CZK/€ 25.030 +0,04%

CZK/CHF 26.730 +0,36%

15. 03. 2012

Subjekty:

UniCredit Leasing zvýšil v minulém roce objem obchodů o pětinu

• UniCredit Leasing poskytl v roce 2011 financování v objemu více než 10,14 miliardy Kč (nárůst o 19 % v porovnání s rokem 2010).
  • Společnost UniCredit Leasing, jako jediná společnost v rámci České leasingové a finanční asociace, překročila objemem obchodů magickou hranici 10 miliard Kč.
  • K poslednímu dni loňského roku spravoval UniCredit Leasing majetek v celkové zůstatkové hodnotě po odpisech ve výši 21 miliard Kč. Celkový počet aktivních smluv ke konci roku dosáhl 71,7 tisíce kusů.

„Těší nás potvrzení pozice jedničky v oblasti nebankovního financování na českém trhu. Naše společnost uspěla prakticky ve všech stanovených cílech a povzbuzením i pro letošní rok je dynamický nárůst spolupráce se sesterskou UniCredit Bank. Věřím, že po březnovém stěhování na společnou adresu (pozn. administrativní budova Filadelfie, Praha 4) s naší sesterskou společností dojde ještě k užšímu provázání společných obchodních aktivit, jak je to běžné v rámci celé skupiny UniCredit,“ uvedl Jaroslav Jaroměřský, předseda představenstva a generální ředitel UniCredit Leasing. Jak doplnil, velmi dobře si UniCredit Leasing vedl vzhledem k nejisté situaci na evropském finančním trhu i v oblasti rizika, když se podařilo meziročně snížit objem opravných položek téměř o dvě pětiny.

UniCredit Leasing je univerzální společností, která nabízí jak leasingové, tak úvěrové produkty. Podíl obou typů financování byl v minulém roce prakticky vyrovnaný. V oblasti leasingu se většina nových obchodů uskutečnila prostřednictvím finančního leasingu (39 % z celkového objemu obchodů). Mezi úvěrovými produkty to byly zejména úvěry pro podnikatele (38 %).

Tradičně nejsilnější komoditou zůstává financování osobních a užitkových automobilů, které tvořily více než polovinu celkového objemu financování (5,2 miliardy Kč) s tržním podílem 13,7 %. Klienti UniCredit Leasing si vybírali především vozy značky Renault, Dacia, Opel, Kia, Chevrolet, BMW Hyundai a Škoda. Necelou desetinou (890 milionů Kč) se na obchodním výsledku společnosti podílelo financování nákladních automobilů. Více než třetinový nárůst na 1,9 miliardy Kč a tržní podíl 9,8 % zaznamenal segment strojů a zařízení. Na výsledcích společnosti se poměrně výrazně podílely i obchody v oblasti fotovoltaiky, které v roce 2011 dosáhly objemu dvě miliardy Kč.

Od vzniku společnosti do konce minulého roku činil celkový objem poskytnutého financování UniCredit Leasing téměř 152 miliard Kč a počet uzavřených smluv se přiblížil k hranici 400 tisíc kusů. Počet financovaných automobilů s hmotností do 3,5 t od roku 1991 dosáhl téměř 320 tisíc kusů.

UniCredit Leasing patří do renomované evropské finanční skupiny UniCredit a aktuálně je největší společností nebankovního financování v ČR. K 31. 12. 2011 společnost spravovala 71.735 aktivních smluv v celkové zůstatkové hodnotě 21 miliard Kč. Univerzální nabídka financování zahrnuje finanční a operativní leasing, úvěr a splátkový prodej. Umožňuje financování téměř všech komodit – motocyklů, osobních a užitkových automobilů, nákladních vozů a ostatní dopravní techniky, strojů a technologií i nemovitostí. Nabídku doplňují společnosti RCI Financial Services, s.r.o., UniCredit Fleet Management, s.r.o. (operativní leasing vozidel) a UniCredit pojišťovací makléřská spol. s r.o..