Za kilogram živého kapra zaplatíme v průměru 87 korun. Ceny se však liší dle jednotlivých krajů. Ukazují to data Českého statistického úřadu zjišťovaná 14. prosince. „Nejdražší je kapr v Ústeckém kraji, kde kilogram stojí 102 korun. Poměrně drahý je i v Pardubickém kraji, kde za něj zaplatíme 99 korun, a v Praze, kde ho lze pořídit průměrně za 95 korun. Nejnižší ceny kaprů jsou v Jihočeském kraji, kde jeden kilogram stojí 71 korun, nebo v Kraji Vysočina, kde stojí 73 korun,“ upřesňuje Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.
Chlazený nebo mražený kapr je dražší. Podle průměrných listopadových spotřebitelských cen lze kilogram zakoupit za 170 korun. To je o 3 koruny více než loni a o 22 korun více než v roce 2010.
Bramborový salát připravený z kilogramu brambor vyjde podle listopadových cen zhruba na 108 korun. Za kilogram konzumních brambor zaplatíme 14 korun, za mrkev (0,3 kg) 6 korun, za tatarskou omáčku (0,4 kg) 44 korun, za 5 vajec 15 korun, za celer (0,1 kg) 3 koruny, za cibuli (0,05 kg) 1 korunu, za sterilované okurky (0,4 kg) 21 korun a za dochucovadla jako hořčici, sůl a pepř pak dohromady asi 4 koruny. Připočítat lze i šumivé polosladké víno, jehož průměrná cena činí 133 korun za 0,75 litru.
Kapr živý | Praha | Středočeský kraj | Jihočeský kraj | Plzeňský | Karlovarský kraj | Ústecký kraj | Liberecký kraj | ČR |
(1 kg) | kraj | |||||||
95 | 79 | 71 | 90 | 88 | 102 | 88 | ||
Králové- hradecký kraj | Pardubický kraj | Kraj Vysočina | Jihomoravský kraj | Olomoucký kraj | Zlínský kraj | Moravsko- slezský kraj | 87 | |
87 | 99 | 73 | 91 | 81 | 92 | 85 |
Nejvíce chlazených a mražených kaprů se z Česka vyváží do Německa a na Slovensko. Dovoz do Česka je významný jen v případě Německa. Živí kapři se k nám dovážejí především z Chorvatska a Maďarska. Česká republika v posledních pěti letech vyváží živé kapry zejména do Německa, Polska a Slovenska.
Zdroj: Tisková zpráva Českého statistického úřadu