CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

21. 08. 2024

0 komentářů

V žebříčku finančního zdraví domácností se Česku daří stoupat, protože se jinde situace zhoršuje

 

Zatímco vloni Česku v pilíři Finančního zdraví patřila 12. příčka, letos jsme se posunuli na 9. místo v EU. Podle zjištění Indexu prosperity a finančního zdraví to však nebylo způsobeno výrazným zlepšením napříč sledovanými indikátory, ale spíše zhoršením států, které byly ještě v loňském ročníku před ČR. Letos se tak podařilo přkonat například Finsko, které se z 11. příčky propadlo na 14., Irsko nebo Itálii. Na špičce srovnání však nadále zůstává Nizozemsko s Lucemburskem a trojici zemí s nejlépe hodnoceným finančním zdraví letos nově uzavírá Švédsko.

Loading



 

Na opačném konci srovnání došlo také ke změnám, ale ty nebyly tak výrazné jako na špičce. Trojici nejhůře postavených zemí nadále uzavírá na 27. příčce Řecko a v podstatě došlo jen prohození umístění Slovenska a Bulharska, kde tentokrát lépe dopadli naši sousedé, kteří skončili na 25. příčce.

Úspory nám zůstávají, jinde se ztenčují

K výraznému zlepšení umístění Česka došlo v indikátoru srovnávajícím úspory a příjmy. Zatímco vloni bylo Česko na 12. příčce, letos poskočilo až na 7. místo mezi unijní sedmadvacítkou.

„Příčinou však není strmý růst úspor, ty v Česku zůstávají na téměř totožných hodnotách a už druhým rokem se drží kolem 16,4 % příjmů. Strmý posun Česka způsobil zejména propad zemí, které byly ještě před rokem před námi. K výraznému ztenčení úspor došlo například v Irsku, kde ještě vloni dokázali obyvatelé průměrně uspořit 24 % příjmů, zatímco letos už to bylo jen 12 %,“ vysvětluje Tomáš Odstrčil, analytik Evropy v datech a dodává.

REKLAMA

Výrazně problematická je situace v Polsku, kde se hodnoty úspor dostávají lehce do minusu (a mizí tak i peníze našetřené dříve) a v Řecku, kde úspory domácností dosahují -4 %.

„Češi dlouhodobě patří k ‚šetřivějším‘ národům v rámci EU. V horších časech, jako byla pandemie koronaviru, počátek ruské agrese na Ukrajině a s ním spojená nejistá budoucnost, šetřili o to více. Největší část finančních prostředků mají Češi na netermínovaných účtech, kde měli ke konci letošního května uloženo 2,6 bilionu korun. Z toho zhruba polovinu tvoří běžné účty, druhou polovinu pak různé druhy spořicích účtů,“ vysvětluje Tereza Hrtúsová, analytička České spořitelny.

„Se zvyšujícími se úrokovými sazbami vzrostl od konce roku 2021 také zájem o termínované vklady, ve kterých mají Češi aktuálně uloženo dvakrát více finančních prostředků, než tomu bylo na konci roku 2021. Že se Češi snaží o lepší zhodnocení svých prostředků, potvrzují také naše data. Meziročně vzrostl počet nových investorů do podílových fondů o více než 40 tisíc na celkových 628 tisíc investorů a objem investic meziročně narostl téměř o pětinu,“ popisuje situaci analytička České spořitelny.

Finanční rovnost je v Česku stále daleko

Jedním ze sledovaných indikátorů je i takzvaná finanční rovnost, kterou sleduje žebříček Gender Equality Index. Zatímco v ohrožení chudobou se českým mužům a ženám daří vesměs nastejno, v přístupu k finančním prostředkům jsou na tom ženy výrazně hůř. V unijním srovnání nám proto ve finanční rovnosti patří 15. příčka, což je totožné umístění jako v předchozím ročníku.

REKLAMA

Dlouhodobě ale jde v Česku sledovat pozvolné zlepšování stavu. Zatímco v roce 2013 jsme získali hodnocení 73,8 bodů ze sta, v ročníku 2023 už šlo o 79,4 bodů.

Sociální či materiální deprivací trpí 2,7 % českých domácností

Naopak ke zhoršení však došlo v indikátoru sociální a materiální deprivace, kde jsme se propadli ze čtvrtého místa na sedmé – deprivací tak trpí 2,7 % domácností v Česku. Tento ukazatel zahrnuje domácnosti, které nejsou schopny pokrýt alespoň pět ze třinácti základních potřeb jako je schopnost adekvátně vytápět, nahradit rozbitý nábytek, pokrýt neočekávané výdaje atd.

Ačkoliv tento vývoj značí nebezpečný trend, situace stále není tak tragická jako například na Slovensku, kde deprivací trpí až 7 % domácností. Nejhůř je na tom pak Rumunsko, kde se s tímto problémem potýká pětina domácností.

Více než polovina Čechů nemá finanční rezervu alespoň na tři měsíce dopředu a není tak připravena na nečekaný finanční výdaj. V bance se snažíme těmto zranitelným klientům pomáhat a zlepšovat jejich finanční zdraví skrze osobní poradenství jak v bankovní aplikaci, tak na osobních schůzkách s bankéři na pobočkách.,” doplňuje Monika Hrubá, která má na starost strategii finančního zdraví v České spořitelně.

Propad v Česku nastal i u nízkopříjmových domácností s příjmem pod 60 % mediánu mezd, které nejsou připraveny na neočekávané výdaje. Až 56,6 % těchto domácností nemá finanční rezervu, což nás posunulo až na 12. příčku v EU. Ještě vloni šlo o 52 %.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *