CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 08. 2024

0 komentářů

Technologické akcie – tohle byl teprve začátek

 

Růst amerických technologických akcií dlouho nemohlo nic zastavit: ani geopolitické napětí, ani vyšší inflace, ani prezidentská volební kampaň. „Nyní však na trhu nastala korekce. Je to konec boomu? Vůbec ne. Umělá inteligence je budoucnost a tato budoucnost právě začala. Současná fáze oslabení je spíše příležitostí k nákupu,“ říká Jan Zendulka, CEO společnosti Moventum.

Loading



 

V posledních měsících mnohé překvapila nejen stabilní americká ekonomika, ale také Wall Street – od podzimu 2023 rostla závratným tempem a index S&P 500 do července překonal téměř 40 rekordů. Hnací silou byly společnosti z odvětví informačních technologií a komunikačních služeb, zejména velké technologické firmy jako Microsoft a Nvidia, které poháněla očekávání spojená s umělou inteligencí (AI).

Zatímco technologický index Nasdaq 100 od začátku roku do poloviny července posílil téměř o pětinu, výrobce čipů Nvidia zaznamenal nárůst o zhruba 180 procent, akcie mateřské společnosti Facebooku Meta posílily o více než polovinu a hodnota Amazonu vzrostla o třetinu. Hodnota společností Apple a Microsoft vzrostla vždy o čtvrtinu, obě společnosti mají nyní hodnotu přes tři biliony dolarů. Nvidia, Alphabet a Amazon překonaly hranici dvou bilionů dolarů. Neustálý růst vyvolal obavy, že ocenění je nyní nadsazené a že by mělo dojít ke korekci.

Tato korekce začala v polovině července. Výsledky společností zpochybnily, zda se masivní investice do umělé inteligence v krátkodobém horizontu vyplatí. Na konci července byl index Nasdaq zhruba šest procent pod svým maximem.

Jan Zendulka je však přesvědčen, že to není konec technologické rallye: „V posledních letech se v tomto segmentu vyskytly fáze oslabení – vždy se stejnou otázkou ohledně přiměřenosti ocenění akcií. Pokaždé však byla tato otázka nakonec zodpovězena záporně.“

REKLAMA

„Americké technologické společnosti jsou velmi inovativní,“ komentuje Jan Zendulka. „Určují celosvětový trend a jsou motorem hospodářského růstu USA.“ Megatrend umělé inteligence bude i nadále určovat budoucnost, a to i mimo hlavní hráče na trhu, protože výhody umělé inteligence se postupně dostanou k širokému spektru společností.

„Díky masivnímu zvýšení výkonu nejnovější generace procesorů AI se náklady na nasazení AI ve firmách drasticky snížily. Díky tomu je nástroj zvyšující efektivitu AI dostupný mnoha firmám, což zajišťuje rostoucí poptávku technologických společností. Nedávné poklesy cen jsou proto spíše signálem, který by mohl podpořit nákupy akcií,“ doplňuje Jan Zendulka.

Určité riziko z politického hlediska skutečně existuje. J. D. Vance – který by se v případě vítězství Donalda Trumpa stal viceprezidentem – oznámil plány na rozdělení velkých technologických společností. Ale teprve se uvidí, zda vůbec politicky přežije kampaň.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *