Šetříme vařením doma z čerstvých surovin
Nezabývám se zde rozdílem nákladů mezi stravováním se v restauracích a doma, ale rozdílem mezi konzumací polotovarů, především těch mražených, a hlavních jídel vařených z čerstvých surovin. Proto jsem provedla průzkum cen polotovarů a srovnala je s výrobními náklady na přípravu stejného typu jídla, o velmi podobném obsahovém a poměrném zastoupení, doma.
ŠETŘÍME: Vaříme doma z čerstvých surovin
Vybrala jsem 18 polotovarů, jejichž hlavní ingredience, tedy kvantitativní zastoupení jednotlivých základních surovin, se dají reálně použít i při přípravě hlavního teplého jídla. I přesto, že „čas jsou peníze“, tak v tomto případě faktor času strávený nad vařením není brán v úvahu, vyhodnocena byla pouze absolutní finanční úspora. Mimo jiné, čas strávený nad domácí přípravou jídla, je vykompenzován jeho lepší nutriční hodnotou.
Do cen jídel nejsou zahrnuty ceny příloh, budeme předpokládat, že i u polotovaru bychom použili stejnou přílohu jako k jídlu uvařenému doma, ale u doma připravených jídel jsem také připočetla náklady na energii a vodu.[1]
Tabulka č. 1 vyjadřuje porovnání cen polotovarů hlavních jídel oproti nákladům na přípravu jídel z čerstvých surovin. Ceny čerstvých surovin i ceny polotovarů jsou standardní, mimo akční nabídku a zjištěné v supermarketu Kaufland Louny[2]. Kalkulace jsou vypočteny na čtyřčlennou rodinu, tedy čtyři porce jídla. Uvedené produkty jsou střední kvality. Váha a použité množství surovin je kalkulováno na kvantitativní zastoupení hlavních ingrediencí polotovarů.
Tabulka č. 1: Porovnání cen polotovarů s cenou doma vařených jídel
POLOTOVARY |
POKRMY Z ČERSTVÝCH SUROVIN |
||||
POLOTOVARY |
Cena (balení)1) |
Váha balení (g) |
Cena – 4 porce |
Cena jídla uvařeného doma1) – 4 porce |
Ingredience a jejich ceny2) |
Bramboráky (mražené) |
70 Kč |
900 |
70 Kč |
19 Kč |
1 kg brambor – 8 Kč, mouka – 3 Kč, vejce – 3 Kč; česnek, koření – 5 Kč |
Čevapčiči (chlazené) |
40 Kč |
360 |
120 Kč |
40 Kč |
400 g vepřového – 30 Kč, cibule, koření, mouka – 10 Kč |
Grilovaná kuřecí stehna a křídla |
120 Kč |
1000 |
96 Kč |
160 Kč |
2 celá kuřata – 150 Kč – kuřezí prsa použiji na rizoto a kuřecí směs, z kostry mohu udělat polévku; eletrika – 5 Kč, koření + tuk 5 Kč |
Guláš vepřový (chlazený) |
150 Kč |
1000 |
150 Kč |
60 Kč |
700 g vepřové plece – 50 Kč; cibule, olej, koření – 10 Kč |
Knedlíky plněné uzeným masem (mražené) |
36 Kč |
320 |
108 Kč |
34 Kč |
1 kg brambor – 8 Kč, mouka – 3 Kč, vajíčko – 3Kč; uzené maso 300 g – 21 Kč |
Kuřecí směs se zeleninou (chlazená) |
140 Kč |
1000 |
112 Kč |
28 Kč |
kuřecí prsa – použita z celého kuřete (jedno prso cca 150 g) – 0 Kč, asijská zeleninová směs (400 g)- 20 Kč, sojová omáčka, koření – 8 Kč |
Lasagne (mražené) |
65 Kč |
400 |
130 Kč |
85 Kč |
těstoviny – 40 Kč, maso – 20 Kč; rajčatový protlak, koření, sýr, mléko – 25 Kč |
Pizza (mražená) |
55 Kč |
1ks |
165 Kč |
63 Kč |
těsto – 10 Kč, šunka, sýr, rajčatové pyré – 45 Kč, žampiony – 8 Kč |
Plněná paprika s rajskou omáčkou (chlazená) |
80 Kč |
2ks |
160 Kč |
57 Kč |
paprika – 16 Kč, mleté maso plecko 300 g – 21 Kč, rýže – 5 Kč, rajský protlak, máslo, vajičko, koření – 15 Kč |
Předsmažený obalovaný sýr |
34 Kč |
100 |
136 Kč |
50 Kč |
sýr eidam – 40 Kč, obal (mouka, strouhanka, vajíčko) – 10 Kč |
Rizoto (mražené) |
74 Kč |
600 |
148 Kč |
30 Kč |
kuřecí prsa – použita z celého kuřete – 0 Kč, mražená zelenina (hrášek, mrkev) – 12Kč, cibule, olej, koření – 3 Kč, rýže – 15 kč |
Sladké knedlíky s ovocnou náplní (mražené) |
74 Kč |
680 |
148 Kč |
60 Kč |
těsto – 20 Kč, ovoce – 40 Kč |
Směs gnocchi se zeleninou (mražená) |
80 Kč |
600 |
190 Kč |
68 Kč |
bramborové noky – 45 Kč, papriky – 8 Kč, bylinkové pesto – 10 Kč, olej, koření – 5 Kč |
Špízy (vepřové se špekem) |
149 Kč |
1000 |
120 Kč |
56 Kč |
400 g masa – 30 Kč, špek 15 Kč, cibule 3 Kč, paprika 8 Kč |
Těstovinová směs s lososem (mražená) |
85 Kč |
550 |
170 Kč |
85 Kč |
Losos – 40 Kč, těstoviny – 20 Kč, špenát – 15 Kč, smetanová omáčka – 10 Kč |
Česneková polévka (z pytlíku) |
18 Kč |
x |
36 Kč |
10 Kč |
masox, česnek, brambor, koření, tuk – 10 Kč |
Čočková polévka (z pytlíku) |
20 Kč |
x |
40 Kč |
12 Kč |
čočka 10 Kč, mouka, sádlo, koření, česnek – 2 Kč |
Kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi (z pytlíku) |
18 Kč |
x |
36 Kč |
8 Kč |
zelenina – 4 Kč, nudle – 4 Kč, kuřecí vývar – z koster již koupeného kuřete |
CELKOVÝ SOUČET |
|
|
2 135 Kč |
925 Kč |
|
Průměrná cena jídla |
118,61 Kč |
51,39 Kč |
Poznámky:
1) Všechny ceny potravin zjištěny v prodejně Kaufland Louny (Václava Majera 2898, 440 01 Louny), standardní ceny, ne akční slevy.
2) Recepty (poměrné zastoupení surovin) jsou převzaty z kuchařky Vlachová, L. (1987). Praktická kuchařka (1. vydání. vyd.). (L. Hnazlíková, Editor) Praha: Avicentrum. v cenách doma uvařených jídel, jsou započteny náklady na vody a energii.
Výsledkem zkoumání je (viz Tabulka č. 1), že těchto 18 vybraných jídel (polotovarů) je v porovnání s jídly připravenými doma z čerstvých surovin přibližně o 56 % dražší. Výzkum s tímto malých výběrem výrobků samozřejmě nepokrývá celý trh polotovarů, ale můžeme s velkou pravděpodobností říct, že finanční rozdíl je značný a že se vyplatí zamyslet se nad touto nákladovou položkou. Pokud se ví, jak na to, dá se vařit velmi levně a k tomu velmi kvalitně. Navíc polotovary nejsou plnohodnotnou stravou.
Další srovnání je pro představu, kolik bychom ušetřili, kdybychom se vyvarovali nákupu předpřipravených a instantních jídel. V Tabulce č. 2 jsem počítala, že celková suma cen těchto jídel se rozpočítá na každých 15 dní v roce. Výsledkem bylo zjištění, že ročně by rodina mohla ušetřit přes 29 000 Kč za rok a to jenom správným plánováním jídelníčku z přirozených, čerstvých potravin (připomínám, že v mém výzkumu nepočítám s akčními cenami, s cenami od samopěstitelů atd., tento rozdíl by mohl být samozřejmě mnohem větší).
Tabulka č. 2: Roční úspory vaření z primárních surovin
Polotovary/cena za rok |
51 952 Kč |
Vaření doma/cena za rok |
22 508 Kč |
Absolutní rozdíl |
29 443 Kč |
Relativní rozdíl (o kolik jsou polotovary dražší než domácí jídlo) |
o 56,7 % více |
ŠETŘÍME: Pijeme pitnou vodu z vodovodu
Dále jsem se zaměřila na to, jak můžeme ušetřit tím, že upřednostníme vodu z vodovodu před vodou balenou. V České republice je velmi kvalitní pitná voda z vodovodního řádu, a přesto převážná většina lidí nakupuje balenou vodu.
Tabulka č. 3 srovnává náklady na pitný režim dospělého člověka, který vypije denně 1,5 až 2,5 litru vody. Průměrná cena litru balené vody je 6,80 Kč a vody z vodovodního řádu 0,063 Kč[3]. Voda z vodovodního řádu je více jak 108 krát levnější než balená voda.
Tabulka č. 3: Porovnání ceny balené vody a vody z vodovodu
Balená voda vs. voda z kohoutku |
|||
Průměrné ceny3) |
cena za litr |
1 den – osoba (1,5 –2,5l) |
cena za rok (365dní) (Kč)- osoba |
Balené vody |
6,80 Kč |
13,60 Kč |
4 964 Kč |
Vody z kohoutku |
0,063 Kč |
0,126 Kč |
45,99 Kč |
Absolutní rozdíl |
4 918,01 Kč |
||
Kolikrát je balená voda dražší než pitná voda z kohoutku |
108krát |
||
Pro 4-člennou rodinu, náklady na rok |
19 672,04 Kč |
Poznámka: Ceny z června 2011
Zdroj: Hodnoty převzaty z článku „ Litr pitné vody z plastu vás přijde až 200krát dráž než z kohoutku “ na serveru iDNES.cz
Průměrná cena roční spotřeby balené vody je 4 964 Kč, za stejných podmínek je průměrná cena vody z vodovodního řádu 50 Kč. Zde je vidět značný rozdíl až 4 918 Kč za rok na osobu. V případě rodiny by tento rozdíl mohl být v průměru ve výši až 19 856 Kč. I přesto, že se voda z vodovodního řádu bude v tomto a příštím roce zdražovat, stále bude platit, že balená voda je průměrně více jak 100krát dražší.
Závěrem
Jednou z nejjednodušších variant, jak ušetřit finanční prostředky, je přemýšlet o každodenních nákladech na jídlo a pití. Domácnost by mohla ročně ušetřit přes 30 tisíc korun pouhým plánováním týdenních nákupů potravin a pití.
V dnešní době je samozřejmě důležitá i otázka času, ale pokud rodina nemá možnost přivydělat si jinde, nedosahuje vysokých příjmů a pokud si nechce nebo nemůže spořit nebo investovat, tak právě tento způsob zacházení s rodinnými financemi se jeví jako rozumný.