CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/$ 22.590 -0,41%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 08. 2024

1 komentář

Znáte Panevropský osobní penzijní produkt? Měli byste

 

Ačkoli si na evropský důchod spoří stále více obyvatel Česka, velká část lidí ještě stále nezná jeho klíčové přínosy. Panevropský osobní penzijní produkt, známý také pod zkratkou PEPP, je investiční spoření na důchod podle jednotně stanovených pravidel EU. Jinými slovy, tento penzijní produkt platí stejně v Česku jako například v Německu.

Loading



 

Téma finančního zabezpečení na důchod patří v Česku mezi nejvíce diskutované celospolečenské výzvy. Populace stárne podobně jako v jiných zemích Evropy. Dožíváme se delšího věku a počet seniorů přibývá. Zatímco dnes dostává v zemi starobní důchod 2,3 milionu starobních důchodců, během následujících 30 let přibude další milion vyplácených důchodů, uvádí zpráva o stavu důchodového systému ČR.

Je jasné, že budoucí důchodci dostanou nižší důchody v poměru k průměrným mzdám v národním hospodářství. Odborníci se shodují, že současný státní důchodový systém je třeba dále reformovat. I proto začíná brát stále více obyvatel Česka zodpovědnost do vlastních rukou a rozhodují se pro individuální spoření na důchod. O to více, že po zrušení druhého pilíře Češi nemají jinou možnost, jak si zajistit lepší důchod.

Domácí české penzijní fondy se tradičně vyznačují do velké míry konzervativním přístupem – velké zastoupení státních dluhopisů na úkor akcií se projevuje v jejich nízkých výnosech. Který produkt si má vybrat pracující člověk v produktivním věku, pokud se chce dostatečně připravit na důchod i po vlastní ose?

Daňové výhody pro Evropský důchod

PEPP jako celoevropský osobní důchodový produkt nabírá na významu napříč celou EU. Protože však jde stále relativně o novinku, mnozí střadatelé o jeho výhodách nemají dostatek informací. Díky změnám české legislativy se přitom stal daňově atraktivním produktem pro české daňové rezidenty.

REKLAMA

Co se týče daňové optimalizace, evropský důchod má všechny výhody v režimu takzvaného dlouhodobého investičního produktu (DIP). To znamená, že střadatelé si dokážou snížit základ daně o 48 000 Kč ročně. Tato suma je jednotnou hranicí, která se vztahuje na všechny produkty spoření na stáří – sem spadá i PEPP. V praxi představuje úspora na dani buď 7200 Kč při 15% dani z příjmu, nebo 11 040 Kč při 23% sazbě.

Další důležitou vlastností evropského důchodu, kterou je nutné vzít v úvahu, je osvobození výnosů od daně. Při nejčastějším scénáři se střadatelé legálně vyhnou daním díky splnění tříletého časového testu.

Jak probíhá spoření na evropský důchod

„Funguje to tak, že střadatel si do něj může aktivně přispívat samozřejmě sám nebo to dělá zaměstnavatel. Děje se tak bez ohledu na to, ve které zemi pracujete,“ vysvětluje Juraj Hrbatý, zakladatel a CEO společnosti Finax, která se stala prvním poskytovatelem tohoto produktu napříč celou EU. Mimochodem, pokud na Evropský důchod přispívá zaměstnavatel, příspěvky do 50 tisíc Kč ročně na každého zaměstnance jsou osvobozeny od zdravotních a sociálních odvodů a pro firmy jde o daňový výdaj snižující základ daně.

Evropský důchod se navíc vyznačuje nízkými poplatky – střadatel platí 0,6 % p. a. + DPH za správu portfolia (0,72 % p. a.). Neúčtuje se žádný vstupní ani výstupní poplatek. Právě poplatky jsou výraznou nevýhodou jak starého, tak nového „penzijka“, které je III. důchodovým pilířem. Protože domácí penzijní společnosti si účtují téměř ve všech případech poplatky na maximálních zákonných úrovních, mnoho obyvatel Česka takto nechtěně přichází o výnosy ze svých důchodových úspor.

Atraktivní pro mnohé cílové skupiny

Výhody PEPP, jako jsou přenositelnost mezi státy EU, nízké náklady, transparentní evropská legislativa či přísné požadavky na poskytovatele, z něj dělají produkt vhodný pro každého.

Platí to i pro předčasné důchodce. Mnoho obyvatel Česka chce skončit v práci předčasně: zájem o předčasné důchody je na historicky vysokých úrovních. Necelá třetina penzistů pobírá předčasný starobní důchod. Očekává se, že tento podíl bude postupně klesat – vzhledem ke změnám zákonů, jejichž cílem bylo udělat předčasný důchod méně atraktivním. Prozatím však zůstává počet vyplácených předčasných důchodů velký.

Nikdy není příliš brzy začít se připravovat na důchod a právě v případě předčasných důchodců to platí dvojnásobně. Evropský důchod můžete čerpat již od roku, kdy dosáhnete 60 let – pokud jste si na něj odkládali peníze alespoň 10 let, splníte podmínky a zůstane vám celá poskytnutá daňová podpora státu.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Další rána pro důchodce, stát jim přestal přispívat na spoření. Co s tím?

Na 750 tisíc důchodců přestalo od července dostávat státní příspěvky ke spoření na penzi, které byly jedním z hlavních taháků tohoto produktu. Obrovské množství lidí nyní řeší, jak se samotným spořením i nastřádanými prostředky naložit. Variant je hned několik. Peníze mohou začít důchodcům přilepšovat k penzi, ale lze je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 09. 2024

Komentář: Stagnace je smrt, Evropa potřebuje tři Marshallovy plány            

Dlouho očekáváný report Budoucnost evropské konkurenceschopnosti, kterou koordinoval Mario Draghi, je na světě. Jaké jsou hlavní závěry? V 90. letech byla produktivita v západní Evropě zhruba na úrovní USA. Evropu trápí zpomalování růstu již od počátku tohoto století. Po většinu tohoto období bylo zpomalování růstu považováno za […]

Text: Redakce

11. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Evženie

    17 srpna, 2024

    Zdravím. Kolik je asi zhodnoceni PA nebo kumulativní. Ať mám přehled v porovnání s těmi nízkými poplatky. Může nastat nízký výnos / nízké poplatky.
    Investicím zdar.

    Odpovědět