CZK/€ 25.030 +0,04%

CZK/$ 22.542 +0,03%

CZK/£ 29.693 +0,07%

CZK/CHF 26.730 +0,36%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 07. 2024

0 komentářů

Volební turbulence v USA: Tři důsledky pro trh

 

Ještě nikdy se nestalo, aby úřadující prezident odstoupil z prezidentského klání tak blízko volbám. Calvin Coolidge se rozhodl neusilovat o znovuzvolení v srpnu 1927, tedy více než rok přede dnem voleb, zatímco Harry S. Truman i Lyndon B. Johnson se rozhodli v březnu roku prezidentských voleb – tedy o dobré čtyři měsíce dříve, než se z kandidatury stáhl Joe Biden.

Loading



 

Jinými slovy, stažení kandidatury až koncem července je velmi neobvyklé a přináší mnoho neznámých. Omezuje možnost Demokratické strany rozhodnout o novém kandidátovi a dramaticky zkracuje dobu, kterou má nový kandidát na kampaň, než se voliči vydají k volbám. Kromě toho by to mohlo otevřít cestu k právním námitkám, aby se v některých státech objevila nová kandidátka na volebních lístcích (ačkoli většina právních expertů se domnívá, že případné právní námitky nebudou úspěšné).

Kdo se tedy pravděpodobně objeví na kandidátce demokratů? Zdá se, že podpora se soustředila kolem viceprezidentky Kamaly Harrisové. Stojí za zmínku, že během 24 hodin po Bidenově oznámení zaznamenala výrazný příliv darů. Navíc ji podpořil i Biden. Zdá se tedy pravděpodobné, že bude v čele kandidátky.

Zásadní je také výběr viceprezidenta. Demokraté potřebují získat nezávislé voliče, kteří pravděpodobně považují Harrisovou za levicovější než Bidena, takže potřebují takového kandidáta na viceprezidenta, který osloví právě nezávislé voliče. Netradiční výběr viceprezidenta, jako je miliardář a podnikatel Mark Cuban, nezávislý a fiskální konzervativec, jehož jméno se v těchto rozhovorech začalo objevovat, by nejen oslovil nezávislé, ale vnesl by do voleb mnohem více vzrušení.

Současně by naznačil, že nejde jen o obvyklou politiku. Zaměřil by také pozornost na důležité otázky, jako je rostoucí státní dluh. To se však v tuto chvíli zdá být spíše nepravděpodobné; mnohem pravděpodobnější je, že Harrisová zvolí umírněnějšího guvernéra, pravděpodobně z některého ze států, kde bývá nejasný výsledek voleb.

Jaké jsou tedy v tuto chvíli důsledky pro trh?

  • Je zřejmé, že tato skutečnost v krátkodobém horizontu zvýší volatilitu, neboť značná nejistota ohledně nové demokratické kandidátky může být vyřešena až na srpnovém sjezdu strany (v posledních dnech došlo k velkému nárůstu volatility, ale očekávám, že nyní se bude dál zvyšovat).
  • V nejbližší době budeme pravděpodobně svědky silnějších reakcí trhu na prohlášení Donalda Trumpa, jak jsme to viděli v posledních několika týdnech, vzhledem k tomu, že trhy začaly v posledních týdnech předpokládat, že nyní zvítězí (sázkové kurzy na Predictit.org ukazují nyní sázky výrazně v Trumpův prospěch poté, co v dubnu naznačovaly vítězství demokratů). Navzdory současným předpokladům trhu však lze argumentovat tím, že tento vývoj vnáší do volební sezóny nový život a mohl by zvýšit šance na vítězství demokratů – jak však bylo uvedeno výše, hodně záleží na tom, kdo bude na kandidátce strany.
  • Zaznamenali jsme určitý dopad „Trumpových obchodů“ na trh, protože obchodníci nastavují svá portfolia na to, co by očekávali od další Trumpovy vlády – viděli jsme zejména strmější výnosovou křivku a nárůst cen bitcoinu. Toto se však může částečně zvrátit v závislosti na tom, co se stane v příštích týdnech s demokratickou kandidátkou. Nicméně očekávám, že pravděpodobný začátek snižování úrokových sazeb Federálního rezervního systému podpoří určitý stupeň strmosti výnosové křivky.

Autorka. Kristina Hooper, vedoucí stratéžky pro globální trhy, Invesco Ltd.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Povzbudilo rychlé oživení Wall Street chuť investorů riskovat?

Neskončené třetí čtvrtletí roku 2024 je pro Wall Street jako na horské dráze. Prudký propad akcií zanechal v investorech obavy z delšího poklesu a mnozí se připravovali na obtížné období, které je čeká. Během pouhého měsíce se však trh působivě zotavil, index S&P 500 téměř uhradil všechny […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 09. 2024

Nejlepší čas investovat už byl, ale nejhorší je, neinvestovat vůbec

Investice, jako vše v životě, s sebou nesou příležitosti i rizika, a výsledky naší snahy nemusí skončit v zelených číslech. Na kapitálových trzích se střídají býčí a medvědí trhy v cyklické obměně růstu a poklesu, i když historicky víme, že ze statistického hlediska převažuje právě růst.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

05. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *