26. 02. 2015
Honosným svatbám odzvonilo. Trendem je vesnický styl, místo hostin párty
První, na čem by se měli budoucí manželé domluvit, je velikost svatby, místo jejího konání a nástin rozpočtu. Na maximální částce se předem domluví tři čtvrtiny Čechů, tento limit dodrží ale jen necelá polovina z nich. „Za svatby utrácejí víc páry, které se berou poprvé. Průměrná cena se pohybuje kolem 150 tisíc. To se spoustě lidí zdá mnoho a snaží se ušetřit, jenže většina z nich na to jde špatně. Velkým omylem je pronajmutí prostoru a snaha zvládnout hostinu a následný raut vlastními silami. Právě hostinu totiž většina párů považuje za nejdražší položku. Provozovatelé prostorů mají často uzavřené dohody s dodavateli zboží a na ceny, které jsou schopni vyjednat, se lidé jednoduše nedosáhnou. Navíc k běžným službám patří nejen zajištění pohoštění, ale i příprava a výzdoba celého prostoru. Díky tomu pár ušetří nervy, čas i peníze,“ upozornil Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka a organizátor svateb v prostoru Zbraslavská Myslivna.
V organizaci svatby se shoduje zhruba polovina partnerů, častěji muži ustupují přáním nevěsty. Například výběr prostoru bývá doménou zejména žen. Obvykle je třeba jej zamluvit nejméně půl roku dopředu. „V posledních letech se oblíbeným místem pro svatební den stávají romantické statky. Pryč jsou doby, kdy byla svatba ukázkou investice do ní, stoly byly přeplácané dekoracemi a celý den byl laděný do jedné barvy. Před ještě zhruba pěti lety patřily k nejběžnějším barvám bleděmodrá a červená. To už neplatí. Trendem posledních let jsou přírodní barvy, dřevěné či proutěné dekorace a venkovský styl. Páry si také oblíbily místa, kde je možné udělat obřad, hostinu i následný raut,“ řekl Tomáš Vobořil.
Na průměrnou českou veselku dorazí kolem 70 lidí. Právě seznam hostů by měl být jednou z prvních věcí, které budoucí manželé vyřeší. „Od počtu hostů se samozřejmě odvíjí cena svatby, volba místa, ale i průběh celého dne. V posledních letech se řada párů rozhoduje pro vynechání svatební hostiny a přiklání se pouze k rautu pro všechny svatebčany. Pokud se celá svatba koná na jednom místě, je tato varianta lepší, svatebčané tak nemusí bloumat po okolí a čekat, až se ti pozvaní najedí. Svatební rauty značně ovlivňují trendy. V posledních letech tak na stolech nechybějí miniburgery, sushi nebo cupcakes. K evergreenům patří miniřízečky, které si na raut objedná 95 procent párů. S výběrem a sestavou jídla by měl snoubencům určitě pomoci personál vybraného prostoru. Doporučit jim, co se hodí, co naopak ne, a sestavit jim rozpočet,“ popsal Tomáš Vobořil.
Pří výběru místa by měli snoubenci věnovat pozornost nejen samotnému prostoru, ale i zázemí. „Podstatnou přidanou hodnotou prostorů, kde se svatba koná, je možnost ubytování. Výhodou je samozřejmě možnost ubytování pro svatebčany, kteří dorazí ze vzdálenějších míst, ale i zázemí pro nevěstu. K dispozici by měla mít prostor, kde ji nalíčí, učešou, kam se může jít převléknout,“ dodal Tomáš Vobořil.