CZK/€ 25.250 -0,18%

CZK/£ 30.252 +0,00%

CZK/CHF 26.920 +0,26%

22. 06. 2017

Na zahraniční dovolenou se vyplatí jet s platební kartou, hotovost ani zvláštní cestovní pojištění není třeba

Čeští turisté a cestovatelé často žijí s představou, že si na dovolenou musí brát cizí měnu už z domova. Výběr či platba kartou přímo na místě je však obvykle výhodnější a bezpečnější. Mezi jednotlivými bankami jsou ale velké rozdíly – při výběru z bankomatu se celkový náklad může lišit až o stovky korun. Rozdíly jsou také v cestovním pojištění ke kartě, ne vždy totiž nabízí dostatečné krytí rizik a pojistné limity. Banka CREDITAS má jedny z nejlepších kurzů na trhu a nadstandardní pojištění ke kartě.

„Z našeho srovnání vyplynulo, že rozdíl při výběru ekvivalentu cca 10.000 korun se mezi českými bankami lišil u eur o více než 200 korun a u mimoevropských měn rozdíl dosahoval dokonce 500 korun,“ říká člen představenstva Banky CREDITAS Kamil Rataj a dodává: „Klíčovou roli zde hraje kurz a metodika přepočtu. Platební Karta od Banky CREDITAS je jednou z nejlepších na trhu a překoná i většinu směnáren. K 22. 6. by např. za 400 eur zaplatil klient 10.617 korun.“ Klientům nabízí banka valuty za cenu deviz a za výběr z bankomatu v cizině si účtuje poplatek 30 korun, což je prakticky jen přefakturování nákladů třetí stran.

Velké rozdíly jsou i u cestovního pojištění, jež si lze ke kartě sjednat. „Chceme dát klientům co nejlepší poměr výkonu a ceny. Proto je cena cestovního pojištění k základní kartě 85 korun měsíčně, přitom pokrývá pojištění všech členů rodiny, má limit 7 milionů pro léčebné výlohy a milion pro způsobené škody,“ upozorňuje Kamil Rataj. Cestovní pojištění pokrývá i rizikové sporty, které jsou u jiných pojištění často mezi výlukami nebo za další příplatek.

CO SI OVĚŘIT PŘED CESTOU DO ZAHRANIČÍ:

• Jaké kurzy nabízí vaše banka? Jestli nemáte dost času, porovnejte jako základní indikátor alespoň kurz eura.
  • Jaké jsou poplatky v zahraničí? Jakou metodiku používá vaše banka (nepřipočítává si ke kurzu další procenta)?
  • Kolik stojí vaše cestovní pojištění a zahrnuje i rodinné příslušníky?
  • Kryje vaše pojistka ke kartě hlavní rizika (zejm. léčebné výlohy, odpovědnost, právní ochranu, zavazadla)? Jsou pojistné limity dost vysoké? Jaké jsou výluky? Kryje pojistka i rizikové sporty, pokud se na ně chystáte?

Tisková zpráva: Banka CREDITAS