CZK/€ 25.135 -0,04%

CZK/£ 29.816 +0,17%

CZK/CHF 26.758 -0,12%

05. 09. 2024

Prevence záplav i boj se suchem: Nadace Kooperativy pomáhá obcím budovat odolnější krajinu

Obnova krajiny a preventivní opatření jsou klíčové pro ochranu našich obcí před ničivými účinky záplav a sucha. Česko se vlivem klimatických změn stále častěji potýká s extrémním suchem, které vyčerpává vodní zdroje, ale i s prudkými lijáky, které vedou k nečekaným záplavám. Tyto jevy již dnes mají ničivý dopad na některé regiony Česka a očekává se, že se situace v budoucnu ještě zhorší. Proto je nutné přizpůsobit krajinu tak, aby lépe odolávala těmto výzvám a chránila majetek a životy našich občanů.

Grant jako pomocná ruka

V rámci Prevenčního programu pro odolnější krajinu spustila Nadace pojišťovny Kooperativa v březnu letošního roku grantovou výzvu, která financuje studie proveditelnosti pro obce, jež chtějí předcházet záplavám na svém území. Tyto studie přinášejí praktické návody, jak začít s obnovou krajiny, zahrnují hydrologické analýzy, průzkumy vlastnictví pozemků, krajinářská hodnocení a návrhy na financování. Na jejich zpracování se podílejí odborníci na krajinu, ekologové a vodohospodáři ze spolků Voda, Lidé, Krajina a Krajinohled.

Existuje mnoho způsobů, jak účinně bojovat proti suchu a povodním, zejména pomocí ekologických opatření, která zvyšují schopnost krajiny zadržovat vodu, podporují biodiverzitu a posilují odolnost proti erozi větrem a deštěm. Mezi tyto postupy patří například strategické vysazování stromů, obnova remízků a mokřadů, vytváření zatravňovacích ploch, rybníků a tůní.

Kdo letos získá podporu

Letos se do grantového řízení přihlásilo celkem devět obcí, z nichž šest bylo vybráno jako vhodní adepti pro získání finanční podpory na vypracování studie proveditelnosti. Pro výběr kandidátů bylo třeba uvážit mnoho kritérií, která byla výsledkem zkoumání krajinných podmínek v obci, analýzy mapových podkladů a konzultací se zástupci obce.

Obce, které letos získaly nárok na finanční podporu od Nadace Kooperativy jsou Blšany, Brniště, Křižany, Prostřední Poříčí, Skvrňov a Stvolínky. Každá z těchto obcí čelí jedinečným výzvám – od extrémního sucha po podmáčené oblasti – a vyžaduje proto specifická řešení, která budou přizpůsobena místním podmínkám. Například v Blšanech v Žateckém regionu je sucho natolik závažné, že jeho řešení přesahuje hranice obce a mělo by být řešeno na úrovni celého kraje.

Směrem k systémové změně

Cílem programu je kromě akutní pomoci v obcích také nastavení systémové změny v nakládání s krajinou za účelem zvýšení její pestrosti, podpory biodiverzity a ekologické stability.

Nadace Kooperativy finančně přispívá na činnost neformálního sdružení Koalice pro krajinu, které usiluje o lepší nastavení dotací a realizaci komplexních projektů v oblasti obnovy krajiny v Česku.

Podpora aktivních obcí

Díky podpoře Nadace nabízí Koalice pro krajinu všem českým obcím zdarma potřebné informace, konzultace a podporu při přípravě jejich vlastních projektů a opatření, které posílí odolnost krajiny vůči suchu, erozi půdy a zlepší zadržování vody.