Cíle na letošní rok:
Potvrzeny. To znamená výnosy +11 %, EBITDA zisk v rozmezí 1080 – 1200 mil. Kč, zadlužení dostat pod úroveň 3x EBITDA, nadále praktikovat stabilní dividendovou politiku s dividendou poblíž 13,50 Kč na akcii.
Co se týče předpokladu letošního 11% růstu tržeb, tak management zatím očekává, že efekt zvýšení cen přinese 7 % a zvýšené objemy přispějí 4 %. Z dalších vyjádření managementu však cítíme, že očekávka 11% růstu může být spíše konzervativní. Kofola oznámila v reakci na pokračující inflační tlaky další vlnu zvýšení cen svých produktů, která proběhne ve 2Q 2022. Vedle toho management hlásí poměrně silnou poptávku v 1Q 2022, resp. rostoucí objemy prodejů s tím, že výnosy za první letošní kvartál vzrostly o více než 30 % y/y. To by znamenalo jejich hladinu poblíž 1500 mil. Kč, což převyšuje náš první odhad ve výši 1433 mil. Kč a indikuje to EBITDA přesahující 120 mil. Kč (náš první odhad 110 – 115 mil. Kč). První čtvrtletí roku 2021 bylo kvůli zavřenému gastru slabé, s výnosy 1155 mil. Kč a EBITDA ve výši 91 mil. Kč. Domníváme se tak, že letos je šance na aspoň 12% růst (úrovně mezi 7400 – 7450 mil. Kč). Pokud se podaří nadále držet objemy prodejů, pak nereálný nemusí být ani 13 – 14% růst tržeb. Objemy prodejů jsou ale otázkou. Dle finančního ředitele Martina Piskláka je zatím vývoj poptávky příznivý, prozatím se do spotřebitelského sentimentu neprojevují silné inflační tlaky. To se však může ve druhém poletí, resp. v závěru roku se zhoršující se makroekonomickou situací měnit.
REKLAMA
Ceny vstupů:
Kofola má zatím zajištěny kontrakty na své základní suroviny (zejména sladidla (cukr), PET) na letošní první pololetí. V současné nejisté makroekonomické situaci se dodavatelé vstupů zdráhají domlouvat delší kontrakty. Na celý letošní rok Kofola prozatím očekává růst cen sladidel, resp. materiálů na výrobu PET lahví o cca 25 %. To nejsou překvapivá čísla, podle předpokladů se inflace v cenách vstupů přelila i do letošního roku.
Nejistý inflační vývoj, rizika související s nevyzpytatelným covid-19 a rovněž rizika spojená s utlumením spotřebitelského sentimentu (a s tím souvisejícím možným částečným přesunem poptávky k levnějším konkurenčním privátním značkám), to vše zatím vede management Kofoly k tomu, že aktuálně nadále drží širokou predikci letošní EBITDA v rozmezí 1080 – 1200 mil. Kč (v roce 2021 EBITDA činila 1128 mil. Kč).
Situace v HoReCa:
REKLAMA
Za předpokladu, že covid bude pod kontrolou, tak letos přijde po-covidové oživení gastro (HoReCa) segmentu, resp. tržeb plynoucí z tohoto důležitého distribučního kanálu Kofoly. Meziroční impulsy do hospodaření lze očekávat hlavně v 1Q 2022 a 4Q 2022, když zejména loňský 1Q a 4Q byly zasaženy koronavirovou krizí. Velmi pravděpodobně se letos nepodaří kompenzovat veškeré loňské ztráty plynoucí ze zavřených restaurací. Očekáváme, že se to podaří zhruba ze 70 %, ale i tak by Kofole letos na tržbách z gastra mělo oproti loňsku přitéct navíc cca 300 – 400 mil. Kč.
HoReCa ještě není v plné po-covidové kondici. Kofola říká, že se nachází zhruba 89 % pod úrovní před-covidového roku 2019. Jednak ještě částečně i v 1Q 2022 mohli restaurace navštěvovat jen certifikovaní a jednak se trochu pozměnil byznys model provozovatelů. Konkrétně, Kofola dle svých poznatků z česko-slovenského trhu říká, že někteří provozovatelé otevírají své gastro provozy v plné míře jen na jaře, resp. v létě. V mimosezónních kvartálech pak buď zavírají úplně nebo jsou v provozu jen o víkendech. To celkově stále bude letos tlumit spotřebu v tomto distribučním kanále.
Lze očekávat, že HoReCa segment bude nabírat na síle postupně, zlepšení na tržbách by tak mohlo přicházet i v příštím roce. Válka na Ukrajině a s tím spojená rizika snížení ekonomického růstu nicméně mohou prodloužit období, během kterého se česko-slovenské gastro dostane do plné před-covidové kondice. Zatímco ještě před několika měsíci se zdálo, že se HoReCa může vrátit na plnou výkonnost již v roce 2023, tak nyní je Kofola toho názoru, že to nebude před rokem 2025.
Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.
Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.