýrství na University of Michigan. Vybral si studium vysoké školy v USA, které je spojeno s poměrně vysokými náklady na školné, na život i cestování mezi Českou republikou a USA. Jak hodnotí po prvním roce na univerzitě tuto investici do vzdělání a vlastně i do své budoucnosti jsme se ptali Olivera Janouška.

Loading



 

Studujete obor Mechanical Engineering na univerzitě v USA. Proč právě Amerika a jak jste si obor vybral?

V březnu 2019 jsem měl možnost se s naším školním týmem zúčastnit regionálního kola robotické soutěže FRC v Minneapolis. V průběhu pobytu jsme navštívili naši partnerskou střední školu v Minneapolis a ta mě nadchla natolik, že jsem si na další školní rok domluvil výměnný pobyt a strávil druhý rok střední školy, v mém případě sexty, právě tam.

Na Breck School se mi poprvé otevřel svět amerického školství a přípravy na americké univerzity. Měl jsem možnost navštívit různé kampusy amerických univerzit a popovídat si s jejich zástupci, kteří jezdili na tzv. “University Fairs”. Po návratu zpět do Česka jsem měl už celkem jasno, že americký systém vzdělávání, kde má student poměrně velkou volnost s výběrem předmětů a může tak objevovat předměty i mimo svůj obor, mi vyhovuje.

Už před rokem na střední škole v USA jsem věděl, že bych chtěl jít spíše vědeckou cestou, a potvrdil jsem si to během roční zkušenosti z robotického týmu na Breck School. Při volbě předmětů do programu International Baccalaureate (pozn. redakce: mezinárodní maturita), který mé gymnázium Nový PORG nabízí, jsem si tedy navolil vyšší úroveň předmětů, tzv. higher level subjects pro matematiku, fyziku a chemii. Tyto předměty mě opravdu bavily, takže podání přihlášek na engineering mi přišlo logické.

Jak hodnotíte po prvním roce své rozhodnutí jít studovat právě do USA?

Rozhodně pozitivně. Je to přesně to, co jsem očekával a chtěl. Mám k dispozici excelentní, moderní vědecká pracoviště, možnost se rozvíjet i v jiných než technických předmětech a poznávat lidi napříč různými obory. Navíc jsem získal cenu William J. Branstrom Prize za vynikající akademické výsledky v prvním roce studia, takže jsem opravdu spokojený. Jediné negativum je asi vzdálenost od Česka, ale na to jsem si dokázal zvyknout.

REKLAMA

Je něco, co vás v USA přece jen překvapilo?

Tím, že jsem v USA už předtím rok studoval na střední škole, jsem věděl, do čeho jdu. Ale přiznám se, že mě doteď dokáže překvapit, jak se Američané oblékají, především v kontextu zkoušek a prvních dnů semestru. Velká většina studentů nosí tepláky a mikinu, ať už jde o zkoušku, laboratorní cvičení, přednášku nebo osobní schůzku s profesorem.

Co byste poradil čtvrťákům, tedy maturantům, kteří za pár měsíců začnou nejen s přípravou na maturitu, ale i s přemýšlením nad výběrem univerzity?

Aby začali s přípravou co nejdříve. Ať už jde o rešerši, draftování esejí na univerzity či přípravné kurzy. Čím dříve se do toho pustí, tím větší je šance uspět. Já jsem své eseje na americké univerzity začal psát v únoru předposledního roku střední školy, což bylo možná až zbytečně brzy. Ale měl jsem díky tomu dobrý pocit, že odesílané finální verze esejí jsou opravdu kvalitní. Nutností pro přijetí jsou výborné školní výsledky i mimoškolní aktivity.

A jak na samotný výběr země studia a konkrétních univerzit?

Co se týče výběru univerzit, tak hodně záleží na tom, zda už má student jasno v tom, co chce v životě dělat. Pokud vůbec neví, tak se mi právě USA zdá jako jedna z nejlepších možností, protože americký systém umožňuje a dokonce tlačí studenty do prozkoumávání různých oborů současně. Student americké univerzity vstupuje do prvního ročníku pouze jako student jedné z některých fakult, ne jako student konkrétního oboru. Zaměření si student vybírá až v druhém ročníku.

Pokud člověk ví, co by chtěl studovat, tak se toho nabízí více. Amerika je pořád výbornou volbou, ale je finančně asi nejnáročnější a je opravdu daleko od Česka. Velká Británie se po Brexitu finančními náklady k USA dost přiblížila, nicméně výhodou obou těchto zemí zůstává nabídka špičkových institucí v různých oborech. Populární volbou je nyní Nizozemí, které nabízí cenově dostupné kvalitní školy.

U většiny ostatních evropských zemí je většina bakalářských oborů omezena na znalost místního jazyka. Samozřejmě je důležité brát v potaz i české školy, které si myslím, že jsou skvělou volbou v určitých oborech. České školy bych primárně preferoval v případě, že bych chtěl v budoucnu žít v Česku a působit v oboru jako je medicína či právo, disciplíny specifické pro zemi, ve které je vystudujete.

REKLAMA

Při výběru univerzity hraje roli strašně moc faktorů. Doporučil bych studentům zvážit i místo, kde se škola nachází, popřípadě, pokud je to možné, i školu včetně kampusu navštívit.

Jak váš odchod do zahraničí brala rodina? Převládala podpora nebo obavy?

Rodina mě rozhodně celou dobu podporovala a nemyslím si, že by měli nějaké velké obavy. Už předtím jsem na rok v USA byl a všechno šlo hladce. Věděli, že umím být samostatný a studium v cizině zvládnu.

Pojďme přímo k vašemu studiu na University of Michigan. Máte již vybraný konkrétní obor nebo projekty, jimž byste se v budoucnu chtěl věnovat?

Mechanical engineering jako obor je poměrně versatilní a skrývá mnoho podkategorií. Mně je momentálně asi nejbližší automobilové inženýrství nebo robotika. S robotikou mám zkušenosti již od léta 2021, kdy jsem měl letní stáž v laboratoři Testbed pro Průmysl 4.0 na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT. Tam jsem se seznámil s koncepty robotické výroby pro průmysl, digitálního dvojčete a automatizace průmyslu.

Stáž byla z obou stran natolik vydařená, že jsem s Testbedem mohl spolupracovat po celý školní rok až do dokončení gymnázia. Do této laboratoře jsem se také znovu vrátil letos v květnu po dokončení prvního ročníku univerzity. Pracoval jsem převážně na projektu robotického 3D tisku, o kterém momentálně doděláváme vědecký článek.

Směřujete už nyní do nějaké konkrétní oblasti, v které byste se po dokončení univerzity rád uplatnil?

Zaujalo mne automobilové inženýrství, s nímž jsem přišel do styku až v USA, když jsem se rozhodl přidat do týmu studentské formule MRacing na University of Michigan. Tam jsem se poprvé seznámil s fyzikou a matematikou, které se používají při navrhování závodních aut a dost mě to nadchlo. Navíc rád pracuji rukama, takže jsem se hned během prvních pár týdnů naučil pracovat na soustruhu a frézce a začal jsem pro tým vyrábět díly.

Postupně jsem přešel i na CNC stroje, se kterými se dají vytvořit ještě výrazně preciznější díly než pouze na strojích manuálních. Pro příští rok mám na starosti „inboard suspension hardware“, což zahrnuje především tlumiče a s nimi spojené kinematické body pro naší formuli.

Plánujete dokončit studium na University of Michigan? Kde se po dokončení studia vidíte a co je vaše vysněná profese?

Bakalářské studium určitě na University of Michigan dokončit plánuji. V rámci následného studia uvažuji nyní i o evropských univerzitách. Líbí se mi například představa navrhování závodních či komerčních aut.

Věnujete se i nějakým mimoškolním aktivitám, třeba v oblasti sportu?

Mimo tým MRacing se ve svém volném čase věnuji poměrně široké škále sportů, nejvíce asi triatlonu, lezení a v zimě lyžování asnowboardingu. Také jsem ale velikým fanouškem kinematografie, umění a hudby, takže rád chodím na výstavy, koncerty nebo do kina.

REKLAMA

Co plánujete po ukončení studia? Chcete se vrátit do České republiky a působit zde?

Výhledově bych chtěl většinu svého života strávit v České republice. Zda to bude hned po dokončení studia, to nevím. V případě, že by existovala nějaká opravdu lákavá nabídka v zemích, jako jsou například Německo, Itálie či Velká Británie, které by mi mohly otevřít dveře do automobilového průmyslu, tak bych tomu asi na pár let otevřený byl, ale cílem je se určitě nakonec přesunout do České republiky a působit zde.

Jak vlastně své studium a život v USA financujete? A na kolik cca rok studia na University of Michigan vyjde?

Většinu financí na studium mi poskytují rodiče, za což jsem jim opravdu velmi vděčný. Pak mám také stipendium od nadace rodiny Kellnerových, bez jejichž pomoci bych studium v USA asi financovat nedokázal. Samotné roční školné na University of Michigan vyjde na cca 57 tisíc dolarů.

To není zrovna málo. Je i přesto podle vás studium v zahraničí výhodná investice do života?

To se těžce hodnotí teď, ale myslím si, že ano. Člověk má možnost poznat úplně nové prostředí, úplně novou kulturu. Zásadní výhodou je, že pro technické obory je zázemí na zahraničních univerzitách stále napřed a studenti mají přístup ke kvalitnějším laboratořím a výzkumným pracovištím.

Z mezinárodně uznávané univerzity je také snazší získat zajímavou stáž nebo být součástí významného výzkumného projektu. V tom vidím asi ten největší přínos. A rozvoj mezinárodní spolupráce díky kontaktům ze studií je také velkým benefitem.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *