CZK/€ 25.355 +0,10%

CZK/$ 24.337 +1,15%

CZK/£ 30.464 +0,17%

CZK/CHF 27.279 +0,12%

18. 12. 2015

0 komentářů

Nedostatek lidí se projevuje i v gastro segmentu – chybějí hlavně kuchaři a číšníci

 


 

Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz množství nabídek práce v gastro segmentu neustále stoupá, zatímco počty uchazečů o práci klesají – pomyslné křivky nabídky a poptávky se protnuly v květnu 2014 a rozdíl se s určitými sezónními výkyvy stále zvětšuje.

Gastronomie jako obor u nás v současné době prodělává renesanci – lidé se více zajímají o to, co jedí, jsou ochotní za jídlo více zaplatit, ale jsou také náročnější. V gastronomické oblasti více než jinde závisí úspěšnost podniku na kvalitě a profesionalitě jeho zaměstnanců,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „I zde je problém s úrovní oborového školství – protože majitelé firem a špičkoví kuchaři nejsou spokojení s připraveností absolventů na praxi, zakládají často sami školicí zařízení a připravují vzdělávací programy. Možnost odborného růstu je také důležitým faktorem, který může majitelům gastronomických zařízení pomoci při stabilizaci jejich týmu a zlepšení úrovně služeb.

Počet pracovních nabídek v gastronomických zařízeních neustále stoupá – v letošním roce zaměstnavatelé nabízeli v součtu nabídek Profesia.cz a údajů MPSV téměř 15 tisíc volných pracovních míst. Nejvíce poptávaní jsou kuchaři (6025) a číšníci (5315), percentuálně největší zájem je o pomocné kuchaře – s nárůsty poptávky o 429 % v loňském, respektive o 239 % v letošním roce. Počet inzerátů uchazečů o práci se snižuje – meziroční propady činily 24 % v roce 2014 a dalších 14 % v roce 2015. Počet kuchařů hledajících práci klesl o 21 %, o profesi barmana stálo oproti loňskému roku o 13 % méně uchazečů.

Gastro segment vykazuje výrazné sezónní vlivy související v zimě s lyžařskou sezónou a v létě s tradiční prázdninovou turistickou sezónou. Počty uchazečů o práci se ale v průběhu roku mění podobně jako v jiných oborech – nejvíce lidí hledá práci v lednu a v září-říjnu. Z pohledu regionů je nejvíc nabídek práce tradičně v Praze a Středočeském kraji, největší nárůst jejich počtu jsme ale zaznamenali v Moravskoslezském kraji – o 79 % v porovnání let 2014 a 2015.

Co poradit zaměstnavatelům v oblasti gastronomických služeb? „V první řadě stabilizaci týmu zaměstnanců, protože se jedná o obor, kde je míra fluktuace kolem 15 %, přičemž běžně se pohybuje mezi 5–7 %,“ uvádí Zuzana Lincová. „Stěžejní je vzdělávání a kontrola personálu, protože úspěšnost podniku je na jeho profesionalitě a chování závislá více než je tomu v jiných oborech. A atmosféra ve firmě, protože v oboru, kde je zákazník pánem, velmi záleží na sociálních aspektech – vztahu se spolupracovníky, uspokojení z vykonávané činnosti a pocitu sounáležitosti s firmou.
Zdroj : Tisková zpráva Profesia

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Odolnost, refinancování a riziko recese – investiční výhled na čtvrtě čtvrtletí

Trhy zatím prokázaly odolnost vůči hrozbě recese. Není však zdaleka jisté, že tomu tak bude i nadále. Poslední čtvrtletí bývá předzvěstí toho, co přinese rok následující. Společnost Fidelity International nastiňuje tři témata, která budou provázet trhy na cestě do roku 2024.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 10. 2023

Komentář: Americké mezipřistání, desetina spotřebitelů nebude schopna splácet své závazky

Larry Summers z Harvardské Univerzity, bývalý člen Obamovy administrativy, nedávno prohlásil, že s řízením inflace v USA je to jako s letadlem: jde o to, aby nedosedlo příliš tvrdě (recese), ale aby ani nepřeletělo přistávací ranvej (pokračující vysoká inflace). Aby na ni jen měkce dosedlo (plynulý přechod do další fáze ekonomického […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 08. 2023

Kompletní souhrn změn ve státní sociální podpoře, pomoci v hmotné nouzi nebo důchodech

Projděte si přehled všech novinek pro rok 2023 z oblasti státní sociální podpory, pomoci v hmotné nouzi důchodů, příspěvku na bydlení, zvýšení minimální mzdy nebo zefektivnění lékařské posudkové služby. V roce 2023 bude vyhlášeno také několik výzev, jejichž prostřednictvím je možné získat dotace z evropských prostředků na […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 12. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *