CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

30. 07. 2024

0 komentářů

Volby v USA se blíží. Jaké akcie by měli investoři sledovat?

 

S nadcházejícími volbami v USA investoři bedlivě sledují možné pohyby na trhu a rozhodují se, které akcie sledovat. Na základě historických tržních trendů a současných ekonomických podmínek přináší finanční analytici investiční platformy a aplikace provozované společností Freedom24 strategický pohled na to, které akcie a sektory se mohou ukázat jako výhodné s blížícím se dnem voleb.

Loading



 

Historické informace o trhu

Volby v minulosti vedly ke krátkodobé volatilitě trhu, ale dlouhodobé trendy obvykle podporují růst bez ohledu na vládnoucí stranu. Ve volbách v roce 2016 dosáhly sektory jako energetika, finance, průmysl, komodity a malé kapitalizace po vítězství Donalda Trumpa výrazných zisků, které byly podpořeny očekáváním prorůstové politiky a deregulace. Současná ekonomická situace se však od roku 2016 výrazně liší, což vyžaduje přehodnocení investičního přístupu.

Současný ekonomický kontext

Americká ekonomika se ve srovnání s volbami v roce 2016 nachází v jiné fázi cyklu. Vzhledem k poklesu předstihových ekonomických ukazatelů a zvýšenému důrazu na kvalitu před cykličností by investoři měli upřednostňovat vysoce kvalitní akcie před akciemi společností s malou tržní kapitalizací a cyklickými společnostmi nízké kvality. Dnešní ekonomické prostředí navíc formují obavy z inflace a fiskálních výdajů, což kontrastuje s reflačním pozadím roku 2016.

Akciová doporučení

Na základě těchto zjištění uvádíme některé akcie a sektory, které by investoři měli zvážit.

  1. Vysoce kvalitní akcie společností s velkou kapitalizací

Microsoft Corporation (MSFT): Jako technologický lídr se silnou rozvahou a solidním růstem tržeb má Microsoft dobrou pozici pro dosažení dobrých výsledků bez ohledu na výsledek voleb.

REKLAMA

Apple Inc. (AAPL): Díky svému robustnímu ekosystému a neustálým inovacím zůstává Apple solidní volbou pro investory, kteří hledají kvalitu a stabilitu.

  1. Zdravotnický sektor

UnitedHealth Group (UNH): Vzhledem k pokračujícímu zaměření na politiku zdravotní péče mohou společnosti jako UnitedHealth těžit z případných administrativních reforem.

Johnson & Johnson (JNJ): Jako diverzifikovaný zdravotnický gigant poskytuje J&J odolnost na volatilním trhu.

  1. Technologický sektor

Alphabet Inc. (GOOGL): Díky své dominanci v oblasti digitální reklamy a cloud computingu je Alphabet vysoce kvalitní technologickou společností, která bude pravděpodobně i nadále dosahovat dobrých výsledků.

NVIDIA Corporation (NVDA): Jako lídr v oblasti umělé inteligence a polovodičových technologií má společnost NVIDIA i nadále dobré vyhlídky na růst.

REKLAMA

  1. Defenzivní sektory

Spotřební zboží: Společnosti jako Procter & Gamble (PG) a Coca-Cola (KO) poskytují stabilitu v nestabilních časech, což z nich činí atraktivní investice na volatilních trzích.

Komunální služby: Akcie jako NextEra Energy (NEE) poskytují spolehlivé dividendy a defenzivní charakteristiky.

  1. Průmysl a materiály

Honeywell International (HON): Díky rozmanitému průmyslovému portfoliu a zaměření na inovace má společnost Honeywell dobrou pozici pro růst v různých politických scénářích.

Vulcan Materials Company (VMC): Společnost je dodavatelem klíčových materiálů pro infrastrukturní projekty a může těžit ze zvýšených vládních výdajů na infrastrukturu.

  1. Energetický sektor

Exxon Mobil Corporation (XOM): Navzdory možným regulačním změnám jsou velké energetické společnosti, jako je Exxon Mobil, připraveny těžit z globální poptávky po energiích a strategických investic.

NextEra Energy Partners (NEP): Společnost NEP se zaměřuje na obnovitelné zdroje energie a je v souladu s dlouhodobými trendy v oblasti udržitelnosti a ekologických energetických iniciativ.

Strategická doporučení

  • Udržujte si dlouhodobou perspektivu. Odolejte nutkání impulzivně reagovat na pohyby na trhu související s volbami. Dlouhodobé investiční strategie často přinášejí lepší výsledky než krátkodobé reakce na politický šum.
  • Sledujte udržitelnost odvětví. Identifikujte sektory, které budou pravděpodobně profitovat ze změn politiky nebo budou odolné vůči potenciálním regulačním změnám. Příkladem jsou sektory zdravotnictví, infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie.
  • Zacházejte opatrně s volatilitou. Očekávejte, že během volebního období se zvýší volatilita trhu, což se odráží v historických údajích. Připravte si portfolio s diverzifikovanými aktivy, abyste zmírnili rizika spojená s krátkodobými výkyvy trhu.

Závěr

Investorské zvládnutí amerických voleb vyžaduje kombinaci historické perspektivy, prozíravosti v odvětvích a disciplinovaných investičních strategií. I když volby mohou způsobit krátkodobou volatilitu na trhu, základem úspěšného investování zůstává udržení stabilního kurzu v souladu s dlouhodobými finančními cíli. Zaměřením se na fundamentální faktory spíše než na pomíjivou politickou dynamiku si mohou investoři zajistit příznivou pozici v měnícím se tržním prostředí.

I když výsledek nadcházejících voleb v USA nepochybně ovlivní náladu na trhu, zaměření na kvalitní a udržitelné akcie napříč sektory pomůže investorům zvládnout potenciální volatilitu. Upřednostněním společností se silnými fundamenty a růstovým potenciálem mohou investoři využít příležitostí a zároveň zmírnit rizika spojená s výkyvy trhu vyvolanými volbami.

Tento přístup zajišťuje odolnost vůči politické nejistotě tím, že využívá tržních příležitostí a zároveň zmírňuje rizika spojená s výkyvy trhu vyvolanými volbami.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *