CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 08. 2024

1 komentář

Věřitelé dostali silný nástroj na vymáhání peněžních pohledávek

 

Od počátku července platí nenápadná součást novely občanského soudního řádu, která má ale dalekosáhlé důsledky. Vymáhání dlužné částky prostřednictvím platebního rozkazu, kterými soud rozhoduje ve zkráceném řízení, se pro věřitele značně ulehčilo. Dlužníkovi nyní může přijít platební rozkaz, tedy výzva k úhradě finanční částky, do datové schránky, přičemž dojde k tzv. doručení fikcí.

Loading



 

Platební rozkaz se tak začne považovat za doručený, přestože se dlužník do datové schránky ani nepodíval.

„Desátý den od doručení se platební rozkaz začne automaticky považovat za doručený, i když si ho žalovaný nepřevzal. Následně poběží patnáctidenní lhůta na to podat odpor. Pokud v této lhůtě žalovaný odpor nepodá, stane se platební rozkaz pravomocným a exekučně vymahatelným. Domnělý dlužník o této skutečnosti přitom nemusí ani vědět,“ upozorňuje Monika Novotná, partnerka poradenské společnosti Rödl & Partner.

Soudy si od této změny podle Moniky Novotné slibují především zjednodušení soudní praxe u nekontaktních žalovaných, kteří mají datové schránky, což jsou především právnické osoby a podnikatelé.

Dosud se při vyloučení doručení fikcí musel nejprve platební rozkaz doručovat do datové schránky, a když se žalovaný do datové schránky nepřihlásil, musel být platební rozkaz soudem zrušen a ve věci muselo být nařízeno jednání. Při něm byl zpravidla vydán rozsudek pro uznání, protože nekontaktní žalovaný se samozřejmě ani nedostavil k soudnímu jednání. Pro soud to však znamenalo několik úkonů navíc – předvolání, jednání ve věci, rozsudek pro uznání.

REKLAMA

Nová pravidla však platí jen pro řízení zahájená po nabytí účinnosti, tedy u těch, u nichž byl návrh na vydání platebního rozkazu soudu doručen 1. 7. 2024 nebo později. Novela se dotýká i elektronických platebních rozkazů, kdy je návrh podáván elektronicky na předepsaném formuláři a jde o jednodušší formu návrhu. Zde dosud platilo, že návrh mohl být podán jen v případě, že žalovaná částka nepřekročila jeden milion korun – toto omezení se nově již neuplatní. Samozřejmě i pro doručování elektronických platebních rozkazů se uplatní nová pravidla pro doručení prostřednictvím datové schránky.

Výhodou platebního rozkazu je rychlost vyřízení

Nespornou výhodou využití platebních rozkazů věřiteli oproti standardním žalobám je rychlost, jelikož průměrná délka rozkazního řízení se pohybuje dokonce pod třiceti dny.

To je samozřejmě výrazná časová úspora a dá se očekávat, že zmíněná novela povede k posílení podávání návrhů na vydání elektronického platebního rozkazu oproti standardním žalobám, pokud bude předmětem nárok na peněžité plnění,“ komentuje advokátka Monika Novotná z Rödl & Partner.

Nejrychlejší jsou přitom obvodní soudy v Praze (Praha 3, 4 a 5) a v Rokycanech, nejpomalejší okresní soudy ve Žďáru nad Sázavou nebo Ostravě. Celkový počet návrhů na vydání elektronického platebního rozkazu se pohybuje nad 300 tisíc ročně, v roce 2022 jich bylo podáno celkem 369 930.

„V souvislosti se zmíněnou novelou doporučuji si datové schránky průběžně hlídat a ideálně si nastavit také notifikace o každé doručené písemnosti, ať už prostřednictvím emailu, nebo sms zprávy. Jen tak lze předejít možnému nemilému překvapení,“ radí advokátka Monika Novotná.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024

Zvýšení výdajů na obranu začíná ovlivňovat akcie společností v sektoru obrany 

Polsko plánuje v roce 2025 alokovat na obranu až 4,7 % svého HDP. Po měsících růstu globálních obranných výdajů se tento trend konečně začal projevovat i na výkonnosti akcií amerických obranných společností. Za posledních 12 měsíců zaznamenal ETF investující do obranného sektoru lepší výsledky než index S&P […]

Text: Redakce

10. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Josef

    11 srpna, 2024

    Toto mělo být již dávno.Pozůstatek z dob kdy tu Klaus nechal nomenklatůrními starými kádry KSČ, rozkrádat beztrestně majetky komouši zabavené.Tak okradli tuto majiele znovu.A dlužníci , systém jim jen nahrává, nájemník neplatící má větší právo než majitel nemovitosti.Pak se nelze divit, že je plno bytů investičních a lidé nemají kde bydlet.Jak je to možné, že nájemník neplatí a majitel jej nemůže vyhodit z bytu.To je bolševismus. Když nezaplatíte v obchodě je to krádež.Ale když neplatíte nájem, jste sociálně slabí.A co majitel, ten darebák co investoval a nájemník mu neplatí nájem a on by chtěl od sociálně slabého platit.Postavené na hlavu.Soukromý majetek je proto soukromý, protože si jej majitel koupil pro své zlepšení finanční situace a něco učinil , pro to aby nebyl sociálně slabí. Je li bohatý jedinec, pak je bohatý i stát.Je li chudý jedinec je chudý stát. Rovnice, která je platná po staletí a platí stále.Nemáš na nájem , pokud není možná dohoda s majitelem a neplatí nájemník dle smlouvy, je to krádež jako nezaplatit zboží v obchodě.Na rozdíl od obchodu tu škody jdou do statisíců.A tady zákonodárci zaspali.Exekutoři, někteří viz Vrána a jiní jsou spíše silniční lupiči než ruka zákona a o podvodech víme všichni.Srovnat tuto anomálii je třeba , včera již bylo pozdě.Pak se uvolní trh s byty a ti co váhají vydělávat pronájmem, nebudou mít strach.

    Odpovědět