CZK/€ 25.270 +0,16%

CZK/$ 23.279 +0,10%

CZK/£ 30.321 -0,05%

CZK/CHF 26.938 +0,43%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

21. 10. 2024

1 komentář

V příštím roce čekají pracovněprávní vztahy zásadní změny

 

V příštím roce čekají pracovněprávní vztahy zásadní změny. Od prodloužení zkušební doby až po změny v podmínkách návratu z rodičovské. Novela zákoníku práce upravuje také pravidla pro výplatu mezd. Jak tyto úpravy dopadnou na zaměstnance a co od nich můžeme očekávat? Přinášíme přehled nejdůležitějších návrhů.

Loading



 

Maximální délka zkušební doby by se měla od příštího roku u zaměstnanců prodloužit ze tří na čtyři měsíce, a u vedoucích pracovníků z šesti na osm měsíců. Do výše těchto nových limitů by mělo jít zkušební dobu v jejím průběhu rovněž prodloužit, což dnes není možné.

Klíčovou změnou pro zaměstnance na rodičovské dovolené bude možnost uzavřít dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce na stejný druh činnosti, kterou zaměstnanci vykonávají na hlavní pracovní poměr.

„Pokud si chce dnes rodič přivydělat, musí uzavřít pracovněprávní vztah na jiný druh práce,“ komentuje Ivana Brancuzká, country manažerka poradenské společnosti Crowe a dodává, že u zástupů za mateřskou, otcovskou či rodičovskou dovolenou bude navíc možné neomezeně prodlužovat pracovní poměr na dobu určitou, maximálně však na devět let.

Další významná úprava se má týkat návratu na pracoviště po rodičovské dovolené. Zatímco doposud platilo, že zaměstnavatel byl povinen vrátit zaměstnance na původní místo pouze po vybraných typech absencí, nově by měl být návrat na stejnou práci zaručen i zaměstnancům po rodičovské, a to před dovršením dvou let věku dítěte.

REKLAMA

Návrhy na změny se týkají i výpovědní doby

Výpovědní doba začne nově plynout dnem doručení výpovědi, nikoliv až od začátku následujícího měsíce. „Tato změna urychlí ukončení pracovního poměru, což ocení zejména zaměstnavatelé. Nebudou muset čekat na první den měsíce, který následuje po dni doručení výpovědi, jako je tomu dnes. Pracovní poměr by tak mohl skončit i v průběhu měsíce,“ hodnotí odbornice z firmy Crowe.

Změní se pravidla pro výplatu mezd

Mzda se bude primárně vyplácet na bankovní účet zaměstnance a hotovostní výplata bude možná jen na jeho žádost.

V návrhu je také možnost rozšířit výplatu mzdy na bankovní účet v cizí měně, pokud se na tom strany dohodnou. Zaměstnanec přitom musí být cizinec nebo vykonávat práci v zahraničí.

Výplata mzdy v cizí měně bude možná také v případě zaměstnance, který trvale žije v zahraničí nebo tam hradí náklady na životní potřeby sebe či své rodiny.

Úprava výpočtu průměrného výdělku

Novela navrhuje upravit výpočet průměrného měsíčního výdělku. K výpočtu má sloužit týdenní úvazek vynásobený koeficientem 4,348. Návrh přitom zohledňuje situaci, kdy dojde ke změně týdenního úvazku. Průměrný týdenní úvazek by se měl vypočítat na základě počtu kalendářních dní.

„Nový způsob výpočtu má přihlížet ke změnám úvazku během rozhodného období, což může ovlivnit například výši podpory v nezaměstnanosti,“ doplňuje Ivana Brancuzká.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář


Související články

Zlato i stříbro se třpytí dál

Počátkem roku jsme se zaměřili na sektor kovů coby potenciálního vítěze pro letošek i roky příští. Po silném prvním pololetí pokračoval vzestup vzácných kovů pod vedením zlata i ve 3. čtvrtletí. Investoři hledali jistoty v nejistém světě a vše kulminovalo v září, kdy začal centrální bankovní systém Spojených států […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 10. 2024

Jaké zásadní změny přinesly vládní úpravy do penzijního spoření?

Konsolidační balíček účinný od letošního ledna sebou taktéž přinesl pozitivní změny v oblasti odpočtů z daňového základu pro fyzické osoby. Zásadní změna spočívá v rozšíření okruhu produktů spoření na stáří, které jsou způsobilé pro odpočet z daňového základu. Nově lze od základu daně odečíst i příspěvky hrazené poplatníkem v rámci tzv. dlouhodobého […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Patricie Marxová

    22 října, 2024

    Je to pěkné nsprd hlavně kdy muze zaměstnavatel vyplácet na žádost zsměstnance mzdu hotovostne v tomto případě vláda přispívá kromě že otcové či matky kteří mají platit vyzivne tak nebudou .

    Odpovědět